mšice
Zdroj: www.ecoguardpestmanagement.com
Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům

Mšice, známé také jako zelené a černé mušky, jsou drobný hmyz sající mízu, který může napadnout většinu rostlin, zejména mladý měkký růst. Ve Spojeném království existuje více než 500 druhů mšic, které se liší barvou od zelené a černé až po žlutou, hnědou a oranžovou a velikostí od 1 mm do 7 mm. Tento článek vám představí různé metody, jak tento škodlivý hmyz kontrolovat a předcházet jejich napadení.

Úvod do mšic a jejich vlivu na rostliny

Mšice potřebují teplo k prosperování, takže jejich životní cyklus v zahradě je omezen na jaro a léto. V interiérech, ve skleníku nebo zimní zahradě se však mšice mohou vyskytovat po celý rok. Mnoho druhů mšic se živí pouze na specifických rostlinách, takže napadení jedné rostliny nemusí nutně znamenat, že to ovlivní všechny vaše rostliny. Problémem se stávají, když se vyskytují ve velkém množství, což může oslabit rostliny a způsobit jejich deformaci nebo dokonce smrt.

Proč jsou mšice problém?

Zelené a černé mušky jsou přirozenou součástí zahradního ekosystému a důležitým zdrojem potravy pro mnoho druhů ptáků. Problémem se stávají, pokud se vyskytují ve velkém množství. Velké napadení může oslabit rostliny a způsobit kroucení nebo deformaci postiženého růstu. Některé druhy mšic přenášejí virové choroby mezi rostlinami, které mohou způsobit různé příznaky včetně skvrnitosti, pruhování nebo zkroucení listů a slabého růstu. Virové choroby nejsou léčitelné, takže napadené rostliny by měly být zničeny. Dalším problémem způsobeným mšicemi je lepivá látka, kterou vylučují, známá jako medovice, která může být napadena černou plísní.

Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak rozpoznat mšice

Malý počet mšic na zahradní rostlině obvykle není problém. Ptáci je rychle posbírají a nakrmí jimi své mladé. Ve zeleninové zahrádce, kde můžete pěstovat mnoho stejných rostlin pohromadě, nebo v interiérech, kde nejsou žádní přirození predátoři, je potřeba jednat rychle. Často stačí malé napadení jednoduše rozmačkat ručně. Buďte ostražití na včasné varovné signály a důkladně kontrolujte rostliny – mšice mohou být těžko spatřitelné, protože se schovávají v kloubech listů a na spodní straně listů.

Povzbuzování divoké přírody k regulaci mšic

Mnoho divokých druhů hmyzu se živí mšicemi a spoléhá na ně jako na důležitý zdroj potravy. Predátoři mšic zahrnují ptáky, slunéčka sedmitečná, pestřenky, zlatoočky a škvoříky. Slunéčka sedmitečná, pestřenky a zlatoočky kladou vajíčka na rostliny napadené mšicemi a jejich mláďata je konzumují velkou rychlostí. Sršni jsou také vášnivými konzumenty mšic, takže je nechte být, aby pomohli regulovat škůdce.

Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Zdroj: www.gardenersworld.com

Kontrola mšic bez chemikálií

Pravděpodobně, když jste objevili mšice na svých zahradních rostlinách, predátoři už také. Mějte na paměti, že odstranění mšic pravděpodobně zabije také užitečný hmyz, jako jsou slunéčka a zlatoočky. Tito predátoři nejsou přítomni v interiérech, takže budete muset mšice kontrolovat sami:

  • Opláchněte mšice proudem vody z hadice.
  • Ručně rozmačkejte malé napadení.
  • Použijte biologické kontroly, což zahrnuje nákup živých predátorů do domova nebo skleníku, aby se vypořádali s napadením mšicemi.
  • Naučte se ekologické metody kontroly mšic a dalších zahradních škůdců.
Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak přirozeně odradit mšice

Rostliny s pronikavým zápachem, jako šalvěj, cibule, česnek a lichořeřišnice, pěstované vedle náchylných rostlin mohou pomoci odradit mšice. Vytvářejte prostředí, které přiláká ptáky a další predátory do vaší zahrady – buďte méně úhlední v zimě, aby slunéčka mohla přezimovat, přitahujte ptáky pomocí popínavých rostlin a hustých keřů. Mšice se zaměřují na měkký mladý růst, takže minimalizace použití hnojiv bohatých na dusík pomůže vypěstovat rostliny s tvrdšími listy.

Použití sprejů proti mšicím

Existuje široká škála organických (chemicky nezávadných) produktů, syntetických produktů a chemikálií (insekticidů). Organické spreje jsou založeny na rostlinných extraktech, rostlinných olejích nebo měkkém mýdle. Musí být nastříkány přímo na mšice, aby fungovaly, a často přetrvávají jen krátce, takže může být potřeba opakovaná aplikace.

Časté dotazy ohledně mšic

Mnoho domácích receptů na hubení mšic používá prostředky jako je mycí prostředek smíchaný s vodou a nastříkaný na rostliny. Mějte na paměti, že protože jsou tyto recepty domácí, nejsou testovány na účinnost proti mšicím nebo na vedlejší účinky na rostliny. Chemické insekticidy jsou navrženy k zabíjení hmyzu, takže jejich postřikem na vaše rostliny zabijete mšice, ale také můžete zabít slunéčka, pestřenky a dokonce i včely a motýly. Zbytky budou smyty z rostlin do půdy a mohly by pak poškodit půdní bezobratlé, jako jsou žížaly a brouci.

Mšice mohou být pro zahradníky nepříjemné, ale existuje mnoho způsobů, jak je kontrolovat bez použití chemikálií. Od přirozených predátorů a ekologických sprejů až po domácí recepty a prevenci prostřednictvím správné péče o rostliny. Nejlepší přístup je často kombinací těchto metod a nechat přírodu, aby se postarala o rovnováhu v zahradě. Vždy je dobré mít na paměti, že mšice jsou součástí přírodního ekosystému a mohou být zvládnuty bez nutnosti drastických opatření.

Podívejte se i na náš další článek! DIY zahradní nápady pro vylepšení Vaší zahrady

Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům
Mšice: účinné metody proti zeleným a černým škůdcům

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno