Krůtí maso je hrdinou všedního dne. Je libové, dostupné a velmi chutné. Možná znáte pečenou krůtu v celku, ale s krůtím masem se dají dělat i jiné zázraky. Vyzkoušejte ho v boloňské omáčce, rychlém smažení s chilli nebo při přípravě šťavnatých krůtích burgerů. Krůtí karbanátky, guláš nebo krůtí steaky s parmazánem jsou jídla, která snadno zařadíte do svého jídelníčku uprostřed týdne.
Krůtí stehna snadno a rychle
Snadno pečená krůtí stehna – křehká a šťavnatá krůta pro milovníky masa! Tento dokonale ochucený recept na krůtí stehna pečená v troubě je skvělou alternativou k pečení celé krůty. Krůta je tradiční pokrm pro Američany na Vánoce a Den díkůvzdání. Ale pro nás to může být snadná večeře kdykoli během roku a členové rodiny budou z výsledku nadšení.
Co budete potřebovat
- krůtí stehna
- olivový olej
- kořenící směs – sůl, pepř, cukr, paprika, kajenský pepř, česnekový prášek, oregano, sušená petržel a citronová kůra
- cibule, větvičky rozmarýnu a citrony – ty slouží jako podklad pro stehna, na kterých se budou péct.
- digitální teploměr (pokud nemáte, nevadí)
- dobrá sada na porcování
Jak péct krůtí stehna
Úplný postup je níže, tady si to rychle projedeme.
- 1: Krůtí stehna potřete olivovým olejem a posypte kořením
- 2: Předehřejte troubu a na plech rozložte cibuli, rozmarýn a plátky citronu.
- 3: Položte na něj krůtí stehna kůží dolů a pečte 30 minut. Otočte stehna kůží nahoru a pokračujte v pečení.
- 4: Krocana nechte odpočívat, pak nakrájejte a podávejte.
Jak poznám, že jsou krůtí stehna hotová?
Nejlepší – a nejbezpečnější! – způsob, jak zjistit, že jsou krůtí stehna dokonale propečená, je zkontrolovat teplotu pomocí digitálního teploměru.
Zasuňte sondu do nejsilnější části stehna, vyhněte se kosti a zkontrolujte, zda teplota dosáhla minimálně 75 °C. Šťáva by měla být čirá – další ukazatel, že je krocan upečený.
Doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti krůtích stehen a účinnosti vaší trouby, takže pokud pečete menší krůtí stehna, zkontrolujte je dříve.
Dokonale šťavnaté
Před podáváním nechte krůtí stehna odpočinout, aby se vlákna masa uvolnila a šťávy se znovu rozprostřely. Pokud budete porcovat ihned, bude maso tvrdé!
Návrhy na servírování
Pečená krůtí stehna podávejte s oblíbenými přílohami nebo jednoduchým zeleným salátem! Zde je několik návrhů: bramborová kaše, růžičková kapusta, řecké brambory s citronem, pečené brambory, zeleninový salát.
Suroviny
Koření
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 1 polévková lžíce sušené petrželky
- ½ lžíce česnekového prášku
- ½ lžíce sladké papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 citron, pouze kůra
Na krůtí maso
- 1,6 kg krůtího stehna
- 3 lžíce olivového oleje , nebo podle potřeby
- 1 citron, nakrájený na kolečka (použijte citron s kůrou)
- 1 červená cibule, nakrájená na kolečka
- Několik snítek čerstvého rozmarýnu
Příprava
Krůtí stehna potřete olivovým olejem. Smíchejte všechny přísady na potření a poté jím bohatě potřete krůtu z obou stran.
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo fólií a rozložte na něj cibuli, rozmarýn a plátky citronu.
Položte na něj krůtí stehno kůží dolů a pečte v předehřáté troubě 30 minut. Otočte stehna kůží nahoru a pokračujte v pečení dalších 40 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 75 °C. Tato metoda je skvělým způsobem, jak dosáhnout dokonalé kombinace křupavé kůže a šťavnatého masa.
Krocana nechte 20-30 minut odpočívat volně přikrytého alobalem. Nakrájejte a podávejte jako hlavní jídlo s oblíbenými přílohami!