záhony
Zdroj: www.realhomes.com

Od rustikálního po moderní styl existuje nepřeberné množství nápadů na záhonky pro pěstování zeleniny, květin nebo cokoli jiného, co máte rádi. Můžete si koupit hotové sestavy nebo se rozhodnout pro vlastní výrobu záhonků z recyklovaných nebo repasovaných materiálů. Vlastní stavba vám umožňuje přizpůsobit design podle svých představ a být kreativní s materiály. Podle toho, jaký styl preferujete, můžete použít například dřevo, cihly nebo dokonce kov pro moderní vzhled. Zde jsou některé nápady na záhonky, které nevyžadují pokročilé zahradnické dovednosti.

1. Záhonky typické pro anglický venkov

Série bíle natřených záhonků, naplněných chilli papričkami, paprikami, kelím, slunečnicemi, nežádoucími a mangoldem, přináší do zahrady vzhled typický pro anglický venkov. Bíle natřené záhony patří mezi skvělé nápady do zahrady. Design záhonků ladí s barvou na zahradním domku, který je obklopen barevnými květinami. Tento styl přináší do zahrady atmosféru klidu a elegance.

Nápady na záhonky pro pěstování zeleniny a květin
Zdroj: www.bhg.com

2. DIY cihlové záhony

Tento levný DIY záhon je vyroben ze suchých cihel, které jsou skládány na sebe. Dřevěné sloupky s vodorovnými tyčemi podporují rostliny rajčat, aby neklesly, což je estetičtější řešení než použití rajčatových klecí. Mulčování půdy pomáhá udržovat vlhkost a potlačovat plevele, čímž zjednodušuje údržbu záhonu.

3. Rustikální záhony z kmenů stromů

Snadný způsob, jak vytvořit rustikální záhony, je použití kmenů stromů postavených na konci. Tato konstrukce se doplňuje s oplocením ze stromových větví, opatřeným svařovanou ocelovou sítí, které zabraňují nechtěným živočichům v přístupu k rostlinám. Tento design přináší do zahrady přírodní a robustní vzhled.

Nápady na záhonky pro pěstování zeleniny a květin
Zdroj: www.bhg.com

4. Jednoduché záhony z dlažebních kamenů

Chcete si udělat levný záhon, ale nejste kutil? Zhotovte si ho z dlažebních kamenů postavených na hranu. Vyberte si kameny alespoň 10 cm tlusté, položte je na stranu a do spár dávejte maltu, aby se zpevnila strana. To je skvělý způsob, jak využít zbylé kameny z projektu na chodník nebo terasu, a zároveň vytvořit trvanlivý a estetický záhon.

5. Moderní kovové záhony

Toto je jeden z nejstylovějších nápadů na záhony, který perfektně doplňuje každý moderní domov. Plechové desky stočené do spirály vytvářejí současný záhon. Tento je zasazen bylinkami jako kopr, máta, koriandr a pažitka, které přinášejí do zahrady moderní a elegantní atmosféru. Kontrast měkkých bylinek s tvrdými liniemi kovové konstrukce vytváří zajímavý vizuální efekt.

Nápady na záhonky pro pěstování zeleniny a květin
Zdroj: www.bhg.com

6. Záhony ze skládaného kamene

Záhon vyrobený ze skládaného kameniva vypadá jako součást krajiny. Kombinace sukulentů, irisů a růží vytváří západní verzi anglické zahrady, zatímco sedum přesahující ze strany záhonu zjemňuje tvrdý design a přidává do zahrady texturu a kontrast.

7. Záhon v podobě poštovní schránky

Záhon z cedrových desek širokých 2×6 poskytuje zdravou půdu pro zahrádku u poštovní schránky. Obarvení oplocení odpovídá barvám květin a slouží k příjemnému estetickému doplňku pro venkovní prostor. Tento typ záhonu je ideální pro ozdobení okolí vašeho domova.

Nápady na záhonky pro pěstování zeleniny a květin
Zdroj: www.bhg.com

8. Záhony na nohách

Zvýšené záhony patří mezi další nápady a jsou skvělou volbou pro zahradníky, kteří se chtějí vyhnout ohýbání při plevech, krmení a řezání zahrady. Jsou navrženy tak, aby umožňovaly snadný přístup ke všem stranám záhonu a zároveň chránily rostliny před škůdci. Tento typ záhonu je také přenosný, což umožňuje snadné přemístění podle potřeby.

9. Záhony pro venkovní pokoj

Vytvořte venkovní pokoj s kolekcí záhonů. Zakřivené strany definují prostor kolem jídelního setu a působí jako stěny terasy, které vytvářejí soukromí a útulný prostor pro odpočinek. Záhony jsou zasazeny směsí jedlých a dekorativních rostlin, které mohou být užívány a obdivovány z posezení.

Záhony pro venkovní pokoj
Zdroj: www.bhg.com

Přizpůsobitelnost a kreativita jsou klíčovými slovy při vytváření záhonků, které nejenže krásně ozdobí vaši zahradu, ale také vám poskytnou vlastní zásobárnu čerstvé zeleniny, květin a bylin. Bez ohledu na váš preferovaný styl – od rustikálního po moderní – existuje mnoho možností, jak si vytvořit záhony, které budou splňovat vaše potřeby a estetické představy. Vyberte si materiály a design podle svých představ a užijte si krásu a užitečnost vlastních záhonů ve vaší zahradě. Představili jsme vám skvělé nápady na záhonky pro pěstování zeleniny a květin!

Podívejte se i na náš další článek! Borůvky – jejich léčivé účinky a skvělé recepty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno