koriandr
Zdroj: www.bhg.com

Koriandr je rychle rostoucí, jednoletá bylina, která je převážně pěstována pro své čerstvé lístky, které lze přidat do salsy, salátů nebo limetkové rýže. Ale jakmile se naučíte, jak sklízet lístky koriandru, možná se rozhodnete nechat rostliny růst trochu déle a také sklízet semena koriandru, známá také jako koriandr. Ať už pěstujete bylinky pro lístky nebo semena, všechny tipy na sklizeň koriandru najdete níže. Jak správně sklízet lístky a semena koriandru?

1. Kdy sklízet koriandr

Koriandr je odolná bylina, která je typicky zasazena do zahrádek s bylinkami na začátku jara a sklízí se před příchodem léta. Nicméně koriandr lze sázet průběžně každé pár týdnů na začátku léta a opět na konci léta pro podzimní sklizeň.

Pokud jsou rostliny vypěstované ze semene, lístky koriandru by měly být připraveny k sklizni asi 50 až 60 dní po výsadbě. Semena koriandru na druhou stranu potřebují déle k dozrání a obvykle jsou připravena k sklizni asi 120 dní po výsadbě. Některé odrůdy koriandru však mohou rychleji dozrát a být připraveny k sklizni již za měsíc.

Jak správně sklízet lístky a semena koriandru: kompletní návod
Zdroj: www.thespruce.com

2. Techniky pro sklizeň lístků koriandru

Sklizeň lístků koriandru lze provádět postupně nebo jako větší sklizeň pro mražení nebo sušení. Je vhodné sklízet pouze tolik koriandru, kolik hned použijete, protože čerstvý koriandr nevydrží dlouho v lednici. Rostliny by měly být sklizeny jako celek před tím, než jsou poškozeny podzimními mrazy.

3. Jak sklízet lístky koriandru bez poškození rostliny

Pro malé množství koriandru na vaření použijte prsty nebo ostré nůžky k odstřižení stonků asi 2,5 cm nad úrovní půdy. Pro větší sklizeň sevřete hrst stonků v jedné ruce a použijte nůžky k odstřižení asi 2,5 cm nad půdou. I když je koriandr rychle rostoucí bylina, může být citlivý na přeplodinu, takže sklidíte jen asi třetinu rostliny najednou a počkejte alespoň 2 týdny před další velkou sklizní.

Jak správně sklízet lístky a semena koriandru: kompletní návod
Zdroj: seedsheets.com

4. Jak sklízet semena koriandru

Semena koriandru, nebo koriandr, se vyvíjejí po tom, co rostliny začnou střílet a květy začnou vadnout. Na začátku budou semena koriandru vypadat jako malé zelené kuličky, ale jak dozrávají, zhnědnou. Nechte semena koriandru vyschnout na rostlině a pak je sklízejte odstřižením květních hlávek, když semena změní svou barvu na světle hnědou.

5. Jak skladovat koriandr

Až se naučíte, jak sklízet koriandr ze své zahrady, musíte se ujistit, že ho správně skladujete, aby byl bezpečný k jídlu. Čerstvý koriandr uvadá rychle, takže je nejlepší ho jíst co nejdříve po sklizni. Pokud však sklízíte více, než dokážete okamžitě spotřebovat, skladujte koriandr v lednici asi 3 až 7 dní.

6. Jak skladovat lístky koriandru

Nejjednodušší způsob, jak skladovat lístky koriandru, je umístit odstřižené stonky do sklenice s vodou a pokrýt vrch sklenice a lístky koriandru uzavíratelným sáčkem, aby se zachovala vlhkost. Sklenici uložte do lednice a denně vodu měňte, aby vše zůstalo čerstvé. Alternativně mohou být lístky koriandru zabaleny do vlhké papírové utěrky a uloženy v plastové tašce ve zásuvce chladničky.

Jak správně sklízet lístky a semena koriandru: kompletní návod
Zdroj: livesimply.me

7. Jak dlouho skladovat lístky koriandru

Pokud chcete skladovat lístky koriandru déle, mohou být čerstvé lístky koriandru dehydratovány pomocí sušičky na potraviny a uloženy v uzavřených nádobách v případě skladování, stejně jako sušená semena koriandru. Koriandr lze také rychle zmrazit a skladovat v uzavřených sáčcích v mrazáku, nebo nakrájený a zmražený ve formě kostek ledu naplněných olejem nebo vodou.

Jak správně sklízet lístky a semena koriandru? Správná sklizeň lístků koriandru a semínek koriandru je klíčová pro zachování jejich svěžesti a chuti. Sklízejte lístky ráno před kvetením rostliny a semena koriandru, až rostliny začnou střílet. Ujistěte se, že koriandr skladujete správně, abyste prodloužili jeho trvanlivost. S těmito technikami se můžete těšit na čerstvý koriandr po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Dlouho kvetoucí trvalky – 1. část

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno