lilie
Zdroj: www.ceskestavby.cz

U množení lilií máme dvě možnosti – generativní tj. semeny, které nezaručuje stoprocentní původ tvaru ani barvy květu, a vegetativní – listovými pacibulkami, přírůstkem malých cibulek, dělením cibulí také šupinami. Chtěl bych se vámi podělit o své dlouholeté zkušenosti, které jsem nasbíral právě při množení ze šupin.

Šupinování

Šupinování lze dělat kdykoliv během vegetační doby, ale já šupinuji v době květu, kdy rostliny produkují nejvíce růstových látek. Cibuli opatrně vyryji, očistím od poškozených šupin a kořenů, které popřípadě zkrátím na polovinu. Podle velikosti odlámu od zdravé cibule 6 až 12 šupin. Poté cibuli ošetřím dřevěným uhlím smíchaným s fungicidem (používám Rovral 50 WP). Na místo, kde byla cibule, dám hrst nového substrátu, zeminu promíchám, rozprostřu kořeny, vložím cibuli, zahrnu a zavlažím. Rostlina pokračuje v růstu a kvetení.

Supiny uložím do hoblin. Zkoušel jsem různé ,,substráty“ – čistou rašelinu, rašelinu smíchanou s pískem, různě míchanou zeminu, perlit, piliny, rašeliník a hobliny. Nejlepší výsledky mám s krátkými hoblinami, které jsou snadno dostupné a dobře se s nimi manipuluje.

Hobliny spařím horkou vodou, nechám vychladnout a hodně je vymačkám, aby zůstaly pouze vlhké. Rozmnožování probíhá ve třech fázích:

První fáze

    1. Supiny mořím asi půl hodiny v Rovralu, nechám oschnout, vezmu mikrotenový sáček, do kterého dám vrstvu vlhkých hoblin, 3-4 šupiny, opět hobliny a opět šupiny. Množství vrstev závisí na počtu šupin. Poslední vrstva musí být hobliny. Sáček zavážu a dám na 10-14 dní do chladničky prochladit na 4 °C, aby šupiny začaly stejně narůstat. Z chladničky je vyndám do teploty 23-25 °C na 8 týdnů. Po 4 týdnech je zkontroluji.

    Druhá fáze

    Další fáze množení lilií nastává po uplynutí 8 týdnů. Sáčky přendám na teplotu 16-19 °C a opět je uložím na 8 týdnů, nejlépe do temna. Sáčky nesmí být nikdy vystaveny přímému slunci!

    Třetí fáze

    Po 8 týdnech sáček velmi opatrně otevřu, protože už se mohou tvořit malé lístečky. Šupiny prohlédnu, vadné odstraním, sáček opět zavážu a dám do chladničky až do jarní výsadby.

    Vše, co je popsáno v těchto krocích, platí pro asijské hybridy.

    U aureliánů a OT hybridů je teplota v první fázi stejná, ale mění se doba, ta je 12 týdnů. Tady nutné dodržet ve třetí fázi, tedy před výsadbou, uložení do chladničky s teplotou kolem 0-3 °C. U LA hybridů je lhůta 10 týdnů, u orientálů 9 týdnů a u asijských 8 týdnů. Při poslední fázi je nutné dodržet chladicí dobu před výsadbou do bedniček. A po roce je na jaře vysadím na volný záhon.

    Ačkoli se to zdá velmi komplikované, zdání klame a sami poznáte, že to jde snadno a budete hlavně vidět, jak se rodí nové lilie. Přeji vám hodně úspěchů při šupinování a hlavně trpělivost.

    Navštivte náš další článek, kde se dozvíte, jak poznat choroby lilií!

    ZANECHAT ODPOVĚĎ

    Zadejte svůj komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno