S rostoucí popularitou používání jedlých květin v receptech na saláty, koktejly i dorty, se nemusíte ohlížet daleko – stačí navštívit svou zahradu a vyzkoušet tento kvetoucí trend. Mnoho nejlepších jedlých květin je snadné pěstovat, a pěstování vlastních květin zaručuje, že budete mít po ruce nejčerstvější, chemikáliemi neovlivněné květy. Zde jsou nejlepší jedlé květiny, které si můžete snadno vypěstovat ve své zahradě. Navíc najdete popis každé květiny, její chuť a tipy, jak je nejlépe využít k vylepšení vašich receptů.
Je důležité poznamenat, že ne všechny květiny jsou jedlé nebo bezpečné k jídlu. Než začnete konzumovat jakékoliv květy, musíte si být zcela jisti, že se jedná o jedlou odrůdu. Každý, kdo konzumuje zde uvedené květiny nebo rostliny, tak činí na vlastní nebezpečí.
Měsíček lékařský (Calendula)
Přidejte čerstvé lístky měsíčku lékařského (Calendula officinalis) do salátů pro pikantní hořkou chuť, nebo sušte okvětní lístky, které lze použít v čaji. Sklízejte květy, které mohou být žluté, oranžové nebo dokonce světle růžové, když se začnou otvírat (jedlé jsou pouze okvětní lístky, ne středy květů). Tato snadno pěstovatelná letnička přitahuje do vaší zahrady včely a motýly.
Zavinutka (Bee Balm)
Květy zavinutky (Monarda didyma) připomínající hvězdičky jsou zajímavým doplňkem salátů a čajů díky své sladké, pikantní chuti. Jasně červené květy rostliny vynikají v jakémkoliv zahradním prostředí a přitahují opylovače svým nektarem. Listy mají také příjemnou mátovou-bergamotovou vůni.
Jiřina (Dahlia)
Použijte jiřiny čerstvé nebo je kandujte cukrem na dekoraci pečiva. Vyzkoušejte různé odrůdy, abyste našli chuť, která vám nejlépe vyhovuje. Některé mají pikantní a jablečnou chuť, jiné zase chutnají jako vodní kaštany.
Bylinné květy (Herb Flowers)
Když květy některých bylin vykvetou, jejich listy mohou být tvrdé a hořké. Ale můžete květy bylin, jako je bazalka (Ocimum basilicum), koriandr (Coriandrum sativum) a kopr (Anethum graveolens) odštípnout a použít při vaření stejně jako jejich listy. Nechat některé bylinky kvést také přiláká do vaší zahrady mnoho užitečných opylovačů.
Lichořeřišnice (Nasturtium)
Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) rozjasní váš salát svými barevnými květy a kulatými listy. Sklízejte její květy a listy pro konzumaci brzy ráno po oschnutí ranní rosy. Květy mají různé teplé barvy od krémově žluté po jasně červenou a přidávají pepřový nádech do salátů, party dipů a pesta.
Fialky (Violets)
Ozdobte své čajové sendviče a cukrové kůry fialkami. Tyto sametově fialové jedlé květiny jsou menší a jemnější než okvětní lístky blízce příbuzných macešek a mají jemnou, sladkou chuť. Fialky se někdy dají najít růst divoce na trávnících, ale k jídlu je sbírejte pouze tehdy, když si jste jisti, že trávník nebyl ošetřen chemikáliemi.
Macešky (Pansies)
Macešky (Viola x wittrockiana) mají jemnou chuť, která je často popisována jako trochu květinová a pikantní. Někteří říkají, že jejich chuť připomíná mátu. Ale jsou to výrazné obličejové značky na jejich okvětních lístcích, které lákají kuchaře k použití jako ozdoba v salátech, na dorty a croissanty. Některé květy macešek jsou dostatečně velké, aby jejich ploché okvětní lístky snadno pokryly celý vrch cupcakes.
Begónie hlíznatá (Tuberous Begonia)
Přidejte do vaření barevné okvětní lístky tuberózních begónií (Begonia x tuberhybrida). Překvapí vás jejich kyselá citronová chuť a plné květy. Jemně nasekejte okvětní lístky na konfety k posypání krémových polévek a pečené zeleniny. Nebo využijte přirozeně křupavou texturu okvětních lístků jako barevné namáčecí chipsy pro jogurt.
Celkově lze říci, že jedlé květiny představují úžasný způsob, jak dodat barvu a chuť vašim pokrmům. Je důležité pěstovat vlastní květiny, abyste měli jistotu, že jsou čerstvé a bez chemikálií. Měsíček lékařský, zavinutka, jiřiny, bylinky, lichořeřišnice, fialky, macešky a begónie jsou jen některé z mnoha možností, které můžete využít. Každá květina přináší do kuchyně svou specifickou chuť a estetiku, což umožňuje kreativitu a variabilitu ve vaření. Při pěstování a sběru květin se vždy ujistěte, že konzumujete pouze bezpečné a jedlé druhy. Experimentujte s různými kombinacemi a objevujte nové způsoby, jak tyto krásné a chutné květiny začlenit do svých receptů.
Podívejte se i na náš další článek! Účinná likvidace plevelů: využití síly soli