tipy a triky
Zdroj: www.bhg.com
Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
kávové zrna

Mnoho lidí se řídí radami o zahradničení, které nemusí být úplně pravdivé a někdy dokonce mohou vaše rostliny poškodit. Existuje mnoho běžných zahradních mýtů, které se předávají z generace na generaci, ale ne všechny mají oporu ve vědeckých faktech a studiích univerzit. Prozkoumali jsme pro vás několik těchto mýtů a získali skutečné informace o jejich pravdivosti. Podívejte se na mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu!

Rostliny odolné vůči suchu není třeba zalévat

I ty nejodolnější rostliny vůči suchu, jako je například ruská šalvěj, yarrow nebo rudbeckie, potřebují během prvního roku po výsadbě dodatečnou péči v podobě zalévání. Zalijte je alespoň první rok pravidelně a hluboce, aby se jim dobře zakotvily kořeny. I když jsou rostliny odolné vůči suchu, není to stejné jako odolné vůči vysychání. Po roce jsou tyto rostliny schopné přežívat většinu letních such. Nezapomeňte, že i ty nejodolnější rostliny mohou mít prospěch z mulčování a pravidelného zalévání, zejména v obdobích extrémního počasí.

Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Zdroj: www.housedigest.com

Přidání kompostu do výsadbových jamek podporuje růst kořenů

Dříve bylo doporučováno obohacení půdy v jamce na sazení kompostem či jinými příměsmi, aby se novým, jemným kořenům usnadnil růst. Ale podle novějších poznatků to může více škodit než pomáhat. Zaplnění jamky obohacenou půdou může vést k tomu, že kořeny zůstanou v této vylepšené půdě a nebudou se rozvíjet do okolní půdy, jak uvádí prodloužení University of Illinois.

Lepší přístup je vložit kolem nové rostliny vrstvu kompostu o tloušťce 2,5 až 5 cm poté, co jamku zaplníte původním půdním substrátem. Výjimkou je těžká jílovitá půda, kde může být obohacení kompostem vhodné pro zlepšení odvodnění. Jamka by měla být dvakrát širší než kořenový balíček, ale ne hlubší. Tím, že jdete široce místo hluboko, podporujete růst kořenů rostlin, stabilizujete rostlinu a umožníte jí najít vodu a živiny.

Štěrk na dně nádoby zlepšuje odvodnění

Znovu, přidávání střepin nebo kamenů na dno květináče pro zlepšení odvodnění bylo kdysi doporučováno, ale zjistilo se, že to má opačný účinek, protože zabraňuje snadnému odvodu vody. Květináč s odvodňovacími otvory na dně je vše, co potřebujete, aby přebytečná voda mohla snadno odtéct, a tím udržela kořeny aerované. Nemusíte přidávat vrstvu štěrku nebo střepin na pomoc.

Pokládání cokoli na dno květináče je pro rostliny špatné. Studie ukázaly, že pohyb vody prostřednictvím substrátu do květináče je ztížen, ne zlepšen vrstvou hrubého materiálu na dně květináče, uvádí Penn State University Extension. Tato takzvaná odvodňovací vrstva kamínků může také zablokovat odvodňovací otvor a bránit mu v plnění jeho úkolu.

Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Zdroj: todayshomeowner.com

Jehličí v mulči činí půdu příliš kyselou pro rostliny

Ano, ty jehličí mají super-nízké pH od 3,2 do 3,8, když spadnou ze stromu (neutrální pH je 7,0). Ale podle Oregon State University Extension Service se jehličí začínají rozkládat jakmile dopadnou na zem a půdní mikroby neutralizují kyselost.

Jakmile se rozloží, jsou blíže k neutrálnímui. A ne, to není proto, že jejich kyselina se vymývá do země. Pokud používáte čerstvé jehličí jako mulč, může dojít k mírnému poklesu pH půdy, dokud se nerozloží, ale není to dost na poškození rostlin. Jehličí jsou dobrý materiál na mulčování, který potlačí plevele, udržuje vlhkost a postupně přidává živiny do půdy při jejich rozkladu.

Stejně tak se nespoléhejte na mulč z jehličí, pokud chcete snížit pH půdy kolem rostlin milujících kyselé prostředí, jako jsou borůvky a azalky.

Zalévání v horké sluneční den poškodí rostliny

Věřte nebo ne, v létě prší už tisíce let a rostliny se s tím vypořádají. Tento mýtus může vyplývat z faktu, že pokud zaléváte rostliny v horký den, voda se odpaří a nebude se mnoho dostat k rostlinným kořenům, aby ji hydratovala. To znamená, že rostlina může ještě vadnout i po zalití. Aby se zajistilo, že rostliny získají maximální vlhkost, je nejlepší aplikovat vodu brzy ráno nebo večer, když sluneční teplo oslabí.

Pokud si všimnete hnědých skvrn na listech, může být voda vinen, ale ne proto, že by zesílila sluneční paprsky, jak si někteří lidé myslí. Mnoho hub a bakterií, které způsobují skvrny na listech, se daří, když se listy navlhčují, ale to nemá nic společného se slunečním světlem. Pokud je to možné, při zalévání snižte rozstřikování na listy, aby se snížilo riziko chorob rostlin.

Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Zdroj: gardenbetty.com

Mýdlo na nádobí je přírodní a bezpečnou alternativou pesticidů

Mycí prostředek není totéž co insekticidní mýdlo a může poškodit rostliny. Všechny ty recepty na domácí insekticidy, které používají tekutý mycí prostředek jako ingredienci, jsou většinou falešné.

Mycí prostředky jsou umělá detergentní prostředky navržené jako silné chemické čisticí prostředky a odmašťovače. Podívejte se pozorně na jejich štítky: Mnoho tekutých mycích prostředků není dokonce ani mýdlo, jsou to „mycí prostředky na nádobí“. Mohou poškodit nebo zničit listy rostlin, pokud jsou na ně nastříkány. Insekticidní mýdla jsou naopak navržena tak, aby se používala na rostlinách a mohla zabít nebo odpudit hmyz, aniž by poškodila rostliny. Jsou také regulována Úřadem pro ochranu životního prostředí, takže za nimi stojí věda.

Pokojové rostliny čistí vnitřní vzduch

Je to hezký nápad, ale ve skutečnosti mají pokojové rostliny minimální vliv na kvalitu vnitřního vzduchu. Tento mýtus vznikl z NASA studie z 80. let minulého století, která testovala, zda určité pokojové rostliny mohou odstraňovat toxiny z vzduchu v uzavřeném prostředí jako například vesmírná stanice. Ukázalo se, že některé skutečně čistily volatilní organické sloučeniny (VOC) jako formaldehyd, když byly umístěny v malých, vzduchotěsných kontejnerech. V následujících desetiletích se internet zaplnil články, které citují tuto studii a vychvalují čistící schopnosti vzduchu stále rostoucími rostlinami, jako jsou sansevieria, kapradiny a monstera.

Celá pravda je složitější. Studie z roku 2019 zkontrolovala desetiletí výzkumu o schopnosti pokojových rostlin čistit vzduch a zjistila, že pokojové rostliny nezlepšují kvalitu vnitřního vzduchu. Problém všech těchto experimentů byl ten, že malé, hustě plynné komory používané v laboratoři se nijak nepodobají vašemu domovu.

Studie z roku 2019 dospěla k závěru, že zatímco rostliny odstraňují VOC z vzduchu, dělají to v malém množství a velmi pomalu. Aby rostliny odstranily dostatek VOC, aby to mělo vliv na kvalitu vzduchu ve vašem domě, zjistila studie, potřebovali byste asi 10 rostlin na čtvereční stopu obytné plochy. To znamená, že v 1200 čtverečních stopách byste potřebovali 12 000 rostlin. Pokud chcete čistý vzduch, kupte si mechanický vzduchový čistič.

Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Zdroj: www.clutter.com

Kávové zrna jsou dobrým přírodním hnojivem

Házet použité kávové zrno kolem rostlin ve vaší zahradě ve skutečnosti moc neprospěje. Kávová zrna jsou bohatá na dusík, klíčový živinu pro rostliny, ale není ve formě, která je pro rostliny snadno dostupná.

Nejlepší způsob, jak využít kávová zrna v zahradnictví, je kompostovat je. Dostanete z nich plný potenciál, pokud je zkombinujete s kompostem a pak použijete ten kompost k hnojení vašich rostlin, protože potom jsou živiny snadno dostupné a v poměrech vhodných pro růst rostlin. A ne, kávová zrna nepřikyselují půdu.

kávové zrna
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že v zahradnictví je důležité kriticky posuzovat předávané rady a mýty. Mnohé z nich nemají oporu ve vědeckých poznatcích a mohou vést k nechtěným důsledkům pro vaše rostliny. Například teorie o tom, že odolné rostliny nepotřebují zalévat, nebo že přidávání kompostu do jamky na sazení podporuje růst kořenů. Byly vyvráceny vědeckými studiemi a doporučeními odborníků. Podobně, používání jehličí jako mulče nevede k nežádoucí acidifikaci půdy, a kávová zrna nejsou efektivním přírodním hnojivem, pokud se nepoužijí správně. Nejlepší je řídit se aktuálními vědeckými poznatky a konzultovat odborné zdroje, abyste zajistili zdravý růst a prosperitu vaší zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Ochutnávka zavařenin: jak dopadly experimenty po roce?

Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
Mylné představy v zahradě, které by mohly poškodit vaši zahradu
kávové zrna

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno