Mák
Zdroj: www.vmd-drogerie.cz
Mák

Mák – na mnoha zahradách a políčkách najdete alespoň pár řádků této plodiny. Protože ten námi vypěstovaný, před nenasytným ptactvem ochráněný a vlastnoručně z makovic vyklepaný mák, je ten nejlepší.

Historie máku

Máků známe více druhů, nejznámější krásné, zářivě červené na okrajích polí s obilím, ty jsou jen pro potěchu oka, na spotřebu jsou máky seté. Mák už znali pravěcí lidé na území dnešní Evropy, postupně se rozšířil do Asie a Číny. V širší míře se začal pěstovat před 8 tisíci lety. Pro vysoký obsah opia je odvar z této rostliny jedním z nejstarších uspávadel a prostředkem na tišení bolesti.

Mák

Mák setý sklízíme a používáme, až když je úplně zralý a suchý. Zasyrova je celá rostlina jedovatá. Drobná semena máku jsou nejen chutným doplňkem spousty jídel, ale obsahují řadu stopových prvků, vápník, hořčík, fosfor, sodík a tím jsou prospěšná pro náš organismus.

Běžně používáme v kuchyni mák modrý, mletý do náplní, na posypání ovocných knedlíků, nebo na bramborové šišky. Celá semínka sypeme na domácí houstičky, vánočky, a různé drobné slané či sladké pečivo.

Další druhy máku

Existuje také mák bílý a červený. Je to úžasné zpestření při pečení. O bílém máku jsem se dočetl, že se dříve také pěstoval, ale výnosy byly o třetinu až čtvrtinu nižší než u modrého, a tak se od pěstování ve velkém postupně upustilo. Menší výnosy mě netrápí, hlavně že je vynikající do vanilkových rohlíčků, pracen a drobného cukroví. Červený v kombinaci s bílým mákem je skvělý do kynutých těst. A když jimi posypete domácí housky, každá návštěva se diví, co to je. V makové bábovce zase hezky vynikne mák modrý. V obchodech koupíte mák jak mletý, tak celý a domácí si semelete sami.

Zdroj: www.vitalia.cz

Mák a recepty z něj

MAKOVÁ BÁBOVKA

300 g polohrubé mouky, 180 g máku (asi tak polovinu množství umelu, zbytek nechám celý), 200 g moučkového cukru, 1 dl oleje, 2 vejce, 1/4 l mléka – část můžete nahradit bílým jogurtem, 1 oloupané nastrouhané jablko, 1 prášek do pečiva

Mouku smícháme s cukrem, mákem a kypřícím práškem. Ve větším hrnku smícháme vajíčka s mlékem, jogurtem, olejem a ještě přidáme jemně nastrouhané jablko. Metlou chvilku šleháme a pak obsah přilijeme do mísy se suchou směsí. Pečlivě promícháme, opatrně nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 160 °C asi 40 min. Tento recept nemusíme použít jen při pečení bábovky, když těsto nalijeme do středně velkého pekáčku, máme klasický makovec.

ROHLÍČKY Z BÍLÉHO MÁKU

280 g hladké mouky, 180 g tuku (130 g másla, 50 g sádla), 80 g moučkového cukru, 120 g mletého bílého máku, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme v mikrotenovém sáčku v lednici odležet, stačí dvě hodiny. Tvarujeme rohlíčky a na plechu vyloženém pečicím papírem upečeme v dobře vyhřáté troubě. Teplé obalíme v cukru.

Navštivte náš další inspirativní článek: Jak si vylepšit svépomocí zahradu!

Mák

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno