krůtí maso recept
Šťavnaté a chutné krůtí stehno

Krůtí maso je hrdinou všedního dne. Je libové, dostupné a velmi chutné. Možná znáte pečenou krůtu v celku, ale s krůtím masem se dají dělat i jiné zázraky. Vyzkoušejte ho v boloňské omáčce, rychlém smažení s chilli nebo při přípravě šťavnatých krůtích burgerů. Krůtí karbanátky, guláš nebo krůtí steaky s parmazánem jsou jídla, která snadno zařadíte do svého jídelníčku uprostřed týdne.

Krůtí stehna snadno a rychle

Snadno pečená krůtí stehna – křehká a šťavnatá krůta pro milovníky masa! Tento dokonale ochucený recept na krůtí stehna pečená v troubě je skvělou alternativou k pečení celé krůty. Krůta je tradiční pokrm pro Američany na Vánoce a Den díkůvzdání. Ale pro nás to může být snadná večeře kdykoli během roku a členové rodiny budou z výsledku nadšení.

Co budete potřebovat

  • krůtí stehna
  • olivový olej
  • kořenící směs – sůl, pepř, cukr, paprika, kajenský pepř, česnekový prášek, oregano, sušená petržel a citronová kůra
  • cibule, větvičky rozmarýnu a citrony – ty slouží jako podklad pro stehna, na kterých se budou péct.
  • digitální teploměr (pokud nemáte, nevadí)
  • dobrá sada na porcování

Jak péct krůtí stehna

Úplný postup je níže, tady si to rychle projedeme.

  • 1: Krůtí stehna potřete olivovým olejem a posypte kořením
  • 2: Předehřejte troubu a na plech rozložte cibuli, rozmarýn a plátky citronu.
  • 3: Položte na něj krůtí stehna kůží dolů a pečte 30 minut. Otočte stehna kůží nahoru a pokračujte v pečení.
  • 4: Krocana nechte odpočívat, pak nakrájejte a podávejte.

Jak poznám, že jsou krůtí stehna hotová?

Nejlepší – a nejbezpečnější! – způsob, jak zjistit, že jsou krůtí stehna dokonale propečená, je zkontrolovat teplotu pomocí digitálního teploměru.

Zasuňte sondu do nejsilnější části stehna, vyhněte se kosti a zkontrolujte, zda teplota dosáhla minimálně 75 °C. Šťáva by měla být čirá – další ukazatel, že je krocan upečený.

Doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti krůtích stehen a účinnosti vaší trouby, takže pokud pečete menší krůtí stehna, zkontrolujte je dříve.

Dokonale šťavnaté

Před podáváním nechte krůtí stehna odpočinout, aby se vlákna masa uvolnila a šťávy se znovu rozprostřely. Pokud budete porcovat ihned, bude maso tvrdé!

Návrhy na servírování

Pečená krůtí stehna podávejte s oblíbenými přílohami nebo jednoduchým zeleným salátem! Zde je několik návrhů: bramborová kaše, růžičková kapusta, řecké brambory s citronem, pečené brambory, zeleninový salát.

Suroviny

Koření

  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 1 polévková lžíce sušené petrželky
  • ½ lžíce česnekového prášku
  • ½ lžíce sladké papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 citron, pouze kůra

Na krůtí maso

  • 1,6 kg krůtího stehna
  • 3 lžíce olivového oleje , nebo podle potřeby
  • 1 citron, nakrájený na kolečka (použijte citron s kůrou)
  • 1 červená cibule, nakrájená na kolečka
  • Několik snítek čerstvého rozmarýnu

Příprava

Krůtí stehna potřete olivovým olejem. Smíchejte všechny přísady na potření a poté jím bohatě potřete krůtu z obou stran.

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo fólií a rozložte na něj cibuli, rozmarýn a plátky citronu.

Položte na něj krůtí stehno kůží dolů a pečte v předehřáté troubě 30 minut. Otočte stehna kůží nahoru a pokračujte v pečení dalších 40 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 75 °C. Tato metoda je skvělým způsobem, jak dosáhnout dokonalé kombinace křupavé kůže a šťavnatého masa.

Krocana nechte 20-30 minut odpočívat volně přikrytého alobalem. Nakrájejte a podávejte jako hlavní jídlo s oblíbenými přílohami!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno