Karambola
Zdroj: dietetycy.org.pl
Karambola

Karambola má na první pohled zajímavý tvar, ale pro chuťové buňky poměrně,,drsný“ zážitek. Určitě každý, kdo toto ovoce ochutnal, mi dá jistě za pravdu, že je poněkud kyselé. A to i plod zakoupený na tamním tržišti a v plné zralosti! Druh patří do čeledi Šťavelovité (Oxalidaceae) – chuť plodů je tedy příznačná – jsou kyselé jak šťavel.

Ačkoliv se tento druh ovoce sklízí v tropech prakticky po celý rok, hlavním obdobím, kdy se prodává u nás, je předvánoční čas, kdy lidé chtějí zpestřit mísu s ovocem o exotické plody. Tropický strom karambola obecná (Averrhoa carambola) rodí vskutku zajímavé plody, které jsou známé taktéž pod jménem karambola nebo snad ještě častěji pod lidovým označením malajská hvězda. To získala proto, že druh původně pochází pravděpodobně z Malajsie a příčný řez plodem má tvar pěticipé hvězdy.

Jak vypadá karambola?

Averrhoa carambola je menší strom dorůstající výšky maximálně 12 m. Jeho kmen je pokrytý hladkou hnědou kůrou. Rozložité větve nesou střídavé, lichozpeřené listy, které jsou obvykle složeny z 9 nebo 11 vstřícných, vejčitých lístků. Ty jsou při rašení nápadně červené a teprve když vyzrávají, získávají žlutozelenou nebo tmavě zelenou barvu. Během celého roku se na rostlině vytvářejí drobné, červeně zbarvené květy vyrůstající v řídkých latách nejen z paždí listů, ale také přímo ze starších větví a kmene (kauliflorie), přičemž z každého květenství se v plody přemění jen malý počet květů.

Karambola
Zdroj: wikipedie.cz

Plody karamboly

Plod je velmi charakteristický a nezaměnitelný. Jedná se o podlouhlou bobuli s pěti výraznými žebry, jejíž povrch je kryt v době zralosti žlutou voskovitou slupkou. Dužnina je v plné zralosti mírně sladkokyselá až kyselá a obsahuje značné množství vitaminu C, ale také méně příjemné šťavelany, které mohou působit na některé jedince jako alergeny. Kulturní odrůdy se podle chuti rozdělují na dva typy – kyseloplodé a sladkoplodé. Uvnitř dužniny jsou uložena malá semena, která se většinou nekonzumují. Jelikož se plody dobře transportují, dovážejí se do Evropy již značně dlouho.

Plody konzumujeme převážně syrové, přičemž se nejčastěji používají do různých ovocných salátů, ale také se z nich vyrábějí džemy.

Ve Střední a Jižní Americe, kde se dnes také pěstuje ve vlhkých tropických oblastech, používají tamní obyvatelé šťávu z plodů jako jednu z ingrediencí do různých alkoholických či nealkoholických míchaných nápojů. V Asii se plody upravují na slaný způsob a také se kvasí podobně jako zelenina.

Karambola
Zdroj: kupi.cz

Karambola a její pěstování

Pěstování karamboly obecné v našich podmínkách není nijak složité. Rostliny získáme výsevem semen vybraných z plodů. Jejich klíčivost závisí především na vyzrálosti plodu, ale většinou s ní nebývá zásadní problém. Semenáčky rychle přirůstají a během první sezony jsou schopny dorůst do půlmetrové výšky. Druh vyžaduje teplo a vydatnou zálivku. Především v době vegetace nesmí substrát vyschnout. Pěstujeme jej na plném slunci, ale snáší i rozptýlený polostín. Rostlina vykvétá v dobrých podmínkách po pátém roce od výsevu a plody přináší v průběhu celého vegetačního období.

Přečtěte si také náš článek, jak pěstovat fíky!

Karambola

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno