karamelizovaná cibule
Designed by Freepik

Příprava téhle dobroty sice chvíli potrvá, za to vás čeká ale boží výsledek. Karamelizovanou cibuli můžete dát do hot dogu, zabalit do listového těsta nebo na pizzu. Karamelizovaná cibule má mnoho využití, třeba s ní můžete ozdobit i chlebíčky s tvarohovou pomazánkou. Připravte si skleničku a mějte ji pořád doma po ruce. Nebudete litovat!

Karamelizace cibule probíhá pomalým smažením v malém množství oleje, dokud nezhnědne.

Nemůžete to uspěchat

Cibule je přirozeně sladká a protože karamel vzniká prostým vařením cukru, při pomalém smažení cibule po delší dobu přirozené cukry v cibuli karamelizují, takže výsledek je intenzivně a nádherně aromatický.

Jak používat karamelizovanou cibuli

Takto připravenou cibuli můžete použít na steaky nebo do cibulové polévky, koláčů, pizzy nebo cibulového dipu. Nebo můžete udělat to, co jsem udělala s touto várkou, a sníst ji rovnou:).

Tekutiny na odmaštění

V podrobném postupu je návrh na odmaštění pánve vínem (červeným nebo bílým) nebo balzamikovým octem. Není to nutné, ale dodá to další chuť.

Designed by Freepik

Jak skladovat karamelizovanou cibuli

Karamelizovanou cibuli schovávejte v chladničce v dobře uzavřené nádobě až 1 týden.

Karamelizovanou cibuli můžete zmrazit v sáčku se zipem nebo v nádobě vhodné do mrazničky až na 3 měsíce. Doporučení: porce karamelizované cibule zmrazte ve vaničkách na led. Když jsou porce zmražené, vyjměte je a rychle je vložte do sáčku se zipem, který je bezpečný pro mrazák, a vraťte je zpět do mrazáku. Nebudou se slepovat a budete si moci vzít tolik, kolik potřebujete, kdykoli budete potřebovat.

5 způsobů použití karamelizované cibule

Focaccia s karamelizovanou cibulí, brusinkami a sýrem Brie, karamelizovaný cibulový dip, hřebenaté brambory s karamelizovanou cibulí, francouzské cibulové karbanátky, pizzy s karamelizovanou cibulí.

Jak karamelizovat cibuli

  • Doba přípravy 10 minut
  • Doba vaření 45 min
  • Celkový čas 55 min

Množství závisí na tom, kolik karamelizované cibule chcete připravit. Já jsem v tomto příkladu 5 velkých syrových cibulí připravila asi 2 šálky karamelizované cibule.

Suroviny

  • několik středních nebo velkých cibulí, žlutých, bílých nebo červených
  • extra panenský olivový olej
  • máslo, volitelně
  • sůl
  • cukr
  • balzamikový ocet

Příprava

Rozkrojte cibuli a nakrájejte na půl kroužky.

Rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Použijte širokou pánev se silným dnem, abyste dosáhli maximálního kontaktu s cibulí. Dno pánve potřete olivovým olejem nebo směsí olivového oleje a másla, pokud používáte (asi 1 čajová lžička na cibuli).

Pánev zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud se olej nezačne lesknout. Přidejte plátky cibule a promíchejte, aby se cibule obalila olejem. Cibuli rovnoměrně rozprostřete po pánvi a za občasného míchání ji nechte smažit. V závislosti na tom, jak silný hořák máte, může být nutné snížit teplotu na střední nebo středně nízkou, aby se cibule nepřipálila nebo nevysušila. Po 10 minutách cibuli posypte solí a pokud chcete, můžete přidat trochu cukru, který pomůže s karamelizací. Já přidávám jen asi lžičku cukru na 5 cibulí, můžete přidat i více. Kdyby se vám zdálo, že cibule příliš vysychá, přidejte trochu vody.

Cibuli nechte vařit dalších 30 minut až 1 hodinu, každých pár minut ji promíchejte. Jakmile se cibule začne přichytávat k pánvi, nechte ji trochu přichytit a zhnědnout, ale pak ji zamíchejte, než se spálí. Trik spočívá v tom, že ji necháte dostatečně dlouho v klidu, aby zhnědla (pokud ji mícháte příliš často, nezhnědne), ale ne tak dlouho, aby se spálila.

Po prvních 20 až 30 minutách můžete teplotu na sporáku trochu snížit a přidat trochu více oleje, pokud zjistíte, že se cibule začíná připalovat. Stěrka vám pomůže seškrábat připečené kousky ze dna pánve, jak karamelizace pokračuje. Jak se cibule smaží, může se stát, že budete muset pánev seškrabovat každou minutu, nikoliv každých několik minut.

Pokračujte ve vaření a seškrabování, vaření a seškrabování, dokud cibule nezíská sytou, hnědou barvu. Na konci vaření můžete přidat trochu balzamikového octa nebo vína, které pomůže pánev odmastit a dodá cibuli další chuť. Skladujte v chladu po dobu několika dní ve vzduchotěsné nádobě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno