Limoncello dort je oslnivý dezert, který kombinuje lehké citronové piškotové těsto s bohatým mascarpone krémem. Tento dort je inspirován slunnou Itálií, konkrétně Amalfským pobřežím, kde se pěstují výjimečně aromatické citrony. Hlavní složkou je likér limoncello, který dortu dodává jedinečnou chuť a svěžest. Tento dezert je ideální volbou pro zvláštní příležitosti nebo jako luxusní sladký závěr večerního menu. Při přípravě se používá kombinace čerstvé citronové šťávy a kůry, která umocňuje intenzitu citrusové chuti. Mascarpone krém navíc dortu dodává jemnost a vyváženost, která zabraňuje příliš kyselé chuti. Tento recept je skvělou volbou pro milovníky citronových dezertů a zaručeně oslní každého hosta. Pojďme se podívat na to, jak si tento výtečný dort připravit doma!
Ingredience pro Limoncello dort
Pro přípravu tohoto dortu budete potřebovat kvalitní suroviny, které zajistí dokonale jemnou strukturu a bohatou chuť. Mezi hlavní složky patří vejce, cukr, máslo, hladká mouka, prášek do pečiva, citronová šťáva, citronová kůra, mléko, vanilkový extrakt a samozřejmě likér limoncello. Mascarpone krém se připravuje z mascarpone, smetany na šlehání, moučkového cukru, vanilkového extraktu a trochy limoncella. Tyto ingredience společně vytvoří dort s úžasnou kombinací chutí.
Postup přípravy korpusu
Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C a vymažte dvě dortové formy o průměru 23 cm. V míse si oddělte bílky od žloutků a bílky nechte při pokojové teplotě. Mezitím utřete cukr s máslem do hladké konzistence. Postupně přidávejte žloutky, limoncello, citronovou šťávu a kůru. V samostatné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí a tuto směs postupně zapracujte do tekuté směsi spolu s mlékem. Zvlášť ušlehejte bílky do tuhé pěny a jemně je vmíchejte do těsta. Rozdělte do forem a pečte asi 25-30 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.
Příprava mascarpone krému
Mascarpone nechte při pokojové teplotě, aby se snadno zpracovalo. Do velké mísy vložíme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový extrakt a limoncello. Směs šlehejte, dokud nebude hladká. Postupně přidávejte smetanu na šlehání a šlehejte do pevné konzistence. Tento krém je nebesky jemný a dokonale doplňuje citronovou chuť dortu.
Sestavení dortu
Upečené korpusy nechte zcela vychladnout. Na spodek prvního korpusu naneste polovinu mascarpone krému a rovnoměrně rozetřete. Položte druhý korpus a naneste zbytek krému na vrch dortu. Pokud chcete, můžete dort ozdobit citronovou kůrou, plátky citronu nebo jedlými květy. Nechte dort alespoň hodinu chladit, aby se chutě propojily.
Limoncello Cake je fantastickým dezertem pro milovníky citrusů. Spojení citronového piškotu a jemného mascarpone krému vytváří dokonalou rovnováhu sladkosti a svěžesti. Příprava není složitá, ačkoliv vyžaduje trochu trpělivosti při pečení a sestavování. Tento dort je ideální pro oslavy nebo jako elegantní sladký dezert po večeři. Lze jej přizpůsobit podle chuti přidáním jiné náplně nebo ozdobením ovocem. Pokud hledáte zajímavou variaci na klasické citronové dezerty, Limoncello Cake je skvělou volbou. Při správném skladování vydrží v lednici až čtyři dny, což znamená, že si ho můžete užívat delší dobu. Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se sami!
Podívejte se i na náš další článek! Barva jarních listů: pestrobarevná proměna přírody