Pěstování řimbaby
Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami

Řimbaba obecná (Tanacetum parthenium) je bylinka, která si postupně získala místo v srdcích nejen bylinkářů, ale i těch, kteří hledají přírodní způsoby, jak se vypořádat s migrénami. Její drobné bílé kvítky s žlutým středem jsou často mylně považovány za heřmánek, ale jakmile se k ní přiblížíte, zjistíte, že její vůně není tak příjemná – spíše připomíná něco méně voňavého. Přesto je tato bylina oblíbená nejen pro svůj vzhled, ale i pro své léčivé vlastnosti, které jsou známy již po staletí. Ačkoli její název může napovídat, že je vhodná pro léčbu horeček, v moderní bylinné medicíně se stala známou hlavně díky svým účinkům na zmírnění a prevenci migrén. Tento článek vám přiblíží, jak řimbabu pěstovat, sklízet a jak využít její léčivé síly. Objevte kouzlo řimbaby!

Historie řimbaby

Řimbaba má dlouhou historii použití v tradiční medicíně, zejména v Evropě. Původně byla tato bylina rozšířena především v jihovýchodní Evropě, odkud se postupně rozšířila do dalších částí světa, včetně Austrálie a Severní Ameriky. V antickém Řecku byla používána jako prostředek ke snižování horečky a léčbě různých bolestí, což jí vyneslo přezdívku „středověký aspirin“. Během 18. století se stala populární v lidové medicíně, kde byla využívána hlavně pro léčbu migrén, artritidy a menstruačních potíží. Ačkoli se v průběhu staletí její využití měnilo, dnes se opět vrací do popředí zájmu díky svým účinkům na zdraví.

Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Zdroj: gardentherapy.ca

Pěstování řimbaby

Řimbaba je trvalka z čeledi hvězdnicovitých, která dorůstá do výšky kolem 60 cm. Je to nenáročná rostlina, která se snadno přizpůsobí různým typům půd, ale nejlépe se jí daří v dobře odvodněné půdě s dostatkem slunce. Sazenice je nejlepší vysévat na jaře, kdy již nehrozí mrazy, a umístit je do sponu 40-45 cm od sebe. Řimbaba je také známá svou odolností vůči chladu a mrazům, což z ní činí ideální rostlinu pro naše klimatické podmínky. Rostliny je vhodné pravidelně zalévat, ale je důležité dbát na to, aby půda nebyla přemokřená. Při správné péči vás řimbaba odmění bohatým květenstvím, které bude lákat opylovače do vaší zahrady.

Účinky řimbaby na migrény

Řimbaba je známá především díky svým schopnostem zmírňovat migrény. Již od 70. let 20. století je tato bylinka populární volbou pro ty, kteří trpí častými a silnými bolestmi hlavy. Výzkumy ukazují, že pravidelné užívání řimbaby může snížit frekvenci i intenzitu migrén, což z ní činí ideální přírodní alternativu k běžně dostupným lékům. Účinné látky v řimbabě působí protizánětlivě, což pomáhá snižovat otoky a záněty v těle, které mohou být spouštěčem migrén. Pro maximální účinnost je doporučeno užívat řimbabu preventivně, spíše než jako okamžitý prostředek ke zmírnění akutních bolestí.

Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Zdroj: gardentherapy.ca

Protizánětlivé vlastnosti řimbaby

Řimbaba není užitečná jen při léčbě migrén, ale také jako přírodní protizánětlivý prostředek. Její účinky se projevují při léčbě zánětů spojených s astmatem, kašlem, hleny a bolestmi na hrudi. Díky tomu, že pomáhá zmírňovat záněty, je také využívána k léčbě artritidy a jiných zánětlivých onemocnění. Protizánětlivé vlastnosti řimbaby jsou způsobeny přítomností účinných látek, které zabraňují produkci prostaglandinů – sloučenin, které v těle způsobují bolest a zánět. Pravidelné užívání řimbaby tak může být prospěšné nejen při akutních zánětech, ale také jako prevence při chronických onemocněních.

Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Zdroj: gardentherapy.ca

Řimbaba a menstruační potíže

Historicky byla řimbaba často využívána jako bylinka pro ženy, zejména pro zmírnění menstruačních potíží. Pomáhá regulovat menstruační cyklus, zmírňuje bolestivé křeče a ulevuje při nepravidelných a bolestivých menstruacích. Díky svým protikřečovým účinkům může řimbaba přinést úlevu ženám, které trpí bolestmi břicha nebo zad během menstruace. Řimbaba je také užitečná při zmírňování premenstruačního syndromu (PMS), kdy pomáhá snížit náladové výkyvy a bolesti hlavy spojené s hormonálními změnami. Přestože se jedná o přírodní prostředek, je důležité konzultovat její užívání s odborníkem, zejména pokud se užívají i jiné léky.

Řimbaba a menstruační potíže
Zdroj: gardentherapy.ca

Sklizeň a uchovávání řimbaby

Sklizeň řimbaby je nejlepší provádět těsně před nebo během jejího kvetení, kdy má rostlina nejvyšší obsah účinných látek. Večer před sklizní je vhodné rostlinu jemně opláchnout, aby se odstranily nečistoty a případní škůdci. Ráno pak seřízněte asi třetinu rostliny, což zajistí její další růst. Řimbaba může být sušena svázaná do svazků a zavěšena na teplém, tmavém místě, nebo ji můžete sušit v sušičce na bylinky. Po důkladném vysušení by měla být uložena do vzduchotěsných nádob na tmavém místě, kde si uchová své léčivé vlastnosti po celou zimu.

Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Zdroj: gardentherapy.ca

Řimbaba je bylinka s dlouhou tradicí, která nabízí širokou škálu léčivých účinků. Její hlavní výhodou je schopnost zmírňovat a předcházet migrénám, což z ní činí oblíbený přírodní prostředek pro lidi trpící těmito bolestmi. Kromě toho má také silné protizánětlivé vlastnosti, které ji předurčují k léčbě různých zánětlivých onemocnění, jako je artritida nebo astma. Řimbaba je také účinná při menstruačních potížích, kde pomáhá regulovat cyklus a zmírňovat bolestivé křeče. Pěstování této bylinky je relativně snadné a její sklizeň a uchovávání nevyžadují zvláštní dovednosti. Přestože se jedná o přírodní prostředek, je důležité konzultovat její užívání s odborníkem, zejména pokud jsou užívány i jiné léky.

Celkově lze říci, že řimbaba je cenným přírůstkem do každé bylinkové zahrady, který nabízí nejen krásu, ale také širokou škálu zdravotních výhod. Její využití v léčbě migrén, zánětů a menstruačních potíží z ní činí univerzální bylinku, kterou by měl zvážit každý, kdo se zajímá o přírodní léčbu.

Podívejte se i na náš další článek! Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?

Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami
Kouzlo řimbaby: bylina pro boj s migrénami

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno