Rozkrojené jablko
Zdroj: abcnews.go.com
Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?

Jablka jsou oblíbeným ovocem, které se hojně sklízí od pozdního léta až do podzimu. Zatímco návštěva sadu a sběr jablek je zábavnou sezónní aktivitou, zamysleli jste se někdy nad možností vypěstovat si svůj vlastní malý sad přímo na zahradě? Po snědení jablka můžete nasbírat semena a zasadit je do malých nádob. Brzy začnou klíčit a vy budete na dobré cestě k vypěstování jabloně. I když je tento proces časově náročný (může trvat roky, než strom začne plodit), pěstování jabloně ze semene je odměňující zážitek, který mohou vyzkoušet zahrádkáři všech úrovní. V tomto článku se dozvíte, jak zasadit jablečná semena a co dělat se sazenicemi, jakmile vyklíčí.

Sbírání a příprava semen

Prvním krokem k vypěstování jabloně je správné sbírání a příprava semen. Nejlepší je semena sbírat na konci léta a na podzim, kdy jsou jablka zralá a snadno dostupná. Po otevření jablka opatrně vyjměte semena a důkladně je opláchněte pod studenou vodou, abyste odstranili zbytky ovoce, které by mohly obsahovat plísně nebo bakterie. Poté semena osušte na papírovém ručníku a nechte je několik dní schnout na chladném a suchém místě. Tato příprava je klíčová, protože odstranění vlhkosti a nečistot zvyšuje šanci na úspěšné vyklíčení semen.

Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Zdroj: www.marthastewart.com

Chlazení semen

Po usušení musí jablečná semena projít procesem stratifikace, který simuluje přirozené zimní podmínky. Tento proces je nezbytný pro prolomení klidového stavu semen a podporu klíčení. Semena umístěte do vlhkého papírového ručníku a vložte je do plastového sáčku. Tento sáček pak umístěte do chladničky, kde by měla semena zůstat po dobu šesti až osmi týdnů. Pravidelně kontrolujte, zda je ručník stále vlhký, protože vlhkost je klíčová pro správnou stratifikaci. Tento krok pomůže připravit semena na výsadbu a zvýší šanci, že po zasazení vyklíčí.

Příprava půdy

Jakmile semena projdou stratifikací, jsou připravena k výsadbě. Pro výsadbu použijte malé květináče nebo zásobníky na sazenice naplněné vlhkou směsí pro výsev semen. Je důležité nepoužívat běžný zahradní substrát, protože je obvykle těžší a hrubší než směs určená pro výsev, což může ztížit klíčení. Směs by měla být jemná, aby umožnila snadné pronikání kořenů. Připravte si dostatečné množství květináčů nebo zásobníků, aby každé semeno mělo dostatek prostoru pro růst.

Výsadba semen

Semena vysaďte do hloubky přibližně 1,5 centimetru do připravené půdy. Umístěte květináče na světlé místo v domě nebo pod růstová světla. Během klíčení udržujte půdu vlhkou, ale nepřemokřenou, aby nedošlo k hnilobě semen. Pravidelné zalévání a dostatek světla jsou klíčové pro úspěšné vyklíčení semen. Jakmile se objeví první klíčky, měli byste dbát na to, aby rostliny měly stále dostatek světla a vlhkosti, což podpoří jejich růst.

Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Zdroj: overtheappletree.blogspot.com

Přechod sazenic ven

Když sazenice dosáhnou výšky několika centimetrů a mají alespoň čtyři až šest listů, můžete je přesadit buď do větších nádob, nebo ven na zahradu. Než sazenice přesadíte ven, je důležité je postupně přivykat venkovním podmínkám. Tento proces, známý jako „otužování“, spočívá v tom, že sazenice postupně vystavujete venkovnímu prostředí. Začněte tím, že je na několik hodin denně umístíte na chráněné místo venku, a postupně prodlužujte dobu, kterou venku tráví. Tento proces trvá obvykle sedm až deset dní a pomáhá minimalizovat šok z přesazení.

Přesazení na konečné stanoviště

Jakmile jsou sazenice otužilé, můžete je přesadit na konečné stanoviště v zahradě. Vyberte slunné místo s dobře propustnou půdou. Vykopněte díru ve stejné hloubce, jako je kořenový bal, a alespoň 5 až 12 centimetrů širší, než je průměr kořenového balu. Toto uvolní půdu a umožní kořenům snadnější průnik do okolního prostředí. Před samotným přesazením sazenice jemně narušte kořenový bal, aby se kořeny snadněji rozrůstaly. Po zasazení důkladně zalijte a kolem stromku naneste vrstvu organického mulče, který pomůže udržet vlhkost.

Jak dlouho trvá, než jabloně začnou plodit

Vypěstování jabloně ze semene je dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost. Trvá obvykle sedm až deset let, než jabloň dospěje a začne plodit. Abyste zajistili tvorbu plodů, je třeba mít v blízkosti další jabloň nebo okrasnou jabloň, která bude sloužit k opylování květů. Pro zrychlení procesu se někteří zahrádkáři rozhodnou pro roubování odrůd jabloní na zakrslé podnože, které udrží stromy menší a zajistí rychlejší nástup plodnosti. Tento postup je oblíbený zejména u těch, kteří chtějí sklízet jablka co nejdříve.

Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že pěstování jabloně ze semene je sice časově náročné, ale také velmi odměňující. Proces začíná pečlivou přípravou semen, pokračuje stratifikací, správnou výsadbou a péčí o sazenice. Nezbytným krokem je také postupné otužování sazenic, aby zvládly přechod do venkovního prostředí. Jakmile jsou sazenice přesazeny ven, je důležité zajistit jim vhodné podmínky pro růst, včetně dostatečné zálivky a opory v podobě opylovacích partnerů. Pěstování jabloně ze semene vyžaduje trpělivost, protože může trvat mnoho let, než strom začne plodit, ale výsledek stojí za to. Tento proces může být skvělou zkušeností nejen pro zahrádkáře, ale i pro ty, kteří si chtějí vytvořit osobní spojení se svou zahradou.

Podívejte se i na náš další článek! DIY věnec z levandule: okouzlující dekorace

Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?
Jak zasadit jablečná semena, aby vyrostla ve stromy?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno