Pokojové rostliny
Zdroj: www.goodhousekeeping.com
Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?

Pokojové rostliny jsou skvělým způsobem, jak oživit interiér a přinést do domova kousek přírody. Nicméně, péče o ně může být někdy složitější, než se zdá. Žloutnoucí listy, vadnutí, plísně na povrchu půdy nebo škůdci – to jsou jen některé z problémů, se kterými se pěstitelé pokojových rostlin mohou potýkat. Ať už jste začátečník nebo zkušený pěstitel, vždy se může stát, že si nebudete jisti, co děláte špatně. Tento článek vám poskytne užitečné tipy, jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami, aby vaše rostliny byly zdravé a krásné po celý rok.

Žluté listy

Žluté listy jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterými se pěstitelé pokojových rostlin setkávají. Příčinou bývá často kombinace nadměrné zálivky a nedostatečného světla. Když rostlina dostává příliš mnoho vody, její kořeny mohou začít hnít, což vede ke špatnému vstřebávání živin. Pokud listy začnou žloutnout, zkuste před další zálivkou zkontrolovat vlhkost půdy tím, že do ní ponoříte prst. Pokud je půda stále vlhká, zálivku vynechejte. Ujistěte se také, že vaše rostlina dostává dostatek světla – umístěte ji na světlé místo, kde bude mít dostatek nepřímého slunečního záření.

Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Lepkavé, skvrnité listy

Pokud vaše rostlina má lepkavé a skvrnité listy, může to být známkou napadení škůdci, jako jsou třásněnky nebo červci. Tyto škůdce se živí mízou rostliny, což způsobuje poškození listů a jejich lepkavost. Řešením je použití biologické kontroly, tedy nasazení přirozených predátorů, kteří škůdce zlikvidují. Další možností je použití diatomové zeminy, která je účinná proti širokému spektru škůdců. Diatomová zemina je prášek, který je nutné aplikovat na suchý povrch a při manipulaci s ní je dobré používat ochrannou masku.

Plíseň v půdě

Plíseň na povrchu půdy je často výsledkem nadměrného zavlažování a nedostatečného odvodu vody. Půda, která je stále vlhká, poskytuje ideální podmínky pro růst plísní a bakterií. Pokud zaznamenáte bílou plíseň na povrchu půdy, je důležité rostlinu přemístit do nové, čerstvé půdy. Před přesazením je vhodné omýt kořeny rostliny, aby se odstranily všechny zbytky plísní. Přesazením do dobře propustného substrátu a snížením zálivky zabráníte opětovnému výskytu plísní.

Hnědé konce listů

Hnědé konce listů mohou být způsobeny nerovnoměrnou zálivkou nebo nízkou vlhkostí vzduchu. Pokojové rostliny potřebují pravidelnou a vyváženou péči. Pokud se u vaší rostliny objeví hnědé konce listů, zkontrolujte, zda ji zaléváte dostatečně a pravidelně. Pokud je vzduch ve vašem domově suchý, zvažte použití zvlhčovače vzduchu, který zvýší vlhkost a zabrání dalšímu poškození listů. Misting (rosení) je často doporučováno, ale není vždy efektivní, protože vlhkost se rychle odpaří.

Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Vadnutí

Vadnutí je obvykle znakem nedostatečné zálivky. Když rostlina vadne a půda je suchá, je to jasný signál, že potřebuje vodu. Zvláště u rostlin s jemnými kořeny může vadnutí rychle vést k trvalému poškození. Pro zaneprázdněné pěstitele nebo ty, kteří často zapomínají na zálivku, jsou skvělou volbou samozavlažovací květináče, které udrží půdu vlhkou po delší dobu a minimalizují riziko vadnutí rostlin.

Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Orchidej nekvete

Pokud vaše orchidej nekvete, může to být způsobeno nedostatkem světla. Orchideje potřebují jasné, ale nepřímé světlo, aby mohly produkovat květy. Umístěte orchidej na parapet, ideálně s východní nebo západní expozicí, kde bude dostávat dostatek světla bez přímého slunečního záření, které by mohlo spálit listy. Kromě toho, orchideje potřebují zalévat jen tehdy, když jejich kořeny změní barvu ze zelené na stříbrnou. Nižší teploty v zimě mohou také podpořit kvetení.

Zakrnělý růst nebo malé a deformované listy

Zakrnělý růst nebo deformované listy mohou být výsledkem nedostatku živin, potřeby přesazení, nedostatku světla nebo napadení škůdci. Pokud vaše rostlina vykazuje tyto příznaky, zkuste ji přesunout na světlejší místo a zkontrolujte, zda nepotřebuje přesadit do většího květináče. Pokud rostlinu dlouhodobě nehnojíte, je čas začít s pravidelným hnojením, které dodá rostlině potřebné živiny k zdravému růstu.

Měkké sukulenty

Měkké sukulenty jsou obvykle způsobeny nedostatkem světla nebo nadměrnou zálivkou. Sukulenty potřebují jasné světlo a dobře propustný substrát, aby mohly správně růst. Pokud sukulent začíná měknout, zkontrolujte, zda je umístěn na světlém místě, ideálně na parapetu, kde bude mít dostatek světla. Zálivku provádějte pouze tehdy, když je půda zcela suchá, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.

Celkově lze říci, že udržet pokojové rostliny zdravé a krásné vyžaduje pečlivou a pravidelnou péči. Mnoho problémů s pokojovými rostlinami lze předejít správným zaléváním, dostatečným osvětlením a pravidelnou kontrolou jejich stavu. Každá rostlina má své specifické potřeby, a proto je důležité se s nimi seznámit a podle nich upravit péči. Pokud se objeví problémy, jako jsou žluté listy, plíseň v půdě nebo vadnutí, je důležité jednat rychle a správně problém identifikovat. S trochou trpělivosti a péče mohou být vaše pokojové rostliny krásným a zdravým doplňkem vašeho domova po mnoho let.

Podívejte se i na náš další článek! Efektivní způsoby zalévání zahrady: inspirace pro vaši zahradu

Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?
Jak vyřešit běžné problémy s pokojovými rostlinami?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno