letničky
Letničky - slunečnice
Letničky - astry
letničky - měsíček lékařský

Srpen přeje kvetení. Letničky jsou v tomto měsíci dávno v plném květu. Musíme jim věnovat náležitou péči, pak si můžeme jejich květů užívat do sytosti po celé léto. Ošetřujeme je podobně jako v červenci. Udržujeme okopáváním (kypření také snižuje odpar vody) a pletím v bezplevelném stavu, podle potřeby zaléváme.

V době sucha a prudce pálícího slunce nesmíme zapomenout na zálivku, jinak rostliny uhynou. Kontrolujeme případné napadení škůdci a chorobami a v případě potřeby ošetříme některým z vhodných insekticidů nebo fungicidů. Především u nádob dbáme na to, aby rostliny nepřeschly.

Záleží na vás, jak dlouho budou letničky zdobit zahradu. Uprostřed léta bývají někdy umořené vedrem, ale koncem srpna se často osvěží vlhkými a chladnými nocemi a rány. Budeme-li svědomitě odstraňovat odkvetlé květy, záhon hnojit a zalévat, vydrží do podzimu. A pokud myslíme na příští rok, můžeme se v srpnu pustit do výsadby mnohých dvouletek, kupříkladu macešek, topolovek, hvozdíků bradatých a zimních fial, případně pomněnek nebo sedmikrásek.

Z ošetřování speciálně doporučujeme

Dobu kvetení u větvených kultivarů slunečnic si můžeme prodloužit až do prvních mrazíků. Jakmile začnou u odkvetlých květenství zrát semena, celý květ odstřihneme. Rostlina tím přesune svou energii k ještě k nerozkvetlým poupatům. Také se vyplatí přihnojení hnojivou zálivkou.

Letničky - slunečnice
Zdroj: www.vmd-drogerie.cz

U kvetoucích hledíků a aster poctivě odstraňujeme odkvetlá květenství. Podpoříme tím další nakvétání. Rostliny se nevysilují tvorbou semen a pokvetou až do pozdního léta. Pokračujeme v jejich zalévání menšími dávkami vody, občasný přísušek už vzrostlým jedincům nevadí.

Letničky - astry
Zdroj: nasazahradka.sk

Zvláště například nestařec mexický (Ageratum) špatně snáší přeschnutí substrátu. Proto ho zvláště v suchých a horkých dnech letních měsíců zaléváme pravidelně. Kromě toho odstraněním odkvetlých soukvětí a přihnojením hnojivou zálivkou podpoříme další kvetení. I v srpnu, zvláště za sucha, které dřepčíkům obzvlášť vyhovuje, kontrolujeme napadení lichořeřišnic dřepčíky. Chráníme je postřikem některým z k tomu určených přípravků. Pokud tak neučiníme, v krátkém období budou lichořeřišnice silně poškozené.

Odkvetlé květy ostálky lepé, ostálky Zinnia marylandica a měsíčku lékařského odstraňujeme. Zintenzivníme a prodloužíme tím jejich kvetení.

letničky - měsíček lékařský
zdroj: naturamed.cz

Okrasnou kapustu během srpna pravidelně a vydatně zaléváme a přihnojíme v desetidenních intervalech ledkem. Podpoříme tím plný rozvoj růžice, která nám pak bude dělat ozdobu celý podzim a část zimy.

U všech letniček, včetně kapusty, kontrolujeme napadení mšicemi, případně jinými škůdci. Při sebemenším napadení ošetříme pomocí insekticidních přípravků, jako je např. Decis 15EW, Karate se Zeon technologii nebo Pirimor (v případě ošetření proti mšicim), Zabráníme tím jejich přemnožení a poškození rostlin.

Navštivte náš nový článek plný kreativních tipů.

Letničky - slunečnice
Letničky - astry
letničky - měsíček lékařský

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno