magická zahrada
Zdroj: www.thespruce.com

Magická zahrada řezaných květin nemusí být nijak složitá. Můžete začít tím, že vyhradíte jeden záhon pro pěstování svých oblíbených trvalek a letniček k řezu. Pokud zjistíte, že používáte více květin, než dokážete vypěstovat během jedné sezóny, vždy můžete později rozšířit a vysadit větší záhon nebo více záhonů s řezanými květinami. Poté budete mít květiny k řezu, kdykoli budete chtít, a zároveň krásnou a plnou zahradu. Zde je návod, jak začít.

1. Vyberte slunné a skryté místo

Vyberte nenápadné místo, jako je například podél garáže nebo v zadním rohu zahrady, a ujistěte se, že váš záhon s řezanými květinami dostává hodně slunce a má bohatou, dobře odvodněnou půdu. Zahrada řezaných květin nabízí spoustu svobody při výsadbě. Jejím jediným účelem je produkovat květiny a listy, které můžete řezat, takže se nemusíte starat o to, jak bude vypadat. Můžete kombinovat barvy, textury, výšky a různé druhy rostlin.

2. Sázejte v řádcích

Udělejte záhon jednoduchý na plevelení, hnojení a řezání tím, že květiny vysadíte v řádcích. Můžete dokonce vytvořit svou zahradu řezaných květin jako součást stávající zeleninové nebo bylinkové zahrady. Výsadba v řádcích pomůže květiny lépe integrovat a vaše „produkční“ zahrady budou na jednom místě. Pokud nemáte dostatek zahradního prostoru, můžete řezané květiny rozprostřít po stávajících záhonech; neklusterujte je, neboť vzniknou viditelné holé místa, když je řezáte pro aranžmá.

3. Plánujte dopředu

Plánování vám pomůže vyhnout se vzniku mezer ve vaší zahradě řezaných květin. Nakreslete si své stávající záhony na papír, označte druhy, doby květu a výšky. Poté tužkou doplňte květiny, které chcete řezat. Použijte cykly kvetení jako vodítko k vytvoření produktivní směsi.

4. Sázejte různé trvalky a letničky

Sázejte vyváženou směs trvalek a letniček k řezu. Vaše oblíbené trvalky se budou vracet rok co rok, zatímco letničky vám umožní snadněji experimentovat. Oba typy rostlin mohou tvořit vynikající řezané květiny. Čím více barev, výšek a textur pěstujete, tím více zábavy budete mít při tvorbě vnitřních aranžmá.

5. Zvažte všechny kvetoucí rostliny

Jednoleté a trvalé květiny obvykle získávají nejvíce pozornosti, protože nezabírají mnoho místa, ale i další rostliny budou v kyticích vypadat krásně. Použijte kvetoucí keře, jako jsou hortenzie a šeříky, aromatické bylinky, jako je levandule, a rostliny s zajímavými listy, aby vaše aranžmá získalo nádech elegance.

Magická zahrada: jak pěstovat řezané květiny
Zdroj: www.bhg.com

Tipy a techniky pro zahradu řezaných květin

Jakmile máte svou zahradu řezaných květin vysazenou, zde je několik tipů, jak z ní získat co nejvíce.

1. Stagger výsadby

Pro květiny, které kvetou v určitém čase, vysazujte semena několik týdnů od sebe, aby květy nevyrostly a nezmizely najednou. Můžete také na jaře vysadit druhy milující chlad, jako jsou sladké hrášky, a poté je nahradit letními květinami, jako jsou cínie, když v horku uschnou.

2. Udržujte rostliny zdravé

Pravidelně zalévejte, hnojte a odstraňujte odkvetlé květy, abyste povzbudili rostliny k co nejdelší produktivitě. A řešte případné škůdce hned, jak je zpozorujete, aby nezničili všechny vaše květiny.

3. Řežte květiny, když je chladněji

Řežte květiny brzy ráno nebo večer, ne během horkého dne, kdy jsou stresované.

4. Udržujte věci čisté

Používejte ostré, čisté zahradní nůžky nebo nože na řezání stonků. Čistota je klíčem k dlouho životnosti květin. Špinavé nástroje mohou šířit rostlinné choroby.

5. Hydratace a konzervace

Čerstvě řezané stonky ponořte do kbelíku s vodou smíchanou s květinovým konzervantem. Nechte květiny odpočívat v kbelíku s vodou alespoň hodinu, aby se plně rehydratovaly před aranžováním.

Magická zahrada: jak pěstovat řezané květiny
Zdroj: www.elledecor.com

Magická zahrada řezaných květin je skvělý způsob, jak mít stále čerstvé květiny na aranžmá doma. Výběr správného místa, plánování výsadby a péče o rostliny jsou klíčové pro úspěch. Různé druhy květin, trvalky a letničky, spolu s kvetoucími keři a bylinkami, mohou vytvořit pestré a bohaté kytice. Pravidelná péče a údržba, jako je správná hydratace a čistota nástrojů, zajistí, že vaše květiny budou dlouho krásné. Díky těmto krokům můžete mít svou zahradu řezaných květin plnou a krásnou po celou sezónu.

Podívejte se i na náš další článek! 4 jednoduché kroky pro pěstování levandule v květináčích

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno