Vodní meloun
Zdroj: goodhousekeeping.com
Vodní meloun
Vodní meloun - melounový salát

Oblíbenou letní tykvovou zeleninou, se kterou zacházíme jako s ovocem, je meloun. Melouny jsou úplným darem přírody. Utišují žízeň, svou sladkou chutí nahrazují cukrovinky a ještě k tomu jsou zdraví velmi prospěšné.

Historie melounu

V Asii byla tato zelenina oblíbenou potravou kupců, kteří putovali s karavanami. V rozpálené poušti jim osvěžující melouny přišly k chuti. Pěstovaly se v Egyptě, odkud se dostaly do starověkého Řecka a Říma.

Meloun cukrový

Pochází z východní Indie, odkud se rozšířil do Číny, Egypta, Řecka a Itálie. Od 15. století se pěstuje v teplejších oblastech Evropy. Má mnohem vyšší obsah cukru než meloun vodní. Obsahuje pektiny, kyselinu citronovou a jablečnou, karoteny, vitamíny, železo, sodík, draslík, měď, zinek. Dále je bohatý na alanin, kyselinu kávovou, kukurbitaciny, skvalen, což jsou látky s antioxidačními vlastnostmi, které brání volným radikálům v poškozování tělesných buněk. Meloun cukrový je silně močopudný, ochlazuje, podporuje peristaltiku.

Meloun vodní

Šťavnatá dužnina obsahuje velké množství vody a asi právě proto se mnoho lidí domnívá, že kromě ní již melouny nic zvláštního neobsahují. To je ale velký omyl. Mají vysoký obsah vitaminu A, dále pak skupinu vitaminů B, vitamin C. Z minerálních látek především draslík, pak železo, mangan. Jsou bohaté i na cenné látky jako například álanin, cystein, glycin, lutein, lykopen, metionin, které účinně působí proti civilizačním chorobám.

Meloun vodní má silné močopudné a žlučopudné vlastnosti, podporuje peristaltiku, mírně projímá a zvyšuje vylučování cholesterolu. Je vhodný při zánětech žaludku a střev, chorobách jater, žlučníku, ledvin, močového měchýře, hemoroidech, problémech se srdcem a cévami. Také bych ho doporučila konzumovat při redukčních kůrách.

Vodní meloun
Zdroj: allrecipes.com

Léčivá jsou i melounová semínka

Semena melounu mají močopudné a projímavé vlastnosti. Doporučují se při horečce, zlepšují stav pleti, prospívají mozku a vlastně celému organismu. Prášek z opražených semen je vhodný při problémech s močovými cestami a ledvinami. Užíváme ho po dobu 3 týdnů, 3 x denně na špičku kulatého nože.

Očistná a omlazující melounová kůra

Po dva dny jíme pouze čerstvý meloun v množství jakém chceme a k němu denně vypijeme 2,5 litru čisté neperlivé vody.

Meloun v kosmetice

Melounová pleťová maska

Tato maska je vhodná na ochablou a vysušenou pokožku.

Připravíme si ji tak, že rozmačkáme 3 lžíce melounu a smícháme ji s jednou lžíci tvarohu. Směs naneseme na obličej a necháme 25 minut působit, pak dobře umyjeme.

Maska z melounových semen

Působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. Potřebujeme: 2 polévkové lžíce melounových semen, 1-2 Ižíce smetany.

Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme. Většího účinku můžeme dosáhnout, když si přidáme do této masky ještě mleté dýňové semínko v poměru 1:1.

Meloun v kuchyni

Kostičky melounu můžeme s úspěchem použít do salátů, pohárů. Meloun výjimečně dobře chutná v kombinaci s mátou. Jelikož jde hlavně o sezonní ovoce, poradím vám dva recepty, jak si to letní osvěžení uchovat i na zimu.

Melounové pyré

Meloun vodní nakrájíme na kostky, vybereme semena a vložíme do hrnce. Přidáme špetku soli a odpařujeme tak dlouho, až nám zůstane hustá hmota. Z jednoho melounu získáme asi 1 skleničku tohoto pyré. Doba odpařování může být 10-12 hodin, ale opravdu stojí za to. Získáme kvalitní, velmi sladké pyré, kterým můžeme přichucovat poháry, buchty či kaše. Uchováme ho tak, že směs naplníme do skleniček, zavíčkujeme a zavaříme 20 minut na 90 °C.

Kečup z melounu

Meloun vodní nakrájíme na dílky, vybereme jádra a rozkrájíme na kostky. Dáme do hrnce, přidáme bobkový list, nové koření, mořskou sůl, 1 lžíci citronové šťávy a nastrouhané kyselejší jablko. Za občasného míchání rozvařujeme, až vznikne hustá hmota. Přecedíme a podle chuti do sladíme či dokyselíme. Uchováme ho tak, že směs naplníme do skleniček, zavíčkujeme a zavaříme 20 minut na 90 °C.

Melounový salát

1,5 kg melounové dužniny 300 g balkánského sýra, šťáva ze 2 citronů, 100 g vypeckovaných černých oliv, 1 lžíce nasekané cibule, 3 Ižíce olivového oleje, zelené petrželky

Najemno nakrájenou cibulku zakapeme citronovou šťávou, přidáme vypeckovaný na kostky nakrájený meloun a sýr, dále nasekanou petrželku, olej, olivy a velmi jemně promícháme, abychom nepoškodili křehký meloun a sýr. Tento salát ihned podáváme, protože meloun by pak pustil mnoho šťávy.

Vodní meloun - melounový salát
Zdroj: foodandwine.com

Melounová limonáda

4 lžíce melounové dužniny, 2 dl neslazené perlivé minerální vody, 1 lžíce ledu

Všechny uvedené přísady společně rozmixujeme. Limonádu podáváme ve vysokých sklenicích s brčkem.

Tropický sen

3 lžíce melounové dužniny, 1 dl kvalitního ananasového džusu, 1 dl kvalitního pomerančového džusu, 2 jahody, 1 Ižička limetkové šťávy, 1 lžíce ledu

Všechny přísady rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysokých sklenicích s brčkem.

Přečtěte si také náš článek o zavlažování trávníku!

Vodní meloun
Vodní meloun - melounový salát

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno