Květiny
květiny

Současná nabídka okrasných zahradních květin je neobyčejně pestrá a široká. Zákazníci mají možnost si je pořídit v zahradních centrech, okrasných školkách. Také v různých různých hobby marketech, objednat z bezpočtu národních či mezinárodních internetových obchodů, semenářských firem atd. Bohatá nabídka samozřejmě také rozšiřuje pestrost nabízeného sortimentu, přináší různou kvalitu rostlin. Také do značné míry ovlivňuje způsob použití zakoupených rostlin.

Výběr kterých květin je nejpopulárnější?

Velká část zákazníků řeší nákup okrasných květin pořízením toho, co je v danou chvíli na daném místě nejvíce zaujme. To je konec konců nejlépe vidět na nejrůznějších jarních výstavách a zahradnických trzích. Nejvíce se prodávají právě ty druhy, které v danou chvíli vypadají nejlépe, tj. obvykle nejnápadněji a nejvýrazněji kvetou. To je s určitou mírou zjednodušení i důvod, proč jsou pak zahrady o poznání chudší na květy během léta a podzimu… Nekvetoucí kytky během jarního prodeje prostě nezaujmou.

Co zákazník od květin očekává?

Poměrně malá část zákazníků si klade otázku, která je z mého pohledu při výběru okrasných květin jedna z nejdůležitějších. Co vlastně od zakoupené rostliny očekávat a jak ji na zahradě použít… Zní to sice možná trochu banálně, ale právě to, co lze od určité rostliny očekávat. Zejména s ohledem na její okrasný efekt, délku kvetení, vytrvalost apod., ovlivňuje i „zákaznickou spokojenost s jejím pořízením a následně i důvěru zákazníků k producentům okrasných rostlin.

Letničky a balkonové květiny

Relativně jednoduché to je třeba u letniček nebo balkonových rostlin. Od nich se obvykle očekává okrasný efekt pouze v jednom vegetačním období. Jestli a jak dlouho vydrží, je výrazně spojeno s jejich výživou, dostatečnou a pravidelnou zálivkou a popř. také s odstraňováním odkvetlých květů. I přes třeba relativně větší cenu nejrůznějších novinek.. Např. surfinií, pelargonií apod., pěstitelé neočekávají, že by rostliny měly přežít do dalšího roku.

květiny
Zdroj: magazindoma.cz

Jak je to s trvalkami?

Trochu komplikovanější ale může být situace u rostlin, které jsou prezentovány jako vytrvalé. Jejich reálná vytrvalost nemusí být tak dlouhá, jak třeba zákazníci předpokládají. Výjimkou není ani to, že se některé odrůdy vytrvalých zahradních květin chovají i jako rostliny jednoleté, popř. krátkověké. I trvalky mají samozřejmě nějak omezený život a nevydrží po výsadbě věčně“. A životnost mnohých druhů může být i relativně krátká, třeba jen několik málo let. Koneckonců za trvalku je považována taková rostlina, která by měla vydržet alespoň 3-4 roky. Celá řada moderních odrůd, jinak vytrvalých rostlin, ale často nedosahuje ani takové životnosti. Důvodem tohoto jevu, který se v posledních letech v trvalkových nabídkách dost šíří, je směr šlechtění, který volí některé šlechtitelské a produkční firmy.

Cílem totiž není, aby vytrvalá rostlina byla vytrvalou a odolnou rostlinou i po výsadbě na zahradě, ale spíše to, aby vypadala co nejlépe. Také aby velmi bohatě kvetla v kontejneru v okamžiku prodeje, popř. po zbytek vegetace, během které je prodávána. Takové odrůdy se pak mění spíše na okrasné rostliny vhodné do nádob, na terasy a balkony. Než aby byly dále pěstovány jako běžné záhonové trvalky.

Často jde také o odrůdy velmi kompaktní (nízké) a bohatě větvené, což je činí často ještě atraktivnější a také lépe přepravovatelné, z čehož mají radost hlavně pěstitelé. Obecně samozřemě není nic špatného, když je rostlina kompaktní, bohatě kvetoucí a kvetení navíc vydrží po dlouhou dobu vegetač ního období, naopak, jsou to vlastnosti u trvalek velmi vítané. Nicméně pokud jsou takové rostliny prezentovány jako trvalky, neměla by chybět ani skutečná vytrvalost, nebo minimálně informace o tom, že jde o rostliny určené prioritně pro nádoby nebo krátkodobou venkovní í kulturu, a ne pro výsadbu trvalkových záhonů, kde se očekává, že vydrží více.

Přečtěte si také náš nový článek o popínavých rostlinách!

květiny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno