Posekaná tráva žlutou sekačkou
Zdroj: www.thespruce.com
Jak využít posekanou trávu k prosperitě celé zahrady? Kompost

Po sekání trávníku se mnozí z nás potýkají s otázkou, co s nashromážděnou posekanou trávou. Tato posekaná tráva ale nemusí skončit v koši – může být totiž skvělým zdrojem živin pro vaši zahradu. Posekanou trávu lze využít různými způsoby, které zlepší zdraví půdy, podpoří růst rostlin a dokonce i pomohou kontrolovat plevel. Níže naleznete několik tipů a triků, jak využít posekanou trávu k prosperitě celé zahrady?

Nechte posekanou trávu na trávníku pro zlepšení půdy

Pokud chcete zlepšit kvalitu trávníku při každém sekání, nechte posekanou trávu na místě, kde padla. Sekání s mulčovací čepelí pomáhá vracet živiny zpět do půdy a budovat organickou hmotu. Tento postup nejenže zlepšuje kvalitu trávníku, ale také snižuje potřebu dodatečného hnojení. Mulčování snižuje odpar vody z půdy, což může být užitečné zejména v sušších obdobích.

Přidání posekané trávy do kompostu

Posekanou trávu lze přidat do kompostu, pokud trávník nebyl ošetřen herbicidy. Kompostování posekané trávy pomáhá urychlit rozklad organické hmoty a zlepšuje kvalitu kompostu. Herbicidy, jako je pikloram, mohou v kompostu přetrvávat dlouhou dobu a způsobovat problémy při použití kompostu na záhonech nebo v zeleninových zahradách. Proto je důležité používat posekanou trávu z trávníků, které nebyly nedávno ošetřeny herbicidy.

Jak využít posekanou trávu k prosperitě celé zahrady? Kompost
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Použití posekané trávy jako mulče pro záhonky

Posekaná tráva může být použita jako mulč kolem stromů, keřů a okrasných rostlin. Aplikujte tenkou vrstvu (2,5 až 5 cm) posekané trávy, abyste potlačili plevel, udrželi vlhkost a regulovali teplotu půdy. Důležité je rozprostřít posekanou trávu rovnoměrně po půdě a vyhnout se příliš silné vrstvě, která by mohla vést k tvorbě plsti a špatnému proudění vzduchu. Mulčování také podporuje aktivitu mikroorganismů v půdě, což přispívá k lepšímu růstu rostlin.

Posekaná tráva obsahuje semena

Bez ohledu na zvolený způsob využití je důležité si uvědomit, že posekaná tráva může obsahovat životaschopná semena. Tato semena mohou způsobit růst trávy na záhonech, kde si to nepřejete. Aby se minimalizoval tento problém, je dobré používat správné postupy kompostování nebo se rozhodnout pro alternativní způsoby využití posekané trávy, jako je mulčování mimo zahradní záhony.

Jak využít posekanou trávu k prosperitě celé zahrady? Trávník obsahuje semena
Zdroj: www.tomsguide.com

Přidání posekané trávy do vermikompostu

Ti, kteří používají vermikompostování jako součást zahradničení, mohou do svého systému přidat posekanou trávu, pokud není ošetřena pesticidy a herbicidy. Vermikompostování využívá červy k rozkladu organické hmoty, včetně posekané trávy. Tento proces je řízenější než tradiční kompostování a červi mohou převést posekanou trávu na výživný vermikompost, který je skvělý pro zlepšení zdraví půdy. Sledujte zdraví červů, protože mohou být citliví na určité chemikálie.

Vytvořte „trávníkový čaj“ z posekané trávy

Posekanou trávu a plevel lze využít k výrobě výživného tekutého hnojiva známého jako „trávníkový čaj“. K jeho výrobě potřebujete velkou nádobu (5galonový kbelík je ideální), posekanou trávu a dešťovou vodu. Směs je třeba občas míchat po několik dní. Poté přeceďte kapalinu a zřeďte ji vodou v poměru 1:10 před použitím k zalévání rostlin. Trávníkový čaj poskytuje rychlý přísun živin rostlinám, aniž byste do půdy přímo přidávali semena nebo perzistentní herbicidy. Tento proces neodstraní stávající chemikálie z listů trávy, takže by neměl být prováděn s trávou, která byla ošetřena herbicidy a pesticidy.

Celkově lze říci, že posekaná tráva je cenným zdrojem živin a organické hmoty, který může prospět vaší zahradě mnoha způsoby. Od mulčování přes kompostování až po výrobu tekutého hnojiva, existuje mnoho způsobů, jak tuto posekanou trávu efektivně využít. Dodržování správných postupů a prevence nežádoucího růstu trávy na záhonech vám umožní maximalizovat výhody těchto přírodních materiálů. Používáním posekané trávy ve vaší zahradě můžete nejen snížit množství odpadu, ale také podpořit zdraví a krásu vašich rostlin.

Podívejte se i na náš další článek! Jak moc slunce potřebují rajčata pro nejlepší úrodu?

Jak využít posekanou trávu k prosperitě celé zahrady? Kompost

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno