Okrasná zahrada
Zdroj: www.thespruce.com
Okrasná zahrada
Okrasná zahrada

Je měsíc záhonových trvalek. Okrasná zahrada bývá již začátkem měsíce plná kvetoucích denivek a zhruba od poloviny července začínají nakvétat plamenky, zápleváky a zavinutky. Tyto rostliny jsou v době květu poměrně náročné na vodu. Půdu proto udržujeme stále mírně vlhkou.

Některé z těchto rostlin mohou ale trpět houbovými chorobami. Jde především o plamenky (Phlox), zavinutky (Monarda) a hvězdnice (Aster dumosus a Aster novibelgii). Na listech těchto druhů se často vyskytuje padlí, popř. i listové skvrnitosti.

V plné kráse jsou i všechny přenosné rostliny. Během června stihly většinou dokonale zregenerovat a v červenci mají výrazné přírůstky a většinou bohatě kvetou. V této době jim musíme ve zvýšené míře dopřát vydatnou zálivku s pravidelným přihnojováním. Zaléváme vždy zrána a hnojivo v této době aplikujeme jedenkrát týdně. Pokud rostlina přirůstá příliš, můžeme provést zakrácení letorostů a vyzrálé částí použít na polodřevité řízky.

Na celé zahradě věnujeme zvýšenou péčí intenzivnímu hubení slimáků. Plzák španělský (Arion lusitanicus) se stal během několika let doslova pohromou evropských zahrádek.

Okrasná zahrada
Zdroj: pinterest.com

Sušíme květiny

Je doba vhodná na sušení nejrůznějších bylin. Okrasná zahrada nabízí ke sklizni a sušení levanduli, šalvěj lékařskou, bazalky a jiné. Tyto rostliny lze pak i množit řízkováním z nově narostlých, polovyzrálých výhonků. Řízky obvykle dobře koření při vyšší vzdušné vlhkosti a v lehkém, propustném substrátu (např. perlit nebo rašelina s pískem). Substrát by neměl být příliš mokrý, to často vede k zahnívání báze řízků. V létě namnožené rostliny je vhodnější zimovat v nevytápěném skleníku nebo pařeništi.

Kromě léčivých bylin a koření můžeme sušit i nejrůznější letničky – ještě nerozvité úbory slaměnek, plody černuchy nebo právě se rozvíjející smilky.

Na sušeni se hodí také nejrůznější laskavce. Takto otevřené úbory slaměnek se ještě hodí k sušení, ale pokud se otevřou zcela, k sušení je již nepoužíváme.

Odstraňujeme květy, pečujeme o kvetoucí rostliny

U rostlin je vhodné odstraňovat odkvétající květy. Rostliny se tak neoslabují a často mohou nakvétat znovu. Obvykle dobře remontují odrůdy šalvěje hajní a časně kvetoucí zápleváky. Květy by se měly odstraňovat i u kvetoucích cibulovin, kterými jsou v tomto období především lilie. Jde o rostliny poměrně náročné na živiny a tvorbou semeníku se cibule zbytečně vysilují. I po odkvětu je dobré lilie přihnojit. Ne ovšem hnojivy s obsahem dusíku. Jde především o to, aby cibule dobře vyzrála, k čemuž napomůže především draslík.

Jednou z vděčných a často doporučovaných přenosných rostlin je lilek Rantonnetův. Obzvlášť populární je mezi pěstiteli jeho stromková forma, kterou si snadno vypěstujeme z řízku tak, že odstraňujeme boční obrost během vegetace a seřízneme terminál v požadovaném místě rozvětvení korunky. Na podzim je neobyčejně citlivý na první mrazík, ze škůdců je nejčastěji napadán sviluškou.

V posledních letech je často nabízena levandule s velmi zajímavým, jakoby chocholovitě“ utvářeným květenstvím. Jde o druh Lavandula stoechas, která je velmi populární ve Středomoří. Někdy se uvádí pod českým jménem levandule korunkatá. Existuje již v celé řadě kultivarů. Bohužel v našich podmínkách se nejedná o zimovzdorný druh, a pokud si ji chceme uchovat do další sezony, je nutné zimování v mrazuprosté, světlé místnosti s velmi omezenou zálivkou. Jinak je to ale nenáročný a atraktivní druh do nádob např. na slunné terasy.

Okrasná zahrada
Zdroj: www.sunset.com

Přehled prací

V červenci není naštěstí mnoho práce, přesto se před odjezdem na dovolenou musíme o zahradu náležitě postarat. Vyplejeme záhony, zkontrolujeme výskyt chorob a škůdců. Celou zahradu velmi důkladně zalijeme. Okolí keřů zkypříme a namulčujeme, abychom zabránili výparu z půdy a zachovali tak co nejvíce vláhy.

Postupně sestřiháváme odkvetlé květy a květenství bylin i dřevin.

Začátkem měsíce máme ještě poslední šanci dotvarovat živé ploty z habrů a ostatních listnáčů.

Provádíme zmlazovací řez

U některých keřů, jako jsou pěnišníky a azalky, provádíme zmlazovací řez.

Řízkujeme vřesovištní rostliny (vřesy, vřesovce nebo šichy). Můžeme také řízkovat některé růže.

Můžeme se pokusit rozmnožit vistárii nebo plaménky hřížením. Výhon vložte do nádoby a upevněte drátem či pomocí kolíku a zasypte zeminou. Vrchol větve musí směřovat vzhůru. Nádobu zakopejte poblíž mateční rostliny. Nařízněte větev na straně k mateční rostlině přibližně do poloviny průměru.

Sbíráme a čistíme první semena zajímavých rostlin, která později použijeme pro svou potřebu či pro výměnu s jinými zahrádkáři.

Přistřiháváme živé ploty především z habrů a podle potřeby dokončíme tvarování plotů z ostatních listnáčů a zeravů.

Rozmyslíme si, co bychom chtěli na zahradě změnit, a objednáváme nové rostliny pro podzimní výsadbu.

I v červenci můžou naše zahrady zdobit květy některé dřeviny. Asi nejnápadnější jsou růže, které právem k létu patří. Na skalkách a vřesovištích vykvétají první vřesovce.

Také kvetou stálezelené keříky příbuzné rozrazilům – Hebe. Ne všechny druhy u nás přezimují, velkokvěté kultivary s velkými listy pěstujeme raději jako nádobové rostliny a zimujeme je podobně jako muškáty.

Ve větších skalkách bílými květy vykvétá stálezelený keř cist vavřínolistý (Cistus laurifolium), jediný zástupce rodu, který u nás roste bez problémů. Vyžaduje chráněnou slunnou polohu a drenážovanou vápnitou půdu. Žlutými květy vykvétá žanovec (Colutea), který je později v létě nápadný velkými nafouklými lusky. Kvetou také některé tavolníky, především drobné kultivary tavolníku japonského (Spiraea japonica).

Ze vzácněji pěstovaných druhů můžeme zmínit jírovec drobnokvětý (Aesculus parviflora), nízký, do šířky rostoucí keřovitý jírovec.

Péče o růže

Okrasná zahrada v létě – to znamená spoustu krásně rozkvetlých růží! Letní řez růží má především povzbudit tvorbu nových květů. Odstřihujeme odkvétající květy v době, kdy zavadají korunní lístky, ale květ ještě není zcela opadaný. U velkokvětých růží odstřihneme květ i s částí stonku za prvním, zcela vyvinutým (pětičetným) listem. U růží s těžkými plnými květy i níže, aby nově vyrostlý výhon byl silnější. Řez provedeme asi 0,5 cm nad zdravým vnějším pupenem a opatrně odlomíme list pod pupenem. Urychlíme tak jeho růst.

U mnohokvětých a skalkových růží odstřihneme celé květenství. Kypříme růžové záhony a v době sucha zaléváme. Zaléváme pokud možno podmokem, snažíme se, abychom nerosili listy a nepodporovali tak růst houbových chorob.

Ošetřujeme proti výskytu škůdců, především mšic a pilatek dřeňových a prýtových. Vadnoucí výhony napadené pilatkami odstřihneme a spálíme.

Prostřednictvím fungicidů chráníme proti padlí, černi, skvrnitosti a rzivosti růže. Ve vlhkém počasí se na poupatech může objevit i šedá hniloba (plíseň šedá)

Zaujala vás okrasná zahrada a tipy, co v ní dělat v létě? Podívejte se také, co dělat v zeleninové zahradě v červenci!

Okrasná zahrada
Okrasná zahrada

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno