Kopr
Zdroj: living.iprima.cz
Kopr - koprová nať
Kopr - koprová omáčka
Kopr - tzatziky

Příjemně aromatický kopr byl oblíbený již ve staročeské kuchyni a na našich zahrádkách přetrvává dodnes.

Na skok do historie

Kopr pochází z Orientu, Iránu a Přední Indie. V Evropě se pěstoval už ve 3. století n. I. Staří Egypťané zaháněli koprem bolesti hlavy, ve starém Římě byl kopr symbolem životní energie a sily a například gladiátoři si jím před zápasy potírali svaly. Ve středověku se věřilo, že chrání proti čarování a kouzlům, ačkoliv samotný kopr byl přísadou mnoha čarodějných lektvarů.

Rady do zahrady

Kopr je jednoletá okoličnatá rostlina z čeledi mrkvovitých. Pěstování kopru je velice jednoduché, rozmnožuje se semeny, která vyséváme do řádků vzdálených od sebe 10 až 30 cm a dostatečně zaléváme. Je nenáročný na půdu, místo by mělo být slunné, dobře odvodněné a chráněné před větrem. Semena vyséváme postupně od března do poloviny srpna, abychom měli stále čerstvou mladou nať. Příznivě ovlivňuje pěstování mrkve, kapusty, okurek a další zeleninu, odpuzuje bělásky a celkově ozdravuje naši zahrádku. Kopr se dá dobře pěstovat i v truhlíčku za oknem.

Na zdraví!

Semeno i nať obsahuje éterické oleje, nať je bohatým zdrojem vitaminů C, provitaminu A a minerálů. Podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má celkově uklidňující účinky a je mírně močopudný. V lidovém lékařství se doporučuje kojícím ženám pro zvýšení tvorby mléka.

Kopr - koprová nať
Zdroj: www.prozeny.cz

Dobrou chuť!

Kopr se používá ve všech kuchyních Evropy, ale i v řadě kuchyní Asie a Ameriky. Nejlepší chuť i vůni má čerstvá nať. Vařením se chuť čerstvého kopru ztrácí a ničí se cenné látky, proto ho přidáváme až těsně před podáváním. Používáme mladou čerstvou nať nebo se používají starší rostliny po odkvětu, a to při nakládání zeleniny – okurek či cibulek. Čerstvá koprová nať je velmi vhodná do okurkového, ale i rajčatového, hlávkového či bramborového salátu. Výborně doplní chuť měkkých sýrů, pomazánek, studených i teplých omáček a polévek, vaječných jídel, je vhodná k rybám, pokrmům z mořských živočichů a k dušeným masům. V určitých oblastech se kopr přidává do kysaného zelí nebo do salátu z kysaného zelí. Čerstvou nať skladujeme v mikrotenových sáčcích v chladničce, ke zmrazení kopr jemně nasekáme, smícháme s trochou vody a zmrazíme. Čerstvý kopr můžeme i sterilovat, zavěsíme v teplé, suché a dobře větratelné místnosti. Sušenou dat do soli či do kyselého nálevu. Nať kopru Ize i sušit – svazky nať skladujeme v dobře uzavíratelných nádobách. Vyzkoušejte skvělou lahůdku, koprové semeno (i umleté) přidejte do zeleninových nebo luštěninových salátů, do dušeného zelí, masa, rýže, či jen na chléb s máslem nebo sýrem. Kopr bývá často součástí mnoha směsí koření.

Recepty

Treska v bylinkové závěji

4 porce tresky (asi 400 g) 200 ml zakysané smetany, 1 menší cibule, čerstvý kopr, mletý bílý pepř, sůl, máslo na vymazání zapékací misky

Porce ryby osolíme a vložíme do máslem vymazané zapékací misky, smetanu smícháme s najemno nakrájenou cibulí, pokrájeným koprem, pepřem a osolíme. Tuto směs nalijeme na rybu, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut. Porce obložíme plátkem citronu, doplníme zeleninou a podáváme s různě upravenými brambory.

Omeleta fritata s bramborami (2 porce)

4 vejce, 2 středně velké uvařené brambory, 1 středně velká cuketa, 1 lžíce oleje, 100 g tvrdého sýra, drcený kmín, mletý pepř, sůl, čerstvý kopr na posypání

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na plátky pokrájené cukety a opékáme je. Přisypeme plátky předem uvařených brambor, kmín, pepř a opékáme je spolu s cuketami. Na pánev vlijeme prošlehaná a osolená vejce a omeletu pečeme na mírném ohni. Před koncem tepelné úpravy povrch omelety posypeme sýrem, přiklopíme pokličkou a necháme sýr roztavit. Před podáváním omeletu posypeme pokrájeným koprem. Do omelety lze přidat i na kolečka pokrájený párek či klobásu.

Jemná koprová omáčka

3 lžíce másla, 3 Ižíce hladké mouky, 11 mléka (část můžeme nahradit smetanou) sůl, ocet, čerstvý kopr, natvrdo uvařená vejce a nové brambory

Z rozehřátého másla a mouky umícháme jíšku, zalijeme jí mlékem, osolíme a povaříme, Omáčku dochutíme octem a pokrájeným koprem. Do omáčky vložíme čtvrtky natvrdo uvařených vajec a horké uvařené brambory. Ihned podáváme.

Kopr - koprová omáčka
Zdroj: fresh.iprima.cz

Řecké letní tzatziky

2 okurky, 150 ml zakysané smetany, 2-3 stroužky česneku, čerstvý kopr, sůl, dýňová a slunečnicová semena na posypání

Kopr - tzatziky
Zdroj: cooking.nytimes.com

Okurky nahrubo nastrouháme a vymačkáme z nich vodu. Vmícháme zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, jemné pokrájený kopr a osolíme. Promícháme, posypeme opraženými dýňovými a slunečnicovými semeny a podávame s celozrnným pečivem nebo plátky knäckebrotu. Místo semínek můžeme salát posypat pokrájenými vlašskými ořechy.

Přečtěte si náš nový článek, ve kterém se dozvíte vše o krásných japonských sasankách!

Kopr - koprová nať
Kopr - koprová omáčka
Kopr - tzatziky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno