Cordon Bleu
Kuřecí Cordon Bleu - uvnitř šunka a sýr.

Nechce se vám dnes večer ven? A přesto byste si dali něco luxusního, no jako z restaurace? S tímto receptem na kuře Cordon Bleu si můžete snadno připravit jídlo hodné restaurace v pohodlí vlastní kuchyně. Je působivý, chutný a mnohem jednodušší, než si myslíte.

Co je to kuřecí Cordon Bleu?

Cordon bleu je pokrm, který se tradičně skládá z masa plněného sýrem, obaleném ve strouhance a smaženého na pánvi nebo ve fritéze. Mnoho moderních verzí klasického francouzského receptu je pečených.

Klasický kuřecí Cordon Bleu se připravuje z následujících ingrediencí: kuřecí řízky, vařená šunka, švýcarský sýr, strouhanka a jednoduché koření. Obvykle se přelévá bohatou smetanovou omáčkou ochucenou dijonskou hořčicí.

Co znamená „Cordon Bleu“?

„Cordon bleu“ znamená v překladu ‚modrá stuha‘. Podle francouzské encyklopedie Larousse Gastronomique pochází toto slovní spojení ze středověku, kdy se nejprestižnější řád, který mohl rytíř získat, nazýval Kříž Ducha svatého. Toto vyznamenání se označovalo medailí, která se zavěšovala na modrou stuhu známou jako Le Cordon Bleu. Postupem času se modrá stuha stala symbolem dokonalosti. Pojem se mezitím začal spojovat s jídlem, které splňuje nejvyšší standardy nebo které připravují nejprestižnější kuchaři.

Jak připravit kuře Cordon Bleu

Existuje mnoho způsobů, jak připravit kuře Cordon Bleu, od tradičního francouzského způsobu až po jednoduchý způsob pečení v troubě. Úplný recept najdete níže, ale zde je stručný přehled toho, co můžete očekávat:

Příprava kuřete

Kuřecí řízky přikryjte plastovou fólií a naklepejte je paličkou, abyste vytvořili tenké, rovnoměrné kousky. Kuře důkladně osolte a opepřete.

Sestavte a srolujte kuře

Každý kousek kuřete obložte jedním plátkem švýcarského sýra a jedním plátkem šunky. Kuře srolujte ve svislé poloze tak, aby se šunka a sýr vešly dovnitř. Každou rolku zajistěte párátkem.

Obalení

Kuřecí rolky obalte v trojobalu a naaranžujte do připravené zapékací misky. Pečte.

Jak dlouho péct

Tento recept by měl být zcela upečený po 30-35 minutách v troubě předehřáté na 180 °C.

Co podávat ke kuřeti Cordon Bleu

Kuře se tradičně přelévá dekadentní smetanovou omáčkou z parmazánu a dijonské hořčice – můžete improvizovat podle vlastního receptu. Hledáte inspiraci pro přílohy? Máme pro vás tipy. Vyzkoušejte některý z těchto lahodných nápadů: bramborová kaše, zelené fazolky, gurmánské houbové rizoto, brokolice vařená v páře, klasický salát Caesar.

Suroviny

  • 4 půlky kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžička mletého černého pepře
  • 6 plátků švýcarského sýra
  • 4 plátky vařené šunky
  • ½ šálku strouhanky
  • 2 vejce
  • mouka

Příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Pečicí misku o rozměrech potřete nepřilnavým sprejem na vaření.

Kuřecí prsa naklepejte na tloušťku 0,5 cm. Každý kousek kuřete z obou stran posypeme solí a pepřem. Na každé prso položte 1 plátek švýcarského sýra a 1 plátek šunky.

Každé prso srolujte a zajistěte párátky.

Obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).

Vložte do připravené zapékací misky. Pečte v předehřáté troubě, dokud kuře nezrůžoví, 30 až 35 minut.

Odstraňte párátka a ihned podávejte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno