Meruňky
Zdroj: www.bhg.com
Meruňky
Meruňky

Předpokládá se, že meruňky mají původ v Arménii, proto se jim také říká ,,arménské jablko“. V Číně byly meruňky známy již ve 2. tisíciletí před n. I., v západní Evropě jsou první zmínky o jejím pěstování okolo roku 800, ve střední Evropě až ve 14. století.

Pěstování a skladování meruněk

Pro meruňky jsou nejvhodnější podmínky tam, kde je dostatek tepla. U nás jsou často ohrožovány počasím, předčasný květ nebo podzimní mrazíky mohou poškodit značnou část úrody. Meruňky dozrávají daleko hůře než jiné plody. Ze stromu sklízíme nebo kupujeme jen zralé meruňky, a pokud je hned nespotřebujeme, můžeme je několik dní uchovat v chladničce.

Meruňky pro zdraví!

Meruňky jsou předmětem zájmu vědců, neboť patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Posilují odolnost organismu proti nemocem a obsahem antioxidantů jsou zbraní proti volným radikálům a civilizačním nemocem.

Bohatstvím obsažených cenných látek zlepšují náladu, pomáhají proti únavě, celkově omlazují organismus a posilují naše nervy. Jsou doporučovány při fyzické a duševní vyčerpanosti a urychlují rekonvalescenci nemocných.

Již tři meruňky denně nám zajistí poloviční množství dávky provitaminu A, který je důležitý pro činnost srdce, působí preventivně proti rakovině a zlepšuje funkci zraku, zvláště barevného a nočního vidění. Meruňky jsou jedním z nejlepších zdrojů železa, které se podílí na krvetvorbě. Stejný účinek mají i sušené meruňky.

Meruňky podporují peristaltiku střev, pomáhají odstranit zácpu, zlepšují trávení a regulují krevní tlak. Konzumace meruněk zmírňuje astmatické potíže.

Pravidelná konzumace meruněk pozitivně ovlivňuje vzhled pleti a vlasů. Působí pozitivně na sliznici plic silných kuřáků.

Meruňky
Zdroj: www.health.com

Tipy do kuchyně

S meruňkami můžeme všestranně vylepšit svůj jídelníček. Jíme je nejčastěji jako osvěžující ovoce, ale připravujeme z nich i ovocné saláty, dezerty, koláče, dorty a sladké pokrmy jako ovocné knedlíky, nákypy, palačinky a lívance. Meruňky dodají zvláštní příchuť i masovým pokrmům, zejména grilovaným a pečeným masům. Zpracovávají se na kompot, džem, lze je i sušit a zmrazovat.

Pokud chceme použít plody bez slupky, přelijeme je na sítku vroucí vodou, necháme deset minut stát a sloupneme. Většina potravinářských firem meruňky před sušením ošetřuje siřičitany (E220), aby si zachovaly jasně oranžovou barvu. Před konzumací je nutné sušené meruňky opláchnout pod tekoucí vodou.

Nejlepší recepty

Péřové meruňkové knedlíky

500 g hrubé mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, 1 lžíce pískového cukru, 20 g droždí, sůl, asi 400 g meruněk

V hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci mouky, trochu vlažného mléka, rozmícháme a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce rozšlehaná ve zbylém vlažném mléce a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout. Vykynuté těsto vyválíme v plát asi 1 cm silný, z kterého formičkou vykrajujeme kolečka. Do jejich středu klademe omyté a osušené půlky vypeckovaných meruněk, dobře uzavřeme, zakulatíme a necháme ještě krátce na vále kynout. Knedlíky vaříme v osolené vodě nebo v páře 8 minut. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a zůstaly kypré. Sypeme je nastrouhaným tvarohem s cukrem a pokropíme rozehřátým máslem.

Meruňkové tiramisu ve skle

Dětské piškoty, silná káva smíchaná s rumem na namáčení piškotů, kakao na posypání

Krém: 400 g mascarpone nebo měkkého tučného tvarohu, vanilinový cukr, několik meruněk

Nejdříve uvaříme silnou kávu, do které přidáme rum. Do vychladlé kávy namáčíme piškoty a část jich rozdělíme na dno větších pohárů. Z mascarpone nebo tvarohu a cukru umícháme krém, do kterého vmícháme na kostičky pokrájené meruňky. Krém postupně vrstvíme do pohárů, prokládáme namáčenými piškoty a nakonec povrch posypeme kakaem. Uložíme do chladna ztuhnout a rozležet.

Meruňky
Zdroj: www.giallozafferano.com

Meruňkový dort s jogurtovou pěnou

4 vejce, Ižíce horké vody, 4 lžíce moučkového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, špetka jedlé sody, tuk a mouka na dortovou formu, meruňková zavařenina na potření, meruňky podle potřeby

Jogurtová pěna:

2 lžičky práškové želatiny 400 ml meruňkového jogurtu, 200-250 ml smetany ke šlehání

Žloutky našleháme s horkou vodou a cukrem do pěny, vmícháme pevně ušlehaný sníh a mouku s jedlou sodou. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Mírně zchladlý korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Korpus vložíme zpátky do formy, potřeme meruňkovou zavařeninou, polovinou pěny a poklademe na plátky pokrájenými meruňkami. Poté navršíme zbylou pěnu a necháme v chladnu ztuhnout.

Příprava jogurtové pěny: Želatinu namočíme do 4 lžic vody a necháme nabobtnat. Meruňkový jogurt smícháme s dobře rozpuštěnou želatinou (můžeme ji krátce nahřát) a nakonec lehce vmícháme pevně ušlehanou smetanu. Jogurtovou pěnu můžeme podle chuti osladit.

Meruňky na grilu

Zralé pevné meruňky, trochu rozehřátého másla, zmrzlina a čokoládová poleva na ozdobení

Meruňky rozpůlíme a zbavíme pecek. Klademe je na rozpálený gril nejprve řeznou stranou dolů. Asi po 2 minutách je otočíme, opečenou stranu potřeme rozehřátým máslem a sundáme je z grilu. Dáme je na talířky, doplníme je kopečkem zmrzliny, pokropíme čokoládovou polevou a ihned podáváme.

Přečtěte si o meruňkách více!

Meruňky
Meruňky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno