Naturalistická zahrada
Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?

Naturalistická zahrada je prostor, který připomíná přírodní louku nebo lesní zákoutí. Chcete proměnit svou zahradu? Podívejte se, jaká pravidla se vyplatí dodržovat, abyste vytvořili zahradu v přírodním stylu. 

Co je přírodní zahrada?

Naturalistická zahrada je prostor určený pro harmonické spojení s přírodou. Má odkazovat na místní krajinu . Díky své přirozenosti a lehkosti potěší v kteroukoli roční dobu, a když tam zůstanete, můžete si připadat jako v lese nebo na louce.

Jak vypadají moderní přírodní zahrady? Nejčastěji se rostliny vysazují ve velkých skupinách. Díky tomu můžete získat efektní shluky rostlin, které se podobají těm, které se vyskytují v přírodě. 

Hlavním cílem naturalistické zahrady je omezit lidské aktivity na minimum. Pokud si tedy chcete před domem vypěstovat zahrádku, která připomíná louku, nechte rostliny volně růst – bez častého stříhání a tvarování. Půdu lze přirozeně hnojit.  Přírodní lesní zahrada se často stává útočištěm mnoha zvířat , jako jsou žáby, veverky, ještěrky, ptáci a hmyz. Přírodní složení rostlin a nedostatek chemikálií z něj činí ideální místo pro život mnoha druhů. Pokud tedy nemáte rádi blízkost divoké fauny, tento styl zeleně na dvorku nemusí být pro vás to pravé. 

Jak je to s vybavením přírodní zahrady? Stálé prvky, jako jsou altány nebo plochy, by měly být vyrobeny z přírodních materiálů , jako je dřevo a kámen. Prostor ozdobte balvany, např. porostlými mechem.

Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Zdroj: homegarden.com.pl

Inspirace pro vytvoření naturalistické zahrady

Vytváření naturalistické zahrady je proces plný možností a kreativních řešení. Inspirace mohou pocházet jak z přírody, tak z hotových návrhů, které potěší svou jednoduchostí a přirozenou krásou. Zde je několik příkladů a nápadů, které vám pomohou zařídit si vlastní naturalistickou zahradu.

Moderní přírodní zahrada

Moderní jednoduché tvary z materiálů jako je dřevo nebo kov skvěle zapadnou do naturalistické zahrady . Vstupte do diskrétního, energeticky úsporného LED osvětlení. Umístěte je na strategická místa – to zdůrazní krásu rostlin a vytvoří příjemnou atmosféru ve večerních hodinách. Chcete-li podpořit ekologická řešení pro vaši zeleň, postavte systémy pro sběr dešťové vody. Zvažte také solární osvětlení a kompostéry.

Malá přírodní zahrada

Naturalistickou zahradu můžete vytvořit, i když máte malý prostor. Vybírejte rostliny, které nejsou příliš vysoké a široké. Do malých zahrad se skvěle hodí trvalky jako fialky, konvalinky a levandule . Pro optimální využití prostoru sázejte rostliny ve vrstvách, od nízkých po vysoké – to pomáhá opticky zvětšit zahradu a vytváří přirozený efekt.

Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Zdroj: homegarden.com.pl

Představte také malé jezírko nebo fontánu z přírodních materiálů. Do zahrady tak vneseme prvek vody, který je charakteristický pro naturalistické úpravy.  Stěny, ploty a pergoly mohou být osázeny liánami, jako je břečťan nebo plamének , což zvyšuje množství zeleně, aniž by zabíralo cenné místo na zemi.

Naturalistický zahradní design – na co si dát pozor při výsadbě záhonů?

Aby vaše záhony vypadaly jako shluky lesních nebo lučních rostlin, dobře si naplánujte, co a jak na zahradu vysadit.

Výběr rostlin pro naturalistickou zahradu

Začněte výběrem rostlin. Pro přírodní zahradu jsou nejlepší následující: 

  • břízy, 
  • lípy, 
  • buky,
  • duby. 

Vysázejte také trvalky , jako je echinacea, levandule, violka, konvalinka, řebříček, sasanka, chrpa, monarda, rozchodník, zvonek, mák, slunečnice, třezalka a třezalka. Kouzlo zahradě dodají i keře jako kalina, dřín, vřetena, popínavá růže nebo plamének.

Uspořádání naturalistických květinových záhonů

Naturalistické slevy je třeba plánovat tak, aby byly nejen estetické, ale i funkční. Použijte vrstvení – vysaďte rostliny od nízkých trvalek až po vysoké stromy a keře. To poskytuje přirozený vzhled a různé výšky. Snažte se vyhnout rovným čarám a geometrickým tvarům. Místo toho volte volné a organické formy. Aby byly záhony odolné a snadno se udržovaly, sázejte rostliny ve velkých skupinách . Pro mulčování a značení cest používejte přírodní materiály , jako je kůra stromů nebo kameny.

Naplánujte uspořádání rostlin tak, abyste minimalizovali potřebu umělého zavlažování. Používejte tedy rostliny odolné vůči suchu.

Nábytek v přírodní zahradě

Chcete si užít blízkost přírody na vaší zahradě? Vytvořte si relaxační prostor, který bude zapadat do naturalistického charakteru. Vyberte si nábytek vyrobený ze dřeva. Skvěle poslouží lavice a stoly se židlemi.

Chcete si odpočinout na zahradě v pohodlném sezení? Vyberte si závěsná dřevěná křesla pro jednu nebo dvě osoby nebo pohodlná lehátka.

Praktické rady k péči o přírodovědnou zahradu

Aby si naturalistická zahrada zachovala své kouzlo a funkčnost po celý rok, musíte ji správně udržovat. Na co si dát pozor?

Zalévání rostlin v přírodní zahradě

Naturalistická zahrada by měla být navržena s ohledem na minimální zalévání. Výběr rostlin, které jsou původní a dobře přizpůsobené místním klimatickým podmínkám, snižuje potřebu dodatečného zavlažování. Pokud potřebujete rostliny dodatečně zalévat, použijte dešťovou vodu. Dešťová voda je ideální pro zalévání, protože neobsahuje chemikálie, které se nacházejí ve vodě z vodovodu.

Navíc mulčujte kůrou nebo listím stromů , což pomáhá udržovat vlhkost v půdě a snižuje potřebu častého zavlažování.

Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Zdroj: homegarden.com.pl

Hnojení rostlin v přírodní zahradě

Místo umělých hnojiv používejte kompost, hnůj nebo zelená hnojiva . Jak vyrobit kompost? Můžete si ho připravit sami z rostlinných a kuchyňských zbytků. Jedná se o jednoduchou cestu k domácí a soběstačné recyklaci organického odpadu. Mulč z kompostu nebo hnoje nejen zlepšuje strukturu půdy, ale dodává rostlinám potřebné živiny.

Ochrana proti chorobám a škůdcům

Výsadba různých druhů rostlin zvyšuje biodiverzitu zahrady a vytváří přirozené ochranné bariéry proti chorobám a škůdcům. Lesní rostliny přitahují dravý hmyz, jako jsou berušky a číhy, které pomáhají kontrolovat populace škůdců. Toho lze dosáhnout výsadbou rostlin, které tento hmyz přitahují, jako je kopr nebo měsíčky.

V případě výskytu škůdců nebo chorob používejte přírodní přípravky na ochranu rostlin, jako jsou výtažky z kopřivy, česneku nebo heřmánku . Jsou bezpečné pro životní prostředí a biologickou rozmanitost zahrady.

Abyste ochránili svou zahradu, zasaďte rostliny ve vhodných vzdálenostech . To zajišťuje dobrou cirkulaci vzduchu, takže můžete zabránit růstu plísní. Snažte se pravidelně kontrolovat stav vašich rostlin. Odstraňte nemocné nebo poškozené rostliny, abyste zabránili šíření chorob. Navíc změna místa výsadby každých několik let pomáhá zabránit hromadění patogenů v půdě.

Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Zdroj: homegarden.com.pl

Vytvoření přírodní zahrady – co stojí za to pamatovat?

Chcete vytvořit zahradu v naturalistickém stylu nebo do zeleně propašovat naturalistické záhony? Nezapomeňte si vybrat rostliny, které přirozeně najdete v místních lesích nebo na loukách. Kouzlo naturalistické lesní zahrady je v tom, že lidské zásahy jsou minimální. Chcete-li vytvořit soudržný prostor, použijte materiály, jako je kámen a dřevo . V takovém prostoru bude krásně vypadat rustikální, dřevěný zahradní nábytek. 

Podívejte se i na náš další článek! Kreativní nápady na DIY věnce s rostlinami

Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?
Naturalistická zahrada - jaké jsou její vlastnosti a jak ji vytvořit?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno