květák
Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň
Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň

Květáky mají pověst náročných rostlin na pěstování, ale s správnými podmínkami a péčí můžete dosáhnout úspěchu a vypěstovat květák, který konkuruje tomu z obchodů. Navíc existuje široká škála odrůd, včetně podivně vypadající zelené romanesco květáku. Jak úspěšně pěstovat květák?

Jak zasadit květák

Květáky preferují bohatou, těžkou půdu s dostatečnou vlhkostí. Před výsadbou dobře připravte půdu a přidejte hojně organické látky, jako je dobře zkvašený hnoj nebo kompost. Pečlivě je zatlačte, aby se zabránilo klíšťatům zelí kladoucím vajíčka kolem stonku. Při potřebě použijte ochranný límec. Pravidelně přihnojujte dusíkem bohatým tekutým hnojivem a sklízejte mezi třemi a pěti měsíci od výsevu.

Pěstování květáku ze semene

Jak zasít semeno květáku

Květák lze zasít přímo na záhon, ale výsledky bývají lepší, pokud se semena zasetá do semenáčků a později vysazují. Semeno zasejte od února pod sklem nebo od března přímo do země. Pozdější výsevy pod sklem jsou možné od října a rostliny mohou přezimovat pro časnou sklizeň následujícího roku.

Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň
Zdroj: www.gardenersworld.com

Příprava na výsadbu květáku

Květáky se nejlépe daří na slunném místě s bohatou, vlhkou a alkalickou půdou obohacenou organickým materiálem. Pokud máte podezření, že je vaše půda kyselá, proveďte pH test a případně přidejte vápno. To nejenže podpoří růst rostlin, ale také může zabránit houbové nemoci klubovka.

Jak se starat o květák

Zavlažování nově vysazených rostlin květáku

Každých 10 dní až 2 týdny zalévejte, častěji za sucha. Okolo rostlin pravidelně zapravujte, aby se snížila konkurence plevelů. Jakmile jsou rostliny dobře zakořeněny, začněte je přihnojovat dusíkatým hnojivem pro podporu růstu a tvorbu růžic.

Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň
Zdroj: www.gardenersworld.com

Řešení problémů při pěstování květáku

Jak chránit květáky před škůdci

Chráníme rostliny před holubicemi a housenkami malého a velkého bílého motýla, známých jako „bílé zelí“. Rostliny zakryjte jemnou síťkou, aby se odrazily housenky, a pověste na provázky staré CD, aby se odpudily ptáci. Pokud najdete vajíčka nebo housenky na svých rostlinách květáku, přesuňte je na listy ředkvičníku, který také konzumují. Tím umožníte dokončení jejich životního cyklu bez poškození rostlin květáku.

Jak sklízet květák

Květáky obvykle potřebují tři až pět měsíců na dozrání, v závislosti na termínu výsevu. Mějte na paměti, že na začátku může být obtížné určit správný čas na sklizeň – pro ideální velikost se podívejte na informace na obalu semene (které se mohou lišit podle odrůdy) a ujistěte se, že máte pevnou hlavu – jakmile se začne rozpadat, bude pozdní na sklizeň. Bílé odrůdy by měly být sklizněny předtím, než hlava začne žloutnout.

Pro sklizeň květáku odřízněte stonky nožem nebo dobrými štěpkami, vezměte celou hlavu a pár listů pod ní.

Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň
Zdroj: www.bhg.com

Závěrečné rady

Celkově lze říci, že pěstování květáku vyžaduje trpělivost a pečlivou péči, ale odměnou jsou chutné a zdravé hlavy květáku připravené k použití ve vaší kuchyni. Sledujte růst, pravidelně kontrolujte škůdce a dodržujte základní pravidla zalévání a hnojení – vaše úsilí se brzy vyplatí v podobě bohaté sklizně tohoto oblíbeného zeleninového pokladu.

Podívejte se i na náš další článek! Jak pěstovat brokolici, bez ohledu na roční období

Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň
Jak úspěšně pěstovat květák: od zasetí po sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno