Javor
Zdroj: countrylife.co.uk
Javor
Javor

Druhy japonského javoru

Tento týden jsme se již javorům věnovali, konkrétně jsme řešili jejich barevnou škálu, množení a způsob pěstování. V tomto článku se zaměříme zejména na druhy japonského javoru.

Acer japonicum

Jeden ze dvou nejpoužívanějších druhů japonských javorů“. Pochází samozřejmě z Japonska a dorůstá výšky až 7 m. Oproti javoru dlanitolistému má mnohem více laloků, které nejsou tak hluboce laločnaté. Je vyšlechtěno mnoho kultivarů.

‚Aureum‘

Zejména mladé listy jsou výrazně žluto- zelené. Postupně během vegetace ztrácí na intenzitě, aby však na podzim upoutaly sytě žlutou barvou.

‚Vitifolium‘

Listy, jsou hlouběji laločnaté, asi do poloviny čepele, než u původního druhu. Na podzim barví do tmavě šarlatových barev.

‚Koto Hime‘

Oproti původnímu druhu má drobné listy s hlubokými laloky. Přírůstky jsou zkrácené a listy tak na sebe hustě nahloučené.

Javor malokvětý (Acer micranthum)

Opět původní japonský druh dorůstající až 8 m. Listy jsou 2x pilovité s výraznými 3 laloky. Na podzim se barví oranžově.

Javor
Zdroj: www.rostliny-cs.com

Javor dlanitolistý (Acer palmatum)

Asi nejpoužívanější a nejznámější druhy japonského javoru s řadou kultivarů, který je symbolem japonských javorů. Pochází z Japonska a Koreje. V Číně se pěstuje pouze v kultuře. V domovině může dorůstat až 8 m. Listy jsou hluboce dlanitě laločnaté ný a u kultivarů s velkou variabilitou v ba vě i tvaru. Existují až stovky kultivarů.

‚Bloodgood‘

Sytě červené, až purpurové listy, které si drží svoji barevnost i během vegetačního období a téměř se nemění. Na podzim je zářivě karmínový. Atraktivní jsou i plody, kdy nažky mají červená křídla.

‚Corallinum‘

Při šlechtění nových kultivarů se začal klást důraz i na atraktivitu kůry. Letorosty a mladé větvičky jsou zbarveny do zářivých červených barev, podobně jako u svíd. Navíc tento kultivar raší v listu v oranžových barvách, což jeho atraktivitu jen zvyšuje. Může být zaměněn z ještě atraktivnější (a podstatně dražší) kultivar ‚Sango-Kaku‘ s výrazně zbarvenou borkou a listy, které se v průběhu vegetace, barevně dynamicky mění.

‚Dissectum‘

Světle zelené, jemně, ale složitě dělené listy jsou pro tento kultivar typické. Na podzim se barví do oranžovožlutých odstínů.

Javor
Zdroj: www.havlis.cz

‚Dissectum Nigrum‘

Oblíbený kultivar roubovaný v různé výšce. Oproti předchozímu kultivaru raší na jaře sytě červeně a postupně během vegetace mění barvu listů na červeno- hnědou. Na podzim je zářivě červený až oranžový.

‚Wabito‘

Poměrně mohutný keř, který raší téměř zlatožlutou barvou. Během vegetace jsou listy zelené, ale s růžovočerveným okrajem čepele. Na podzim jde opět do zlatožlutých barev se šarlatovým nádechem.

Javor shirasavanský (Acer shirasawanum) Japonský druh dorůstající dokonce až 15 m. Listy jsou více podobné javoru japonskému. V tematicky laděných zahradách významný druh.

Jordan

Upoutá svým žlutým zbarvením listů. které si drží po celou dobu vegetace. Nejvíce výrazný je na jaře a na podzim. Hlavně na podzim probarvuji konce laloků do oranžových odstínů a směrem k bázi jsou zlato žluté.

Název kultivaru je podle syna šlechtitele. V prvních několika letech roste velmi bujně. Od desátého roku věku začíná růst zpomalovat a jeho finální velikost je 2,5-3 m. Patří tedy mezi méně vzrůstné kultivary. Vzhledem k žlutým listům, hrozí více jejich popálení, proto polostín, nebo alespoň bloudivý stín, je u celoročně (doba vegetace) źlutolistých kultivarů podmínkou.

Acer truncatum

Stromovitě a vzpřímené rostoucí druh, který může působit oproti jiným japonským javorům až těžkopádně. Dorůstá výšky až 10 m. Pochází ze severní Číny. Listy jsou od ostatních javorů z této skupiny odlišné. Působí tužším dojmem a s trochou fantazie mohou připomínat

‚Akikaze Nishiki‘

Temně zelené listy jsou po celé listové čepeli nerovnoměrně bíle panašované. Někdy jen neznatelně, jindy je téměř celý list bíle zbarvený. Při rašení jsou zelenobílé listy ještě navíc narůžovělé. Na podzim barvi do oranžových barev.

Javor okrouhlolistý (Acer circinatum)

Druh, který do japonských javorů původem zcela nesedí. Na první pohled bychom ho však bez rozpaků do této skupiny zařadili. Pochází však ze západního břehu Severní Ameriky. Může dorůstat výšky až 12 m. V listu je podobný javoru japonskému či javoru shirasavanskému. Na podzim barvi do krásných oranžovožlutých barev.

Libily se vám druhy japonského javoru? Zjistěte toho o japonských javorech ještě více!

Javor
Javor

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno