Sázení květin do truhlíku
Zdroj: www.marthastewart.com
Letní zahradnické tipy: přemokření
Letní zahradnické tipy pro úspěšnou sezónu: trávník

Léto je obdobím, kdy zahrada skutečně rozkvétá, nabízí hojnost barevných květů, plodů k sběru a divoké přírody k pozorování. Aby bylo možné plně využít tuto sezónu, je dobré se řídit několika osvědčenými tipy od našich zahradníků. Následující rady vám pomohou udržet zahradu v perfektním stavu a užít si letní měsíce naplno. Připravte se na sezónu plnou květin, plodů a krásných zážitků ve vaší zahradě.

Prořezávání rostlin

V letních měsících je vhodné prořezávat trvalky, aby kvetly déle a zůstaly silné a vitální. Mnoho zahradníků používá metodu známou jako „Hampton Court hack“ v červenci. Tato technika spočívá v tom, že se výhonky rostlin v květinovém záhonu seříznou přibližně o jednu třetinu. Tímto způsobem podpoříte nové květy a udržíte rostliny zdravé.

Odstranění odkvetlých květů

Odstraňování odkvetlých květů je důležité pro udržení zdraví rostlin a prodloužení doby kvetení. Pokud mají rostliny atraktivní semeníky nebo bobule, můžete zvážit ponechání některých květů na rostlině pro estetiku a pro divokou zvěř. Tento krok pomáhá nejen esteticky, ale také podporuje zdravý růst rostlin.

Vyvarujte se přemokření

Není nutné zalévat zahradu tak často, jak byste mohli myslet, zvláště pokud je půda zdravá a pokrytá rostlinami nebo mulčovací vrstvou. Zalévejte rostliny pouze tehdy, když začnou vadnout, a vyhněte se povrchovému zalévání, které vede k mělkému zakořenění. Nejlepší je zalévat zahradu brzy ráno nebo večer, aby se minimalizovalo odpařování vody.

Letní zahradnické tipy: přemokření
Zdroj: www.gardena.com

Omezte rytí během suchých období

Naši zahradníci doporučují vyhnout se intenzivnímu rytí během suchého počasí, protože to může poškodit strukturu půdy, zvýšit ztrátu vlhkosti a narušit kořeny rostlin. Zachování struktury půdy je klíčové pro zdraví rostlin a jejich optimální růst.

Nechte trávník růst

Doporučujeme nechat trávník růst během letních měsíců, což pomáhá divoké přírodě. I obyčejné trávníky, zejména neposekané okraje záhonů nebo trávy, mohou být důležitým biotopem pro různé druhy hmyzu a ptáků. Neřezejte trávník příliš často, abyste podpořili biodiverzitu.

Letní zahradnické tipy pro úspěšnou sezónu: trávník
Zdroj: www.rhs.org.uk

Sázejte podzimní cibuloviny

Pozdní léto je ideální dobou pro sázení podzimních cibulovin, jako jsou bramboříky, ocúny a jiřiny. Tím si zajistíte krásnou zahradu i v podzimních měsících. Cibuloviny dodají zahradě barvu a texturu, kterou oceníte zejména na konci sezóny.

Odebírejte řízky pro příští rok

Začátek nebo střed léta je vhodný čas na množení rostlin z měkkých řízků. Pro rostliny, které potřebují polotvrdé řízky, počkejte do pozdního léta nebo začátku podzimu. Nejlepším způsobem, jak zachovat rostlinu, je sdílet ji. Sdílení řízků je skvělý způsob, jak poděkovat přátelům a navázat nová přátelství.

Letní zahradničení vyžaduje péči a plánování, ale výsledky stojí za to. Dodržováním těchto tipů můžete zajistit, že vaše zahrada bude vzkvétat po celé léto a poskytne vám krásu a radost. Prořezávání, správné zalévání, ochrana půdy a podpora biodiverzity jsou klíčovými kroky k úspěšné zahradě. Nezapomeňte také na sázení podzimních cibulovin a množení rostlin pro budoucí sezóny. Tímto způsobem si zajistíte nejen krásnou zahradu, ale také podporu pro místní ekosystém. Užijte si letní měsíce v plné kráse vaší zahrady a těšte se na bohatou úrodu a nádherné květy.

Podívejte se i na náš další článek! Trvalky bez námahy: ověřené rostliny, které zvládne každý

Letní zahradnické tipy: přemokření
Letní zahradnické tipy pro úspěšnou sezónu: trávník

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno