Avokádo je krémové (ale přitom pevné!) a může být použito v nejrůznějších pokrmech, od ranních smoothies až po dezerty a osvěžující salsy. Než však začnete tuto zdravou super potravinu používat v jakémkoliv z těchto lákavých receptů, musíte vědět, jak správně vybrat avokádo v obchodě. Hledejte ty, které povolují při jemném stisknutí a mají tmavě zelenou barvu. Pokud je avokádo příliš měkké, rychle se kazí – a pokud jste vybrali nezralé avokádo, existuje způsob, jak ho rychle nechat dozrát. Přečtěte si několik našich oblíbených tipů a technik pro výběr toho nejlepšího avokáda a urychlení či zpomalení jeho zrání.
Jak vybrat avokádo
Zatímco některé ovoce zraje ještě na stromě, avokádo začíná proces zrání až po sklizni. Ať už chcete avokádo, které je zralé hned teď, nebo takové, které plánujete sníst za pár dní, pochopení příznaků každé fáze zralosti vám pomůže vybrat to správné ovoce. Soustřeďte se na to, jak avokádo vypadá a jak se cítí na dotek. Doporučujeme vybírat avokáda odrůdy Haas, protože u této odrůdy můžete lépe odhadnout, co se děje pod slupkou.
Nezralé avokádo
Nezralé avokádo Haas bude mít jasně až středně zelenou barvu a relativně hladkou slupku. Na dotek bude velmi pevné a při jemném stisknutí nepovolí.
Jak dlouho trvá, než bude použitelné: Pokud nepotřebujete použít avokádo další tři až pět dnů, kupte avokáda v této fázi, dejte je na kuchyňskou linku a počkejte na dozrání.
Téměř zralé avokádo
Téměř zralé avokádo bude mít tmavě zelenou barvu s černými skvrnami. Slupka bude mít hrubší texturu než nezralé avokádo a bude měkčí na dotek; stále však nepovolí při jemném stisknutí.
Jak dlouho trvá, než bude použitelné: Vyberte avokáda v této fázi, pokud je plánujete sníst během jednoho nebo dvou dnů.
Zralé avokádo
Zralé avokádo bude mít velmi tmavě zelenou až tmavě hnědou až fialovou barvu a slupka bude nejhrubší ze všech. Při jemném stisknutí povolí, ale nemělo by být měkké natolik, aby zanechávalo otisky prstů. Pokud najdete avokádo s těmito parametry, je připraveno k jídlu.
Jak dlouho trvá, než bude použitelné: Plánujte sníst úplně zralé avokádo ten samý den.
Přezrálé avokádo
Přezrálé avokádo bude velmi tmavé a může vykazovat známky opotřebení, jako jsou hluboké otisky a černé skvrny. Slupka bude hrbolatá a na dotek měkká. Vyhněte se těmto avokádům, pokud nejsou ve velké slevě.
Jak dlouho trvá, než bude použitelné: Včera – nebo ve smoothie, které právě připravujete.
Jak urychlit proces zrání avokáda
1. Dejte avokádo do hnědého papírového sáčku.
2. Přidejte další ovoce, které produkuje etylen, jako banán, jablko nebo kiwi, a sáček uzavřete. Etylen je přirozeně se vyskytující plyn, který způsobuje zrání některých druhů ovoce. Další ovoce zvýší produkci plynu a sáček jej zachytí.
3. Pravidelně kontrolujte proces zrání.
Tímto způsobem dozraje pevné avokádo během jednoho nebo dvou dnů.
Jak zpomalit zrání avokáda
Pokud jste koupili dokonale zralá avokáda, ale nejste připraveni je použít, zpomalte proces zrání uložením do lednice. Avokáda by měla být plně zralá, než je přemístíte z pultu do lednice; tím se zastaví proces zrání.
Často kladené otázky
Co je to trik s avokádovou stopkou?
Trik s avokádovou stopkou pomáhá určit zralost avokáda tím, že odstraníte malou stopku. Pokud se stopka snadno oddělí a barva pod ní je jasně zelená, avokádo je zralé. Tento test však má svou cenu: odstranění stopky umožní vstup vzduchu do avokáda, což vede k oxidaci a urychlenému zrání (což přispívá k plýtvání potravinami).
Můžu avokádo dozrát v mikrovlnné troubě?
Neohřívejte avokádo v mikrovlnné troubě, je to plýtvání ovocem. Mikrovlnná trouba může změkčit dužinu avokáda, což může způsobit, že se bude zdát zralé. Textura může vyvolat dojem, že ovoce je připravené k jídlu, ale nebude mít stejný chuťový profil jako skutečně dozrálé avokádo.
Je v pořádku jíst tvrdé avokádo?
Ačkoliv je bezpečné jíst tvrdé avokádo, nedoporučujeme to. Tvrdé avokádo je nezralé a nebude mít stejnou máslovou, bohatou chuť a texturu jako dokonale zralé avokádo.
Jak dlouho trvá, než avokádo dozraje?
Jak dlouho avokádo zraje, závisí na tom, jak zralé nebo nezralé je při koupi. Zelené, nezralé avokádo může dozrávat mezi čtyřmi až šesti dny, pokud je uloženo na pultu. Avokádo, které už začíná měknout, bude potřebovat den nebo dva.
Jsem si jistá, že nyní se vám podaří nalézt dokonalé avokádo přímo pro vás.
Přečtěte si také: Avokádo – Jak pěstovat tuto superpotravinu?