Zalévání květin
Zdroj: www.goodhousekeeping.com
Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: závlaha
Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: ošetření květin
Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: mulč

Plánujete letní dovolenou? Výborně! Ale co váš trávník a zahrada? Budou v dobrém stavu, až se vrátíte? S trochou přípravy a péče před odjezdem můžete zajistit, že váš dvorek zůstane ve skvělé kondici i během vaší nepřítomnosti. Přestože se může zdát, že udržování zahrady a trávníku během dovolené je náročné, není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí se řídit několika jednoduchými tipy, které váš pozemek připraví na čas, kdy budete pryč. V následujících odstavcích se dozvíte, jak na to. Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici?

1. Závlaha trávníku: hluboká a dlouhá zálivka

Jedním z nejdůležitějších kroků před odjezdem je dostatečná zálivka trávníku. Nejlepší je trávník důkladně zalít večer před odjezdem nebo dokonce ráno v den odjezdu. Důkladná zálivka znamená, že byste měli naplánovat zavlažování po dobu přibližně jedné hodiny. Cílem je dosáhnout alespoň 2,5 cm vody. Můžete použít měřič srážek nebo obyčejnou plechovku, abyste zjistili, zda je množství vody dostatečné. Tento postup by měl zajistit, že trávník zůstane v dobré kondici po dobu jednoho týdne, a to i v horkém počasí. Pokud máte písčitou půdu, která rychle odvodňuje, možná budete potřebovat někoho, kdo trávník znovu zalije, zejména pokud očekáváte vysoké teploty.

Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: závlaha
Zdroj: gardening.org

2. Dva způsoby sečení před odjezdem

Existují dvě hlavní strategie, jak přistoupit k sečení trávníku před odjezdem. První možností je nechat trávník vyšší, což mu pomůže lépe odolávat teplu a suchu. Vyšší tráva zadržuje více vlhkosti a lépe snáší stres z nedostatku vody. Pokud vám nevadí, že trávník bude po návratu trochu přerostlý, je tato možnost vhodná. Druhá možnost je posekat trávník na nižší výšku než obvykle, zhruba o půl centimetru kratší. Tento přístup zmenší množství trávy, které bude trávník muset udržovat, a zajistí, že po návratu nebude tráva příliš vysoká. Tato metoda je však riskantní, pokud očekáváte sucho a vysoké teploty, protože krátce posekaná tráva se může snadno spálit.

3. Ošetření květin a trvalek: odstraňte odkvetlé květy

Před odjezdem je dobré odříznout odkvetlé květy a trvalky. Tento postup podporuje znovu rozkvět u rostlin, které mají tuto schopnost, a u ostatních pomáhá rostlinám pokračovat ve vývoji. Pokud květy neodstraníte, rostliny mohou zastavit kvetení nebo snížit jeho intenzitu. Po návratu by pak zahrada mohla působit zanedbaně a její obnova by trvala déle. Odstranění odkvetlých květů také přispívá k tomu, že zahrada vypadá udržovaně, což může odradit případné nezvané návštěvníky, kteří by mohli zneužít vaši nepřítomnost.

Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: ošetření květin
Zdroj: gardening.org

4. Důkladná zálivka zahradních rostlin

Stejně jako trávník potřebují i zahradní rostliny dostatek vody před vaším odjezdem. Zahradní rostliny, zejména trvalky a letničky, potřebují zhruba 2,5 cm vody týdně. Pokud je před odjezdem důkladně zalijete, měly by přežít týden bez další zálivky. Rostliny v nádobách je dobré přemístit do stínu nebo je umístit do mělkého bazénu s trochou vody, aby si udržely vlhkost. Pokud nemáte nikoho, kdo by je zaléval, mohou tyto kroky výrazně pomoci.

5. Aplikace mulče: ochrana před ztrátou vlhkosti

Pokud jste ještě nemulčovali, udělejte to před odjezdem. Mulčování pomáhá udržet vlhkost v půdě a chrání kořeny rostlin před přehřátím. Vrstvu mulče o tloušťce 5 až 7,5 cm by měly stačit na to, aby rostliny v zahradě přečkaly průměrnou dovolenou. Mulč také snižuje růst plevele, což znamená méně práce po vašem návratu. Kromě toho plevel konkuruje rostlinám o vodu a živiny, takže mulčování přispěje k lepšímu stavu vašich rostlin.

Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: mulč
Zdroj: gardening.org

6. Řešení škůdců před odjezdem

Pokud na svém trávníku nebo v zahradě pozorujete škůdce, je důležité se jich zbavit před odjezdem. Léto je obdobím, kdy se objevují například japonské brouky, které mohou zničit růže a další keře. Tito škůdci také kladou vajíčka do půdy, z nichž se líhnou larvy, které mohou poškodit kořeny trávníku. Použití přírodního insekticidu, například neemového oleje, je dobrým způsobem, jak chránit rostliny před škůdci a houbovými chorobami. Ošetření zahrady před odjezdem pomůže zabránit tomu, aby se drobný problém během vaší nepřítomnosti rozrostl do vážného problému.

7. Kontrola předpovědi počasí před odjezdem

Před odjezdem na dovolenou je dobré zkontrolovat dlouhodobou předpověď počasí. Pokud se očekávají deště, neměli byste mít s trávníkem a zahradou velké problémy. Pokud však předpověď hlásí vysoké teploty a sucho, měli byste zvážit dodatečná opatření, jako je například zajištění závlahy nebo požádání někoho, aby se o zahradu postaral.

8. Zajištění závlahy během delší nepřítomnosti

Pokud plánujete být pryč déle než týden, je dobré zajistit někoho, kdo by přišel a zalil vaši zahradu a trávník. Zvláště pokud v předpovědi nejsou hlášeny srážky, je důležité, aby vaše rostliny dostaly alespoň 1,3 cm vody týdně. Můžete také nastavit zavlažovací systém s časovačem, který se postará o zálivku v době vaší nepřítomnosti. Správně nastavený závlahový systém může vaši zahradu a trávník udržet ve skvělé kondici i při delší dovolené.

Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: závlaha
Zdroj: gardening.org

Udržování trávníku a zahrady během dovolené nemusí být složité, pokud se na to dobře připravíte. Důkladná zálivka, správné sečení a ošetření rostlin před odjezdem mohou výrazně přispět k tomu, aby vaše zahrada zůstala v dobré kondici. Mulčování, odstranění škůdců a zajištění závlahy jsou další kroky, které zajistí, že se po návratu setkáte s krásně udržovanou zahradou. Pokud plánujete delší dovolenou, je vhodné si zajistit pomoc někoho, kdo se o zahradu postará. S trochou plánování a správnými postupy se nemusíte obávat, že by vaše zahrada během vaší nepřítomnosti utrpěla. Všechny tyto kroky vám umožní si dovolenou užít bez obav o váš trávník a zahradu.

Podívejte se i na náš další článek! Vyrobte si zahradní pracovní stolek z palet: jednoduchý návod

Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: závlaha
Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: ošetření květin
Jak udržet trávník a zahradu během dovolené v kondici: mulč

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno