orchideje
Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat
Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat

Orchideje jsou fascinující rostliny, které okouzlují svou rozmanitostí a krásou po celém světě. Tyto exotické květiny mají pověst těžko pěstovatelných rostlin, ale jejich péče není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Klíčem k úspěšnému pěstování orchidejí je pochopení, kdy a jak je správně přesadit. Postupem času se půdní směs rozpadá a ztrácí svou schopnost zadržovat živiny, což může ovlivnit zdraví rostliny. Přesazování orchidejí nejenže obnovuje živiny v půdě, ale také poskytuje rostlině potřebnou podporu pro nový růst. Pokud chcete oživit orchidej, která se zdá být slabá, nebo povzbudit její opakované kvetení, může být přesazení klíčovým krokem. Tento článek se zaměří na to, jak rozpoznat, kdy přesadit orchideje, a poskytne vám užitečné tipy, jak na to.

Jak poznat, že je čas na přesazení

Jedním z nejdůležitějších signálů, že je třeba orchidej přesadit, je, když jsou kořeny rostliny příliš vyvinuté nebo když začnou dominovat prostoru v květináči. Pokud se kořeny dostávají ven z květináče nebo se zdá, že nemohou dostatečně nasáknout vlhkost, je čas na změnu. V takovém případě se může stát, že zalévání orchideje se stane každodenní nutností, což naznačuje, že kořeny nemohou absorbovat vodu efektivně. Dalším indikátorem je, když půdní směs začne rozpadat nebo je plná plísní. Půda by měla být stále čerstvá a volná; pokud se rozpadá, je to známka, že je čas na novou směs. Také pokud je rostlina napadena houbovými chorobami nebo škůdci, může být přestárlá a potřebuje novou půdu. Nakonec, pokud je květináč příliš malý nebo naopak příliš velký, může to ovlivnit zdraví orchideje a její potřebu vlhkosti.

Jak správně přesadit orchideje

Před samotným přesazením orchideje je důležité provést několik přípravných kroků. Nejprve odřízněte starý květní stonek těsně nad spodním uzlem a odstraňte všechny kolíky a klipsy. Pokud se jedná o novější květní výhonky, odřízněte je 2,5 cm nad vrchním uzlem. Poté vyjměte rostlinu z květináče a jemně otřeste starou směs. Důkladně zkontrolujte kořeny; pomocí sterilních nůžek nebo nůžek odstraňte všechny nemocné, měkké nebo zbarvené kořeny. Zdravé kořeny by měly být rovnoměrně zbarvené a pevné. Někteří odborníci doporučují posypat kořeny skořicí po oříznutí, aby se zabránilo houbovým chorobám. Vyberte květináč, který je o 2,5 až 5 cm větší než předchozí, a naplňte ho čerstvou půdní směsí. Po přesazení rostlinu zalijte a pokračujte v běžné péči.

Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Výběr správného květináče pro orchideje

Velikost květináče by měla odpovídat velikosti rostliny. Obecně platí, že pro většinu orchidejí je ideální květináč s průměrem horní části, který je asi třetina výšky samotné rostliny. K dispozici jsou různé typy květináčů, včetně keramických s dekorativními otvory, které zvyšují průtok vzduchu, nebo neglazovaných terakotových květináčů, které jsou také vhodné pro většinu odrůd. Orchideje, které potřebují udržovat vlhkost, mohou mít prospěch z plastových květináčů, které vlhkost uchovávají lépe. Naopak, orchideje, které preferují suché podmínky, se mohou lépe rozvíjet v mřížkových kontejnerech s vložkou ze sphagnového mechu a orchidejové směsi. Pokud si nejste jisti, zvolte květináč podobný tomu, ve kterém rostlina přišla, ale zvolte o velikost větší.

Výběr správné půdní směsi

Většina orchidejí nevyžaduje běžnou zeminu, protože jsou epifytní a rostou v prostředích s minimálním množstvím půdy, jako jsou dutiny stromů nebo skalní štěrbiny. Je důležité použít směs, která dobře odvodňuje a umožňuje cirkulaci vzduchu. K dispozici jsou různé směsi, které obsahují kůru, sphagnový mech, fern a lávové kameny. Nejčastěji používané kůry v těchto směsích jsou jedlová a monterejska kůra. Směs může také obsahovat jílové granulky, které zlepšují odvodnění a zabraňují kompakci. Je důležité pravidelně měnit směs, aby se zajistilo, že kořeny orchideje mají dostatek vzduchu a vlhkosti.

Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že správné načasování a technika při přesazování orchidejí jsou klíčem k udržení zdraví a krásy těchto úchvatných rostlin. Poznání znaků, které naznačují potřebu přesazení, vám umožní efektivně reagovat a zajistit, aby vaše orchideje měly optimální podmínky pro růst. Dodržování správného postupu při přesazování, včetně výběru vhodného květináče a půdní směsi, může výrazně přispět k dlouhověkosti a vitalitě vašich orchidejí. Ujistěte se, že pravidelně kontrolujete stav své rostliny a přizpůsobujte péči jejím specifickým potřebám. Správné péče a pozornost k detailům zajistí, že vaše orchideje budou i nadále potěšením pro oko a budou se krásně rozvíjet.

Podívejte se i na náš další článek! 5 tipů pro pěstování okurek vertikálně

Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat
Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno