Pokud si při vyslovení slova „luštěniny“ vybavíte jen čočku na kyselo, kterou zrovna dvakrát nemusíte, tak čtěte dál. Luštěniny jsou mnohem bohatší skupina a receptů je velké množství. Dnes místo čočky na kyselo, zkusíme svěží čočkový salát. Je nabitý spoustou ingrediencí, které prospívají nejen vašemu tělu, ale i vašim chuťovým buňkám. Krásná směs čerstvé zeleniny a čočky je zalitá lahodnou citronovou zálivkou.
Léto je sice sezónou salátů, ale buďme upřímní – saláty jsou vynikající po celý rok! A luštěniny – tedy i čočka – mají hned několik benefitů. Je finančně nenáročná, má vysoký obsah vlákniny a je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin. A když se podává v salátech, jako je tento, je také vyloženě lahodná!
Čočka je zde sice hlavní složkou, ale chutně ji doplňuje řada výrazných ingrediencí, jako jsou okurky, červená cibule, paprika, petržel a sýr feta. Díky všem těmto ingrediencím a domácímu dresinku je nemožné dát si jen jedno sousto tohoto čočkového salátu!
Domácí dresink
Salátové dresinky z obchodu jsou sice fajn, ale žádný z nich se nevyrovná domácímu dresinku. Olivový olej je v tomto jednoduchém (a tak chutném) receptu na zálivku doplněn citronovou šťávou, agávovým sirupem, dijonskou hořčicí a dalšími ingrediencemi.
Je ideální k obědu. Až budete příště mířit do práce, přibalte si tento čočkový salát. Tento recept se skutečně hodí a zasytí vás až do večeře!
Je plný čerstvé zeleniny. Pokud potřebujete do svého jídelníčku zařadit více zeleniny, tady máte! Čočkový salát je plný čerstvých, křupavých okurek a paprik, které vám pomohou splnit denní dávku zeleniny.
Co budete potřebovat
- Na salát:
- Luštěniny – sušená čočka nebo 4 ½ šálku vařené nebo konzervované čočky.
- Voda
- Okurka – raději používám anglické okurky, protože mají obvykle méně semínek než ostatní. Můžete však použít jakýkoli druh okurky.
- Červená cibule – je pro tento salát vhodnější než jakákoli jiná cibule, protože má výraznou a silnou cibulovou chuť.
- Paprika – i když do tohoto jednoduchého salátu můžete použít jakoukoli papriku, dává se přednost červené paprice kvůli její zářivé barvě a mírné přirozené sladkosti.
- Petržel -pPro nádherný bylinkový nádech použijte čerstvou, nikoli sušenou petržel.
- Feta – nadrobený sýr Feta je nepovinnou přísadou, ale velmi se doporučuje! Skvěle doplní salát.
- Zelenina – čočkový salát podáváme s rukolou nebo baby špenátem, které mu dodají svěží chuť.
Dresink:
- Olivový olej – v případě potřeby lze nahradit avokádovým olejem.
- Citronová šťáva – pro tento salátový dresink je bezpodmínečně nutné používat pouze čerstvě vymačkanou citronovou šťávu!
- Agávový sirup – dodává zálivce přirozenou sladkost, která pomáhá vyvážit ostatní slané a pikantní chutě.
- Dijonská hořčice – tuto složku NENAHRAZUJTE běžnou hořčicí.
- Česnek – pro co nejlepší chuť a vůni je vhodné nasekat čerstvý stroužek česneku. Nepoužívejte předem mletý!
- Sůl – dávejte pozor, abyste to se solí nepřehnali. Snadno by mohla přebít ostatní ingredience v tomto dresinku.
- Černý pepř – použijte čerstvě namletý černý pepř.
Suroviny
Pro salát
- 1 1/2 šálku suché zelené čočky nebo 4 1/2 šálku vařené/konzervované čočky
- 5 šálků vody
- 1 střední okurka nakrájená na kostičky
- 1 šálek malé červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 střední červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na malé kostičky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 šálku nadrobené fety, volitelně použila jsem veganskou fetu Violife
- 3-4 šálky rukoly nebo baby špenátu, volitelně
Na dresink
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky agávového sirupu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř
Příprava
Čočku a vodu přidejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. (Pokud chcete vaření urychlit nebo máte problémy s nadýmáním, můžete na dvě hodiny předem namočit) Jakmile začne vřít, snížíme teplotu na minimum a vaříme 15-20 minut, dokud není měkká, ale ne kašovitá. Slijte ji a propláchněte pod studenou vodou, aby se přestala vařit a rychle vychladla. Přidejte je do velké mísy.
Nakrájejte okurku, červenou cibuli, červenou papriku a petrželku a přidejte je do mísy k čočce.
Ve středně velké míse prošlehejte všechny ingredience na dresink. Případně všechny ingredience přidejte do zavařovací sklenice a protřepejte, dokud se dobře nespojí.
Dresinkem přelijte čočku a zeleninu a vše promíchejte. Vmíchejte fetu, pokud ji používáte, a podávejte s rukolou nebo baby špenátem. Zeleninu můžete do salátu také jednoduše vmíchat. Dobrou chuť!
Poznámky
- Salát vydrží přikrytý v lednici 2-3 dny.
- Můžete přidat trochu vařené quinoy, farro nebo bulguru.
- Dobře se hodí i čočka z konzervy. Můžete použít zelenou, hnědou nebo černou čočku, ale nepoužívejte červenou, protože se rychle rozvaří.