šalvěj
Zdroj. www.thespruce.com
Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití

Šalvěj je oblíbená bylinka, kterou mnozí využívají nejen v kuchyni, ale také pro její léčivé účinky a dekorativní vlastnosti. Pěstování šalvěje je snadné, ale klíčovým krokem je její správné sklizení a uchování, aby se zachovala její intenzivní chuť a aroma. Sklizeň šalvěje může být příjemným a užitečným úkolem, který vám umožní využít čerstvé bylinky v různých receptech po celý rok. Tento článek vám poskytne přehled o tom, kdy a jak správně sklizeň provést, jak bylinky uchovat a jaké metody sušení a zmrazování použít.

Výběr správné šalvěje

Při výběru šalvěje pro kuchyňské účely je důležité zvolit správnou odrůdu. Zatímco mnoho členů rodu Salvia je oblíbených v zahradách, v kuchyni se nejčastěji používá běžná zahradní šalvěj (Salvia officinalis) a občas také ananasová šalvěj (Salvia elegans). Zahradní šalvěj je základem mnoha podzimních jídel, jako je pečená krůta s citrusy a šalvějí, biskvity s dýní a bílým čedarem nebo polévka z dýně, ječmene a šalvěje. Některé druhy šalvěje, jako je ruská šalvěj, jsou určeny především pro okrasné účely. Metody sklizně uvedené v tomto článku jsou však vhodné pro všechny typy kulinářské šalvěje.

Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Zdroj: www.bhg.com

Sklizeň listů šalvěje

Sklizeň šalvěje může být jednoduchá, pokud ji provádíte pravidelně a s ohledem na zdraví rostliny. Nejlepším způsobem je používat nůžky nebo prst, abyste listy snadno oddělili od rostliny. Pokud sklízíte větší množství, je dobré mít malý košík, do kterého snípete listy. Pokud potřebujete sklidit celý stonek, odřízněte ho těsně nad uzlem. Mladé listy lze nechat na stonku, zatímco starší listy je lepší oddělit, protože mohou být tuhé. Sklízejte maximálně jednu třetinu rostliny najednou, aby zůstala zdravá. Pokud se jedná o poslední sklizeň podzimu nebo plánujete rostlinu nahradit, můžete sklízet více.

Časování sklizně

U šalvěje není specifické období, kdy by měly být listy sklizeny, protože se nesklízí plody, ale listy. Ideální čas na sklizeň je, když jsou listy plně vyvinuté a zdravé. Mladé rostliny by měly nejprve růst, než začnete sklízet. Starší rostliny je potřeba sklízet častěji, aby produkovaly nové, měkké a zdravé listy. Nejlepší doba pro sklizeň je ráno, po zaschnutí rosy, protože v tuto dobu jsou oleje, které dávají šalvěji její charakteristickou vůni a chuť, na nejvyšší úrovni. Rukola může být sklízena kdykoliv, pokud na rostlině zůstane dostatek listů.

Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Zdroj: www.bhg.com

Uchování sklizené šalvěje

I když několik listů může být snadno použito čerstvých, větší sklizně na podzim nebo v létě je dobré uchovat na pozdější použití. Jedním z nejlepších způsobů je sušení šalvěje, ale lze ji také zmrazit. Uložte bylinky do vzduchotěsné nádoby na tmavém místě, aby se zachovala nejlepší chuť a dlouhá životnost.

Sušení šalvěje

Sušení šalvěje je snadné, ať už zvolíte jakoukoli metodu. Šalvěj je správně usušená, když jsou listy křehké a snadno se rozpadnou. Mezi metody sušení patří:

  • Použití sušičky na potraviny: Rozložte listy šalvěje na rošt sušičky a nechte ji pracovat. Obvykle jsou suché za 8-12 hodin.
  • Sušení na vzduchu: Tento způsob také přidává na dekorativním vzhledu. Skliďte šalvěj se stonky, jako řezané květiny. Svázejte ji do malých svazků (velké svazky se nesuší dobře) pomocí provázku a zavěste je na suchém, tmavém a dobře větraném místě. Uschnou za 7-10 dní.
  • Sušení v troubě: Rozložte bylinky v jedné vrstvě na drátěném roštu nebo plechu vyloženém pečicím papírem a nastavte troubu na 80°C. Pokud má trouba ventilátor, zapněte ho. Sušení trvá přibližně 2-4 hodiny.

Nesušte bylinky v blízkosti sporáku, protože vzduch plný mastnoty by je pokryl a vytvořil lepkavou vrstvu.

Zmrazování šalvěje

Čerstvé bylinky, včetně šalvěje, lze zmrazit. Je to velmi jednoduché a přináší skvělé výsledky. Opláchněte bylinky a jemně je osušte. Rozložte je v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, aby se nepřilepily na plech, a dejte je do mrazáku na hodinu. Poté je přesuňte do vzduchotěsného sáčku, jemně vytlačte vzduch pomocí válečku a máte připravený plochý sáček šalvěje na pozdější použití. V mrazáku vydrží několik měsíců.

Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Zdroj: www.sidewalkshoes.com

Celkově lze říci, že správná sklizeň a uchovávání šalvěje vám umožní využít tuto aromatickou bylinku po celý rok. Proces sklizně je jednoduchý, pokud dodržujete základní pravidla a pravidelně se staráte o zdraví rostliny. Sušení a zmrazování jsou efektivní metody, jak uchovat chuť šalvěje pro pozdější použití. S trochou úsilí můžete mít vždy po ruce čerstvou šalvěj, která obohatí vaše pokrmy. Ať už se rozhodnete pro sušení nebo zmrazování, obě metody pomohou uchovat aroma a chuť této skvělé bylinky. Sklizeň šalvěje je nejen praktická, ale také příjemná aktivita, která přispěje k vaší radosti ze zahradničení a vaření.

Podívejte se i na náš další článek! Rostliny, které rostou skvěle pod stromy

Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Jak správně sklízet šalvěj pro sušení, vaření a další použití
Předchozí článekRukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Další článekKultivary a druhy japonského javoru
Kultivary a druhy japonského javoru
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno