levandule
Zdroj: www.nature-and-garden.com

Když uvidíte fotografie slavných levandulových polí v Provence ve Francii, je to láska na první pohled. Levandule, keřovitá vytrvalá rostlina původem z Středomoří, může být jednou z nejpříjemnějších bylinek všech dob. Oslovuje téměř všechny smysly – uklidňující vůně, pálivá chuť, nádherné květy a sametově šedozelené listy. Bonusové body získává za odolnost proti jelenům a atraktivitu pro motýly a opylovače. Úspěšný růst levandule závisí na typu půdy, lokalitě a klimatu.

Kde pěstovat levanduli

Při sázení se inspirujte poli v Provence a umístěte ji na nejslunnější místo s výborným odvodněním. Levandule snáší sucho, teplo a vítr, ale v zamokřené půdě se jí nedaří. V původním prostředí ve Středomoří roste levandule v kamenité, mírně alkalické půdě a nejlépe prosperuje v rozmezí pH 6,5 až 8,2. Čím více vaše stanoviště kopíruje tyto podmínky, tím lépe se rostlina bude dařit.

Levandule: jak správně pěstovat fialový zázrak
Zdroj: www.thespruce.com

Jak a kdy sázet levanduli

Každé levanduli dejte dostatek prostoru pro dobré větrání. Mezery by měly být minimálně 46 až 61 cm, v závislosti na odrůdě. Například odrůda ‘Edelweiss’, která dorůstá do 60 cm, potřebuje stejné rozestupy jako její výška. Zvláště v oblastech s vysokou vlhkostí je klíčové udržování dobrého vzdušného oběhu.

Jak se starat o levanduli

  • Světlo Vždy pěstujte levanduli na plném slunci, kde může dostat minimálně 8-10 hodin přímého slunečního světla denně.
  • Půda a voda Kořeny levandule potřebují dostatek prostoru mezi částicemi půdy, aby mohly dýchat a růst, proto je tato bylina ideální pro písčitou nebo kamenitou půdu.
  • Pokud máte těžkou jílovitou půdu, která zadržuje vlhkost, kořeny mohou hnít a odumřít. Můžete přidat organický materiál do horních 10-20 cm půdy, aby se zlepšila struktura půdy.
  • Mnozí komerční pěstitelé levandule používají zvednuté záhony k lepšímu odvodnění, což je technika, kterou můžete vyzkoušet i ve své zahradě.

Teplota a vlhkost

Pokud žijete v chladném klimatu, levandule se může nevrátit na jaře, pokud nevyberete nejodolnější odrůdy a neposkytnete jim zimní ochranu. Sníh je jedním z nejlepších izolantů pro citlivé rostliny. Pokud nemáte spolehlivé množství sněhu, chráníte rostliny před zimními škodami krytím suchých listů nebo slámou, aby je chránily před vysoušejícími větry a ledem. Odstraňte krytí na začátku jara, aby se země zahřála a rostliny dostaly dostatečný vzduch.

Hnojení

Levandule nepotřebuje hnojení; naopak, lépe roste v chudé půdě. Přehnojení může vést k nadměrnému, ale slabému růstu listů a žádnému kvetení.

Prořezání

Počkejte, až začnou rostliny levandule v jarním období růst, než je oříznete. Ořezávejte asi jednu třetinu až polovinu rostliny; pokud ji oříznete tak tvrdě, že se ukážou jen dřevité stonky, rostlina může uhynout. Po prvním kvetení může odstranění odkvetlých květů některé rostliny podnítit k opětovnému kvetení. Rostlinu můžete lehce tvarovat nyní, ale většího řezu se vyvarujte až do příštího jara. I při nejlepší péči si uvědomte, že rostliny levandule jsou krátkověké a žijí 10 až 15 let.

Pěstování levandule v květináčích a přesazování

Zahrádkáři s omezeným prostředím pro pěstování nebo s těžkou půdou mohou chtít levanduli pěstovat v květináčích. Vyberte květináč o něco větší než kořenová koule a s drenážním otvorem. Hliněné květináče nabízejí lepší vzdušnou cirkulaci a rychleji vysychají než plastové nebo keramické květináče. Sázejte do bezpůdní směsi pro pěstování kaktusů nebo sukulentů, aby se zajistilo vynikající odvodnění.

Levandule: jak správně pěstovat fialový zázrak
Zdroj: www.sweetvalleyherbs.ca

Škůdci a problémy

Levandule nemá žádné hlavní škůdce, ale může trpět hnilobou kořenů a skvrnami na listech. Abyste minimalizovali tyto problémy, vyhněte se přemokření a udržujte dobrý vzdušný oběh.

Jak množit levanduli

Množení levandule ze semene

Levandule lze pěstovat ze semene, ale trvá až tři roky, než rostlina dosáhne dostatečné velikosti pro sklizeň. Začněte s semeny z katalogu semen. Většina levandulí je křížením dvou druhů, takže semena, která jste nasbírali ze svých rostlin, nebudou dávat dobré výsledky.

Je dobré začít s výsadbou semen uvnitř, abyste získali náskok na vegetační sezónu. Semena levandule se sázejí 2,5 cm od sebe, lehce pokrytá směsí pro pěstování semen ve vlhkém prostředí (18-21 stupňů celsia). Klíčení začíná za dva až čtyři týdny.

Když rostliny dosáhnou výšky 5-7,5 cm, mladé rostliny by měly postupně zvyšovat expozici, kterou dostávají. Jakmile jsou „zkalené“, vysaďte je venku na slunné, dobře odvodňované místo.

ze semen
Zdroj: www.pyracantha.co.uk

Množení levandule z řízků

Většina levandulí, zejména lavandin, se množí spíše řízky než semenem. Nedoporučuje se množit rostliny, které jsou chráněny patentem.

  • Odřízněte 10-15 cm dlouhý stonk zdravé rostliny na konci jara nebo začátkem léta.
  • Odeberte všechny listy ze spodní třetiny řízku.
  • Ponořte střih na konci do práškového hormonu na koření a vložte do 10 cm hrnce naplněného vlhkou směsí pro pěstování.
  • Umístěte hrnec na slunné místo a udržujte půdu rovnoměrně vlhkou.
  • Po dvou až třech měsících se ujistěte, že se kořeny vytvořily, když jemně potáhnete řízkem a nehybá se.
  • Počkejte, až rostlina ukáže silný nový růst, než ji zasadíte do většího hrnce nebo venkovního prostoru.
Levandule: jak správně pěstovat fialový zázrak
Zdroj: www.gardenersworld.com

Druhy levandule

Existuje mnoho druhů a stovek odrůd levandule. Zde jsou některé z nejlepších druhů pro pěstování v zahradách:

  • Anglická levandule (Lavandula angustifolia): Považována za jednu z nejodolnějších levandulí, roste dobře v oblastech s mírným letním teplem.
  • Lavandin (Lavandula x intermedia): Tento populární typ levandule je kříženec anglické a šípkové levandule (Lavandula latifolia). Kvůli větší velikosti květinového stonku je tato levandule často pěstována komerčně pro esenciální oleje.
  • Španělská levandule (Lavandula stoechas): Tato levandule se dobře hodí do teplejších klimatických podmínek a má velké šedozelené listy a tlustý válcovitý květenství. Španělská levandule často kvete nejdříve.
levandule
Zdroj: www.bhg.com

Levandule je nenáročná, krásná a užitečná rostlina, která přináší do zahrady nejen estetické, ale i funkční výhody. S pravou péčí a vhodným umístěním může tento fialový zázrak radovat zahradníky svými květy a vůní po mnoho let. Dodržováním těchto tipů na pěstování můžete zajistit, že vaše levandule bude zdravá, silná a plná květů, připravená na vaše kulinářské, léčivé a dekorativní potřeby.

Podívejte se i na náš další článek! Věnec z obilí – vkusná letní výzdoba!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno