Sklizeň dýní
Zdroj: www.marthastewart.com
Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět

Dýně jsou neodmyslitelným symbolem podzimu. Ať už máte v plánu použít je na dekoraci verandy, opékat dýňová semínka, nebo si připravit domácí dýňový koláč, správný okamžik sklizně je klíčový. Dýně, na rozdíl od některých jiných plodin, po sklizni již dále nezrají, což znamená, že pokud je sklidíte příliš brzy, budou postrádat svou typickou sladkou chuť a jejich trvanlivost bude velmi krátká. Na druhou stranu, pokud se sklizní příliš dlouho váháte, může se stát, že dýně změknou a budou nevhodné jak pro konzumaci, tak pro dekoraci. Dobrou zprávou je, že dýně dávají jasné signály, kdy jsou připravené ke sklizni. Stačí jen vědět, na co si dát pozor. V následujících odstavcích se dozvíte, kdy a jak sklízet dýně, jak dýně správně skladovat a jak je připravit na dlouhé zimní měsíce.

Jak poznat, že je dýně připravená ke sklizni

Existuje několik ukazatelů, které vám pomohou určit, kdy je čas na sklizeň dýní. Prvním znakem je změna barvy dýně, která by měla dosáhnout svého plného zralého odstínu. V případě nejčastějších oranžových dýní by měla být barva sytě oranžová, ale u jiných odrůd může být zralá dýně bílá, šedá nebo dokonce zelená. Dalším znakem je takzvané „místo na zemi“, tedy oblast dýně, která ležela na zemi. Toto místo by mělo mít tmavě žlutou až oranžovou barvu. Pokud je stále světle žluté nebo zelené, dýně potřebuje ještě trochu času na vinici. Kromě toho také sledujte stav listů a stonku – pokud začnou žloutnout a vysychat, dýně je pravděpodobně připravená. Nakonec lze použít i tzv. „fingernail test“, tedy lehce zatlačte nehtem do slupky – pokud se slupka neprotrhne, dýně je zralá.

Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak sklízet dýně správným způsobem

Pro sklizeň dýní je potřeba použít ostré a čisté nástroje, například zahradnické nůžky nebo štípačky. Je důležité dýni neodřezávat příliš blízko plodu, ale nechat asi 7–10 cm dlouhý stonek. Tento stonek nejen usnadní manipulaci s dýní, ale také pomáhá prodloužit její trvanlivost, protože chrání plod před napadením chorobami. Během sklizně buďte opatrní, abyste stonek nezlomili, protože to může vést k hnilobě dýně. Po sklizni dýně nedržte za stonek, ale podpírejte ji zespoda, aby nedošlo k poškození. Důležité je také věnovat pozornost samotným nástrojům – pokud jsou nástroje špinavé nebo kontaminované, může dojít k šíření chorob mezi plody.

Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Zdroj: www.marthastewart.com

Proces sušení dýní

Aby dýně vydržela co nejdéle, je důležité ji po sklizni správně usušit. Tento proces zahrnuje ponechání dýně na teplém, suchém a dobře větraném místě. Ideální teplota pro sušení dýní je mezi 27 a 29 stupni Celsia a proces sušení obvykle trvá 10 až 14 dní. Pokud máte oranžové dýně, můžete je nechat sušit na slunci, avšak jiné barevné varianty, jako například bílé nebo šedé dýně, by měly být sušeny spíše ve stínu, aby nedošlo k jejich vyblednutí. Při sušení pravidelně dýni otáčejte, aby mohla rovnoměrně vysychat ze všech stran. Po skončení procesu sušení můžete dýni lehce potřít organickým olivovým olejem, což pomůže vytvořit ochrannou vrstvu a zabrání rychlému vysychání.

Jak správně skladovat dýně

Pokud chcete, aby vám dýně vydržely několik měsíců, je klíčové je správně skladovat. Ideální místo pro skladování dýní je suché a chladné, například sklep, garáž nebo chladná část domu. Teplota by se měla pohybovat mezi 10 a 13 stupni Celsia s relativní vlhkostí okolo 50–70 %. Důležité je také dýně neukládat přímo na zem nebo beton, protože to může způsobit jejich rychlé hnití. Nejlepší je umístit dýně na dřevěné police nebo podložky a zajistit, aby se navzájem nedotýkaly, aby se minimalizovalo riziko šíření chorob. Pokud máte v místnosti vyšší vlhkost, můžete použít odvlhčovač vzduchu, který pomůže udržet správné podmínky pro skladování.

Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Zdroj: www.marthastewart.com

Nejčastější chyby při sklizni a skladování dýní

Jednou z nejčastějších chyb, kterou lidé dělají, je sklizeň dýní příliš brzy. Pokud dýně ještě není plně zralá, nebude mít plnou chuť a její trvanlivost bude výrazně kratší. Další chybou je nesprávné skladování, například ponechání dýní na přímém slunci nebo ve vlhkém prostředí. To může vést k rychlému zkažení plodů. Důležité je také dýně správně manipulovat – nikdy je nedržte za stonek, protože ten se může snadno zlomit a tím se otevře cesta pro bakterie a hnilobu. Kromě toho se vyvarujte skladování dýní v příliš chladných podmínkách, kde by mohly zmrznout, což by také vedlo k jejich znehodnocení.

Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Zdroj: www.marthastewart.com

Sklizeň dýní je proces, který vyžaduje správné načasování a opatrnost. Dýně dávají jasné signály, kdy jsou připravené k sklizni, a správný postup sklizně může prodloužit jejich trvanlivost na několik měsíců. Je důležité věnovat pozornost nejen tomu, kdy dýně sklidíte, ale také tomu, jak je správně usušíte a skladujete. Pokud dodržíte všechny uvedené kroky, můžete se těšit na krásně zralé dýně, které nejen skvěle poslouží jako dekorace, ale také jako surovina pro chutné podzimní recepty. Vyhněte se častým chybám, jako je příliš brzká sklizeň nebo nesprávné skladování, které mohou vést k znehodnocení plodů. V případě správného postupu vám dýně vydrží i několik měsíců a budou vypadat stejně skvěle, jako v den, kdy jste je sklidili. Sklizeň a péče o dýně není složitá, ale vyžaduje pozornost k detailům, které zaručí úspěšný výsledek.

Podívejte se i na náš další článek! Podzimní kouzlo: snadné způsoby, jak proměnit Váš domov

Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět
Kdy a jak sklízet dýně: Vše, co potřebujete vědět

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno