Půdopokryvné rostliny mají v krajině mnoho výhod – mohou potlačit plevel, omezit erozi na svazích, vyplnit holá místa v trávníku a zkrášlit zahradu. Kromě těchto úžasných praktických a estetických výhod jsou mnohé půdní krytiny také chutné a lze je sklízet a používat při vaření. Všechny nízko rostoucí půdní krytiny z tohoto seznamu, od květů, které dodávají jídlům a nápojům barvu, až po stonky a listy, které jsou skvělou přílohou, jsou jedlé a naprosto vynikající. Podívejte se na jedlé půdopokryvné rostliny, které dodají barvu vaší zahradě!
Jahodník obecný
Jahodník obecný (Fragaria vesca) je nízko rostoucí bylina, která se vyskytuje na otevřených polích a loukách. Bílé květy jahodníku začínají kvést koncem jara a na začátku léta se objevují malé červené plody. Listy zůstávají na rostlině až do podzimu a na podzim se zbarvují do sytě červené barvy, což je užitečné pro identifikaci mimo sezónu. Plody dozrávají v polovině až na konci června a můžete si je vychutnat přímo z keře. Jejich chuť zvýrazníte, když z nich připravíte džemy, koláče, dorty nebo jiné pečivo.
- Nároky na péči: Plné slunce až polostín, dobře propustná půda bohatá na organické látky.
Kopytník kanadský
Asarum canadense, který se liší od zázvoru kuchyňského, pokrývá lesy brzy na jaře svými srdčitými bazálními listy a fialovými květy, které se objevují později v sezóně. Kořen divokého zázvoru, který se táhne mezi rostlinami, je jedlý a má jedinečnou štiplavou a kořeněnou chuť, která se trochu podobá kulinářskému zázvoru.
Z kořene kopytníku lze vyrobit lahodný jednoduchý sirup, který lze použít do koktejlů, limonád nebo dezertů. Chcete-li si připravit teplé kořeněné mléko, povařte kořen v mléce a poté přípravek sceďte a oslaďte medem a skořicí. Kořen lze také usušit, upražit a v malém množství přidat do směsi forged chai, aby dodal zemitou, kořeněnou vrstvu.
- Požadavky na péči: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda bohatá na organické látky.
Šrucha zelná
Štrucha (Portulaca oleracea) se vyskytuje všude, od polí a zahradních záhonů až po štěrková parkoviště a chodníkové skuliny. Objevuje se od června do srpna a poznáte ji podle kulatých, masitých, načervenalých stonků a drobných žlutých květů, které se otevírají ráno.
Listy, stonky a květy purslane jsou jedlé. Když se listy a stonky rozdrtí, šťáva by měla být čirá a vodnatá – ne mléčná, což je jeden ze způsobů, jak ji odlišit od ostrožky prostaty (nejedlé rostliny na stejném stanovišti jako ostrožka).
Purslane má podobnou strukturu jako fazolové klíčky a citronovou chuť. Může zazářit sama o sobě v salátu, ale je také vynikajícím doplňkem různých asijských pokrmů, jako je thajsko-kokosová polévka, pad-thai nebo horká mísa pho.
- Požadavky na péči: Požadavky na rostliny: plné slunce; dobře propustná půda
Libavka
Libavka (Gaultheria procumbens) je malá stálezelená trvalka, která roste v javorových lesích. Tato trvalka má malé bílé zvonkovité květy, které visí pod listy a kvetou brzy na jaře. Koncem května a začátkem června květy ustupují chutným malým červeným bobulím. Listy jsou po rozdrcení aromatické po zimostrázu, zatímco bobule mají jasnou ovocnou vůni.
Jedlé listy a bobule libavky mají v kuchyni mnohostranné využití. Z listů lze vyrobit jednoduchý sirup, který lze použít jako ochucovadlo do dezertů, jako je zmrzlina, čokoládové lanýže, čokoládový dort bez mouky nebo pěna. Plody mají lehkou ovocnou chuť, kterou lze sušit na svačinu nebo používat čerstvé.
- Nároky na péči: Plné slunce až polostín; kyselá, vlhká, dobře odvodněná půda.
Máta peprná
Máta peprná (Mentha spp.) je plazivá trvalka s kopinatými zubatými listy, která na začátku léta vytváří malé bílé až světle fialové květy. V polovině jara je rostlina jemná a aromatičtější, s oteplením se pak stává drsnější a pikantnější. Pokud mátu pěstujete na zahradě, udržujte ji v květináčích, protože může ovládnout krajinu a soupeřit s ostatními rostlinami o živiny.
Čerstvě utržené lístky máty peprné lze použít na mnoho způsobů. Vhoďte čerstvou mátu peprnou do pikantních zelených salátů, chlazených fazolových salátů, těstovinových salátů a rýžových pokrmů. Čerstvou mátu peprnou proměňte v jednoduchý sirup a použijte ji do míchaných nápojů nebo při pečení – nebo dokonce k ochucení mátové zmrzliny.
- Nároky na péči: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda.
Celkově lze říci, že půdopokryvné rostliny mají v krajině mnoho výhod – mohou potlačit plevel, omezit erozi na svazích, vyplnit holá místa v trávníku a zkrášlit zahradu. Kromě těchto úžasných praktických a estetických výhod jsou mnohé půdní krytiny také chutné a lze je sklízet a používat při vaření. Všechny nízko rostoucí půdní krytiny z tohoto seznamu, od květů, které dodávají jídlům a nápojům barvu, až po stonky a listy, které jsou skvělou přílohou, jsou jedlé a naprosto vynikající. Vypěstujte si jedlé půdopokryvné rostliny, které dodají barvu vaší zahradě!
Pokud vás zajímá, jaké další jedlé půdopokryvné rostliny dodají barvu vaší zahradě, podívejte se na náš další článek! 15 jedlých půdopokryvných rostlin, které dodají barvu vaší zahradě