Semínka ze slunečnice
Zdorj: www.bhg.com
Jak začít s uchováváním semen
Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok
Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok

Uchovávání semen z rostlin, které ve vaší zahradě prospívají, umožňuje jejich potomkům nadále rozkvétat a dodávat krásu vaší krajině po mnoho let. Uchovávání semen je umění i věda, která získává na popularitě, protože zahradníci se snaží zachovat kulturně důležité plodiny, získat soběstačnost a podpořit rozmanitost v našem potravinovém systému. Když ukládáte a sdílíte semena svých oblíbených rostlin, pomáháte udržet různé odrůdy a prohlubujete své vztahy s ostatními zahradníky, s přírodou a s potravinami, které pěstujete. Máte také příležitost vytvořit živoucí dědictví tím, že darujete semena svým dětem nebo neteřím a synovcům, čímž nastavíte scénu pro to, aby potomci vaší oblíbené rostliny pěstovali vaše potomky po generace. Jak uchovat semena a opětovně pěstovat nejlepší rostliny rok co rok?

Co je to uchovávání semen?

Uchovávání semen znamená, že semena z jedné sklizně uchováte pro použití při příští sklizni. Jako začínající uchovatel semen je vaším cílem pěstovat rostlinu, která prospívá ve vaší zahradě a produkuje semena nesoucí stejné genetické vlastnosti. Rostlina, která předává své genetické vlastnosti stabilním způsobem, je známá jako „pravá ze semen“ nebo „pravá typu“. Abyste zajistili, že potomci vaší rostliny budou praví typu, musíte nejen vybrat správnou rostlinu, ale také ji pěstovat za správných podmínek.

Jak začít s uchováváním semen

Začít je snadné, když si vyberete správné rostliny. Rajčata, volně rostoucí salát, hrášek a fazole jsou skvělé ovocné a zeleninové možnosti pro začátečníky, protože jejich samoprašné květy jsou navrženy tak, aby udržely pyl uvnitř květu. Slunečnice, aksamitníky, cínie, máky a měsíčky jsou snadné na uchovávání semen, protože produkují spoustu semen, která jsou snadno sbíratelná na konci vegetačního období. Při nákupu semen pro začátek hledáte dědičné a „otevřeně opylené“ rostliny, které obvykle produkují semena pravá typu. Naproti tomu hybridní rostliny mají rodiče z dvou různých odrůd a produkují různorodá semena – některá s genetikou jednoho rodiče, některá s genetikou druhého rodiče a některá s kombinací rodičovské rostliny.

Jak začít s uchováváním semen
Zdroj: www.marthastewart.com

Plánování zahrady

I u samoprašných semen musíte pracovat na tom, aby se různé odrůdy stejného druhu v zahradě navzájem nekřížily. Zejména pokud máte štěstí na mnoho opylovačů. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je zajistit, aby mezi různými odrůdami stejného samoprašného druhu byla vzdálenost 3 až 6 metrů. Aby vaše semena byla co nejkvalitnější, udržujte své rostliny zdravé a bez nemocí během jejich růstové sezóny. Pokud vidíte těžké napadení nemocí nebo škůdci, budete chtít provést nějakou léčbu, aby byla semena kvalitní a bez nemocí pro nadcházející roky.

Sběr a sušení semen

Sledujte své rostliny během jejich růstu, abyste identifikovali ty, které se zdají být nejzdravější a nejlépe odolávají škůdcům, nemocem a dalším výzvám, jako je extrémní teplo. Všímejte si, kdy kvetou, abyste viděli, které z nich se dostanou do správného časového okna pro vaši oblast. Zaznamenejte, jak plodně produkují květy a plody (termín pro cokoli, co obsahuje semena rostliny). Zaměřte se na tyto rostliny pro sběr semen, protože budou produkovat nejvitálnější potomstvo s požadovanými vlastnostmi. Nejlepší čas na sběr semen je po úplné zralosti rostlin, což je obvykle dlouho po fázi, kdy byste sbírali jejich zeleninu k jídlu nebo květy do kytice.

Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak sbírat a sušit semena květin

Nechte květy plně dozrát a uschnout na stoncích, než je odstraníte. Semena měsíčku jsou velká a snadno se vybírají přímo z rostliny. Stejně jako slunečnicová semena (ale možná budete muset zakrýt své oblíbené květy papírovými sáčky, aby je ptáci nesnědli, zatímco suší). U květin s menšími semeny odstřihněte květní hlavy, oddělujte semena od květních hlav a rozprostřete je. Použijte ventilátor několik dní, aby byla úplně suchá, než odstraníte zbývající slupky, lusky a další rostlinný materiál a uložíte je do skladování.

Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak sbírat a sušit semena zeleniny

Každý typ rostliny má svůj vlastní protokol pro sběr. U volně rostoucího salátu necháte rostliny vykvést, vysílající květní stonky, které produkují květy. Když vidíte peříčková bílá semena, která vypadají trochu jako pampelišky, můžete začít s jejich sběrem. Někteří lidé ohýbají stonek do papírového sáčku a třesou s ním, aby semena vypadla do sáčku. Odstraňte semena z plevy – proces zvaný „vymývání“ – tím, že je protřesete sítem nebo je jednoduše vytáhnete ručně. Nechte je úplně vyschnout, než je přenesete do úložné nádoby.

Hrášek a fazole mohou zůstat na rostlinách, dokud jejich lusky nevyschnou a nezačnou hnědnout, a semena uvnitř začnou chrastit. Lusky rozprostřete k sušení na několik týdnů. Poté je vyloupejte nebo je nechte v luscích, dokud nebudete připraveni je zasadit na jaře.

U rajčat necháte plody plně dozrát a poté vydlabete semena, která umístíte do vody na přibližně týden. Občas je promícháte, aby se oddělila od gelu, který je obklopuje. Vylijte vodu a všechna semena, která vyplavou na povrch, proces několikrát opakujte s čerstvou vodou, než směs přelijete přes jemné síto a rozprostřete semena k sušení.

Jak skladovat semena

Při skladování semen je klíčové chladné, tmavé a suché prostředí. Dvojité sáčkování a umístění do mrazničky prodlouží jejich životnost tím, že zpomalí biologickou aktivitu uvnitř semene. Pokud plánujete zasít semena v příštím roce nebo dvou, můžete být kreativnější. Mnoho zahradníků ukládá semena do papírových obálek, které kupují nebo si vyrábějí. Označují je a skupují je do těsně uzavřených skleněných nádob, které pak umístí do chladného, tmavého sklepa nebo garáže. Pokud zvolíte tuto cestu, přidejte do každé nádoby samostatnou obálku se silica gelem, abyste zajistili, že je uvnitř úplně sucho, a po týdnu nebo dvou ji vyjměte.

Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že uchovávání semen je skvělý způsob, jak zajistit kontinuitu vaší zahrady a zároveň podpořit biodiverzitu. Tento proces umožňuje zahradníkům šetřit peníze, udržovat své oblíbené rostliny a sdílet je s ostatními. Uchovávání semen také posiluje soběstačnost a umožňuje zahradníkům mít plnou kontrolu nad tím, co pěstují. S trochou plánování a péče mohou semena být uskladněna a připravena pro další sezónu. Tento postup je nejen ekonomicky výhodný, ale také přispívá k udržitelnému způsobu zahradničení. Uchovávání semen je cesta k tomu, jak si vytvořit krásnou a zdravou zahradu, která bude prospívat po mnoho let.

Podívejte se i na náš další článek! Vypěstujte si vlastní třešně: návod na sladký úspěch

Jak začít s uchováváním semen
Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok
Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno