nápady
Zdroj: www.marthastewart.com

Pokud chcete, aby zeleninová zahrada byla formální i funkční, existují nápady, které jsou stejně úžasné jako okrasné květinové zahrady. Získáte všechny výhody sklizně vlastních čerstvých bylinek a zeleniny a zároveň se budete těšit ze vzhledu nádherné zahrady, kterou jste sami vytvořili.

V ideálním případě umístíte zeleninovou zahradu na místo s plným sluncem a snadným přístupem ke zdroji vody, ale můžete také vysadit zeleninu, které se daří na méně osluněném místě, nebo pěstovat bylinky s nízkou potřebou zalévání. Vyvýšené záhony jsou pouze jedním z mnoha způsobů, jak navrhnout a rozvrhnout zeleninovou zahradu; existuje mnoho dalších možností, jak vytvořit esteticky působící zahradu. Ať už máte malou bytovou zeleninovou zahrádku na terase nebo rozlehlý dvorek, podívejte se na nápady na zeleninové zahrádky, které vás mohou inspirovat.

Tipy pro zahradničení

Než začnete se zeleninovou zahradou, přinášíme čtyři klíčové tipy pro úspěšnou sklizeň:

Naplánujte si zeleninovou zahradu. Bez ohledu na velikost výsadby je klíčové plánování, a to jak z hlediska prostoru (co kam zasadit a kolik), tak z hlediska času (kdy a jak často sázet které plodiny). Vtěsnání příliš mnoha rostlin do prostoru pro výsadbu přinese pouze špatné výsledky a nechcete, aby rajčata milující slunce byla zastíněna vysokými rostlinami kukuřice nebo abyste nakonec měli více salátu, než jste schopni sníst najednou.

Vyberte odrůdy vhodné pro váš prostor a podnebí. Pro malé prostory nebo nádoby vybírejte zakrslé, kompaktní nebo keříčkové odrůdy, které jsou k dispozici pro mnoho oblíbených zahradních plodin, jako jsou rajčata a okurky. Pokud je vaše vegetační období krátké, vybírejte odrůdy s ranou dobou zrání.

Dodržujte pravidla střídání plodin. Bez ohledu na to, jak velká nebo malá je vaše zahrada, není vhodné vysazovat plodiny stejné čeledi na stejném místě ve dvou po sobě jdoucích letech. U rostlin v nádobách to znamená, že každou sezónu nebo pro každou novou plodinu použijete čerstvou zeminu.

Zalévejte a hnojte. Zelenina prochází rychlou proměnou od semínka nebo sazeničky ke sklizni ve velmi krátkém čase a k tomu potřebuje pravidelně zalévat a hnojit hnojivem speciálně určeným pro zeleninu. Jedinou výjimkou jsou některé vytrvalé bylinky, jako například rozmarýn, kterým se lépe daří v méně výživné a suché půdě.

Zeleninovým zahradám prospívá mulčování stejně jako květinovým záhonům. Mulč udržuje půdu vlhkou a chladnou a potlačuje plevel. Nezapomeňte vybrat mulč vhodný pro zeleninové zahrady. Dalším způsobem „mulčování“ je výsadba jedlého půdního krytu.

Vysaďte atraktivní odrůdy

Některá zelenina, jako například švýcarský mangold, je příliš krásná na to, aby se omezila na zeleninovou zahrádku. Ukažte je tak, že z nich uděláte ústřední body své zahrady.

Tento duhový švýcarský mangold byl nedávno zasazen do těchto květináčů s jahodami, kde vyplní prostor. V místech, kde se sklízejí staré listy, se objeví nové a rostliny tak budou vypadat svěže a svěže.

Nápady a návrhy zeleninových zahrad
Zdroj: www.thespruce.com

Použití závěsných květináčů

Žádné zahradnické pravidlo neříká, že závěsné koše musí být květinové. Závěsné květináče patří mezi další nápady. V závěsných květináčích se uplatní zejména zelenina s mělkými kořeny. Na jaře můžete dokonce dosáhnout lepší úrody, částečně díky teplu, které se odráží od stěny.

Použijte jakýkoli typ nádoby, od starých kbelíků až po luxusní keramické mísy, pokud jsou stěny nádoby silné, takže poskytují dostatečnou izolaci kořenů od tepla, a nádoby dobře odvádějí vodu (pokud tam žádné nejsou, vyvrtejte drenážní otvory). Nezapomeňte, že nádoby budou těžké, až budou plné zeminy a rostlin. A jako všechny kontejnerové rostliny potřebují častější zálivku než rostliny v zahradní půdě. Tento zahradník zavěsil koše připevněné k silným vodorovným deskám podél zdi.

Nápady a návrhy zeleninových zahrad
Zdroj: www.thespruce.com

Interplantace s květinami

Mnohé druhy zeleniny jsou atraktivní jako záhonové rostliny vedle květin, zejména pokud rychle rostou a často se sklízejí, jako například salát a jiné druhy salátové zeleniny. Výhodou výsadby s květinami je také přilákání opylovačů, což je při pěstování zeleniny zásadní, ale často opomíjený faktor úspěchu.

Králíci a další volně žijící zvířata mohou váš zeleninový záhon považovat za lákavý, ale pokud ho proložíte doprovodnými květinami s výraznou vůní nebo přihodíte několik cibulovin, budou působit jako odrazující prostředek.

nápady
Zdroj: www.thespruce.com

Pokud chcete, aby zeleninová zahrada byla formální i funkční, existují nápady, které jsou stejně úžasné jako okrasné květinové zahrady. Získáte všechny výhody sklizně vlastních čerstvých bylinek a zeleniny. Zároveň se budete těšit ze vzhledu nádherné zahrady, kterou jste sami vytvořili. V ideálním případě umístíte zeleninovou zahradu na místo s plným sluncem a snadným přístupem ke zdroji vody. Můžete také vysadit zeleninu, které se daří na méně osluněném místě, nebo pěstovat bylinky s nízkou potřebou zalévání. Vyvýšené záhony jsou pouze jedním z mnoha způsobů, jak navrhnout a rozvrhnout zeleninovou zahradu; existuje mnoho dalších možností, jak vytvořit esteticky působící zahradu.

Ať už máte malou zeleninovou zahrádku na terase nebo rozlehlý dvorek. Představili jsme vám nápady na zeleninové zahrádky, které vás mohou inspirovat. Kombinací funkčnosti a estetiky můžete vytvořit zahradu, která nejen poskytuje čerstvé potraviny, ale také zkrášluje váš venkovní prostor. Při plánování a realizaci vaší zahrady nezapomeňte na pravidelné zalévání, hnojení a střídání plodin pro optimální růst. Použijte závěsné květináče a interplantaci s květinami, abyste maximalizovali využití prostoru a přilákali opylovače.

Podívejte se i na náš další článek! Rostliny, které byste měli a neměli pěstovat vedle cibule

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno