Muškáty
Zdroj: idnes.cz

Ke stálicím mezi okrasnými rostlinami patří zcela jistě muškáty, zejména hybridy Pelargonium grandiflorum, P. zonale a P. peltatum. Stejně jako ostatní rostliny i ony mohou trpět chorobami či se na nich projeví nedostatky při pěstování.

Hospodaření s vodou

Snad nejznámějším poškozením muškátů je korkovitost. První příznaky se většinou objevují na rubové straně listů v podobně světle zelených postupně hnědnoucích puchýřků. Jejich výskyt souvisí s hospodařením rostlin s vodou. Vysoká vzdušná vlhkost při dlouhodobé vysoké nabídce závlahové vody, často ve spojitosti s nedostatkem světla a vyšší nabídkou živin (zejména dusíku) vede ke vzniku korkovitých puchýřků. Při dlouhodobě nevhodných podmínkách se mohou jednotlivé puchýřky slévat do rozsáhlejších ploch. Objevují se nejen na rubu, ale i na líci listů, na řapících, stoncích a květních stopkách.

Nadbytek vody je také příčinou praskání květních stopek. Při neznalosti symptomů mohou být někdy příznaky zaměněny za poškození sviluškami, které však upřednostňují teplé suché prostředí. Ochranná opatření spočívají především ve snížení vzdušné i půdní vlhkosti, silném větrání, pravidelné a rovnoměrné zálivce v ranních či dopoledních hodinách, nepřehuštěných výsadbách a za dlouhodobě deštivého nebo zamračeného počasí jen velmi opatrným přihnojováním nízkými dávkami hnojiva.

Zdroj: prima-receptar.cz

Nedostatek živin

Změny zbarvení listů, kterým muškáty často trpí, mohou být prvním signálem nedostatku živin. Jednotlivé druhy a kultivary mohou reagovat na nedostatek nebo nadbytek prvků velmi podobně a uvedené symptomy je nutno považovat pouze za orientační. Celkový nedostatek živin se projevuje zpomaleným nedostatečným růstem, žlutozelenými listy, nejstarší listy mají načervenalý okraj a postupně odumírají.

Nedostatek dusíku, manganu, hořčíku nebo železa?

V lehkých substrátech s vysokým podílem organické hmoty mohou rostliny trpět nedostatkem dusíku, projevujícím se žloutnutím čepelí postupujícím od nejstarších listů k nejmladším, u starších listů se později vyskytuje výrazné červené zbarvení. Pokud jsou mladé listy tmavě zelené s tmavým červenobronzovým prstencem a starší listy s hnědorůžovým zasychajícím okrajem, u řapíku žluté, neopadávají, je příčinou nedostatek fosforu. Rostliny jen málo kvetou, květy jsou bledé, nedostatečně vybarvené. Žloutnoucí čepele se zelenými žilkami se vyskytují i při nedostatku manganu, hořčíku, případně železa. Mladé bledě žlutozelené listy s tmavě zelenými žilkami, starší listy na okrajích a mezi žilkami šedožluté až červenohnědé s rezavě hnědým prstencem a žlutými, šedými nebo hnědými tečkami či skvrnami na čepeli poukazují na nedostatek draslíku.

Řešení

Pokud muškáty trpí některou z uvedených poruch, je pomoc poměrně snadná. Aplikují se hnojiva určená k výživě muškátů nebo speciální hnojiva s vyšším podílem chybějícího prvku. Změny zabarvení listů či potlačení růstu, případně uhynutí rostlin mohou být i jiného původu, např. následek nadměrné vlhkosti substrátu, napadení kořenů houbami apod.

Virózy

Změnu zbarvení listů a mnohé další symptomy (prodlužování a kroucení listů, mozaiky pestrokvětost, čárkovité a kroužkovité vzory a skvrny, prosvětlení žilek) mohou mít mnohem vážnější původ – viry. Především u vegetativně množených muškátů se podstatně zvyšuje nebezpečí přenosu i rozšíření virů. Na muškátech bylo dosud nalezeno a popsáno 13 druhů virů, ale škody způsobují především velkopěstitelům. Symptomy většiny virů vyskytujících se na muškátech se objevují pouze v chladných měsících roku, tj. v zimě a brzy na jaře. Se stoupající teplotou a během léta příznaky zcela zmizí, aby se v příštím roce opět objevily.

Zdroj: chalupari-zahradkari.cz

Základem ochranných opatření proti virózám na pelargoniích jsou především zdravé mateční rostliny. Protože v létě většinou dochází k maskování symptomů, je třeba rostliny prohlížet průběžně po celý rok.

První symptomy na listech jsou obvykle dobře viditelné v procházejícím světle. V současné době nelze dostupnými prostředky napadené rostliny vyléčit. Mnohé viry jsou přenosné šťávou, která ulpívá na nožích a nůžkách, proto se někdy doporučuje odlamování řízků. Viry přenášejí i některé druhy savého hmyzu, např. mšice, a opatření jsou potom směrována proti přenašečům.

Navštivte náš další článek o krásných květinách do zahrady – doprovodné rostliny pro růže!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno