S příchodem jara se naše kuchyně obohacuje o čerstvé suroviny, které dodávají pokrmům lehkost a svěžest. Těstoviny jsou ideálním základem pro jarní recepty, protože jejich neutrální chuť umožňuje vyniknout sezónní zelenině a bylinkám. Navíc jejich příprava je rychlá a snadná, což oceníme zejména v teplejších dnech, kdy chceme trávit méně času u sporáku. Kombinace těstovin s křupavou zeleninou, aromatickými bylinkami a lehkými omáčkami vytváří pokrmy, které jsou nejen chutné, ale i výživné. V následujících receptech se zaměříme na využití jarních surovin, jako je chřest, hrášek, ředkvičky či mladá mrkev, které dodají těstovinám svěží nádech. Připravte si tedy vařečky a pojďme společně objevit kouzlo jarních těstovinových pokrmů. Jarní těstoviny jsou plné svěžesti!
Krémové cizrnové těstoviny se špenátem a rozmarýnem
Co potřebuješ:
- 250 g těstovin (např. penne, fusilli)
- 1 plechovka cizrny (400 g)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Uvař těstoviny podle návodu.
- Polovinu cizrny rozmačkej vidličkou a zbytek nech vcelku.
- Na pánvi rozehřej olej, přidej česnek a krátce osmahni.
- Přidej cizrnu, smetanu a rozmarýn, míchej 2 minuty.
- Vsyp špenát a nechej zavadnout.
- Smíchej s těstovinami a podávej.
Spaghetti al Limone s krevetami
Ingredience:
- 250 g špaget
- 200 g oloupaných krevet
- 1 citron (kůra + šťáva)
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
- Sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Uvař špagety podle návodu a schovej si hrnek vody z těstovin.
- Na pánvi rozehřej máslo, přidej česnek a osmahni dozlatova.
- Přidej krevety a restuj asi dvě minuty z každé strany.
- Zalij bílým vínem a citronovou šťávou, nechej lehce zredukovat.
- Přidej uvařené těstoviny, nastrouhanou citronovou kůru a podle potřeby trochu vody z těstovin.
- Promíchej, posyp petrželí a ihned podávej.
Krémové těstoviny s chřestem
Ingredience:
- 250 g krátkých těstovin (například penne)
- 200 g čerstvého chřestu (nakrájeného na menší kousky)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 1 lžička másla
- 30 g parmazánu (nastrouhaného)
- Sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Uvař těstoviny podle návodu.
- Na pánvi rozehřej olivový olej, přidej česnek a krátce osmahni.
- Přidej chřest a restuj asi tři minuty.
- Přilij smetanu, osol a opepři, promíchej a nechej provařit.
- Vmíchej uvařené těstoviny a parmazán.
- Podávej ihned.
Zapečené sýrové orzo s marinara omáčkou
Ingredience:
- 250 g orza
- 400 ml rajčatové marinara omáčky
- 200 g mozzarelly (nastrouhané)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Předehřej troubu na 180 stupňů Celsia.
- Uvař orzo podle návodu.
- Smíchej s marinara omáčkou, osol a opepři.
- Přendej do zapékací mísy, posyp mozzarellou a parmazánem.
- Peč asi 20 minut dozlatova.
- Před podáváním posyp nasekanou bazalkou.
Těstoviny s brokolicí, vlašskými ořechy a pecorinem
Ingredience:
- 250 g fusilli
- 1 malá brokolice (nakrájená na menší růžičky)
- 50 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 40 g pecorina (nastrouhaného)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Uvař těstoviny podle návodu a poslední minutu vaření přidej brokolici.
- Na pánvi rozehřej olivový olej, přidej česnek a krátce osmahni.
- Přidej uvařenou brokolici s těstovinami a promíchej.
- Vmíchej nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu a nastrouhaný pecorino.
- Osol, opepři a podávej.
Křupavé artyčokové těstoviny
Ingredience:
- 250 g těstovin (například tagliatelle)
- 1 plechovka artyčoků (sceděných a osušených)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 30 g parmazánu (nastrouhaného)
- Sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Uvař těstoviny podle návodu.
- Artyčoky nakrájej na menší kousky, osušené je osmahni na oleji dozlatova.
- Přidej máslo, česnek a krátce osmahni.
- Přilij smetanu, osol a opepři, nechej provařit.
- Vmíchej uvařené těstoviny a parmazán.
- Podávej ihned.
Těstoviny jsou skvělou volbou pro rychlé a chutné jídlo, které si můžete snadno přizpůsobit podle svých preferencí. Ať už dáváte přednost lehkým citrusovým chutím, krémovým omáčkám nebo pečeným pokrmům s bohatou sýrovou vrstvou, vždy existuje recept, který potěší vaše chuťové pohárky. Experimentujte s různými ingrediencemi, kombinujte nové příchutě a objevujte další způsoby, jak si užít tuto oblíbenou italskou klasiku.
Podívejte se i na náš další článek! Květinový ráj na terase: inspirace pro váš venkovní prostor