Kostřava
Zdroj: living.iprima.cz
Kostřava
Kostřava

Kostřavy (Festuca) jsou oblíbené vytrvalé okrasné trávy často používané v nejrůznějších zahradních realizacích. Jsou atraktivní zejména díky modrému či modrošedému zabarvení a rovněž díky své odolnosti k sušším stanovištím. Většina pěstovaných odrůd je odvozena od druhů, jako jsou Festuca glauca, F. ovina, F. cinerea, F. valesiaca, F. pallens a další.

Slunce a sucho

Jde o trsnatě rostoucí trávy dosahující obvykle výšky 15-30 (40) cm. Výška a barva listů závisí na pěstované odrůdě. Barva listů je velmi různá od zelenošedé přes šedou, modrošedou až po téměř modré odrůdy. Tyto barevné odstíny jsou způsobeny voskovou vrstvičkou, která pokrývá listy a chrání rostliny před nadměrným výparem vody a rovněž taky před intenzivním slunečním zářením. Je to důvod, proč velmi dobře snášejí plné slunce a suché stanoviště.

Výběr odrůd

Z mnoha odrůd Ize jmenovat např. Festuca SOLLING s ocelově modrým zabarvením listů a výškou asi 20 cm, Festuca APRILGRÜN se zelenavě šedým olistěním, Festuca HÄRZ s modrošedou barvou nebo Festuca ELIJAH BLUE s jasně šedomodrým vybarvením. Velmi výrazným modrým zbarvení vyniká i novinka Festuca INTENSE BLUE, dorůstající cca 30 cm. Naopak velmi nízkým, kompaktním kultivarem je pak např. ZWERGKÖNIG s výškou zhruba 10-15 cm a šedomodrými listy.

Kostřava
Zdroj: zahradnictvi-spomysl.cz

Snadné množení

Kostřavy se dají snadno množit výsevem, to s sebou ale přináší barevnou (popř. i výškovou) nejednotnost potomstva. Pokud nám jde o zachování barvy, zejména u odrůd, pak je potřeba rostliny množit dělením trsů. Rostliny poměrně dobře koření i z jednotlivých oddělků. Abychom předešli případnému přesévání, je lepší rostliny po odkvětu sestřihnout, resp. odstřihnout květenství ještě před uzráním semen.

Kratší životnost

Kostřavy náležejí spíše k rostlinám krátkověkým, a to ani ne z pohledu reálné životnosti, ale spíše z pohledu životnosti estetické“, pokud se to tak dá říci. V dobré kondici totiž obvykle vydrží relativně krátce, většinou tak 2-3 roky. Po této době začínají trsy často od středu prosychat a rostliny rychle ztrácejí na své estetické kvalitě. Byt tedy mohou na záhonu přežít daleko delší dobu než zmíněné 3-4 roky, je obvykle lepší je po této době zmladit.

Zmlazení je v zásadě velmi jednoduché, a je možné jej provést téměř kdykoliv během vegetace, nicméně nejlepším obdobím bývá polovina léta (srpen), popř. i časné jaro. Kostřavy velmi dobře reagují na rozdělení trsů, a pokud toto provedeme např. v již zmíněné polovině léta, stihnou ještě do podzimu bez problému zakořenit a dalším rokem již máme opět krásně rostoucí a hezky vybarvené trsy.

Postup zmlazování

Postup je velmi jednoduchý. Trsy vyjmeme z půdy, mírně sestřihneme listy i kořeny a trs rozdělíme na několik nových, malých trsů. Není třeba mít obavy z poškození rostliny a určitě je lepší začít nové pěstování spíše od menších „trsíků“ než třeba rozdělit původní rostlinu např. jen na dva nebo tři díly. Po výsadbě je potřeba malé trsy zalít a až do zakořenění udržovat mírně vlhké.

Kostřava
Zdroj: zahradnictvi-spomysl.cz

Jarní sestřih

Určitou pozornost je dobré věnovat i jarními sestřihu trsů. V každém případě není potřeba být moc aktivní“ a trsy ostříhat příliš časně a příliš hluboko. Bohatě stačí přelom března a dubna (samozřejmě s ohledem na počasí). Rostliny mohou rovněž poměrně špatně reagovat na velmi hluboký sestřih. Spíše je lepší pouze odstranit suché listy, a pokud je to i pak nutné, sestřihnout trs maximálně o jednu třetinu až polovinu.

Nákup rostlin

Důležitá je také pozornost při nákupu rostlin ve školce nebo v zahradním centru. Rostliny by měly být zdravé, bez prosychajících částí. Jen takové pak dokáží na zahradě vydržet alespoň zmiňované 3-4 roky v optimální kondici.

Přečtěte si náš nový článek, jak pomalu začít připravovat zahradu na podzim!

Kostřava
Kostřava

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno