jak sklízet?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Petržel je oblíbená bylinka, kterou můžete pěstovat jak v nádobách, tak v zahradních záhonech. Tato nenáročná rostlina přináší chutné listy od jara až do podzimu, pokud ji sklízíte správně. Pokud chcete získat co nejvíce ze svých rostlin plocholisté (italské) nebo kudrnaté petržele, následující tipy vám pomohou sklízet petržel v optimální čerstvosti a povzbudit rostliny k produkci dalších listů. Jak sklízet petržel, aby stále rostla?

Kdy sklízet petržel

Jak správně sklízet petržel závisí na tom, zda rostliny pěstujete ze semen nebo ze sazenic. Sazenice petržele rychle dospívají a často mohou být lehce sklizeny ihned po přesazení. Petržel pěstovaná ze semen vyžaduje více trpělivosti, protože obvykle trvá asi 70 až 100 dní po výsevu, než dosáhne plné zralosti.

Jak sklízet petržel

Jak sklízet petržel, aby stále rostla? Když jsou rostliny petržele dostatečně velké na sklizeň, odstřihněte celý stonek petržele u základny rostliny pomocí ostrých kuchyňských nůžek nebo bylinkových nůžek. Odstřihnutí stonků u země může být zastrašující, ale je to pro rostlinu dobré. Pokud odstraníte pouze listy a ponecháte stonky na místě, stonky nebudou znovu růst, ale pokud stonky odstřihnete u jejich základen, rostlina se rozbují a vytvoří nové listy.

Jak sklízet petržel, aby stále rostla: tajemství neustálé sklizně
Zdroj: dirtanddough.com

Jak často sklízet petržel

Pokud jsou rostliny petržele malé, můžete odstřihnout pouze jeden nebo dva stonky najednou a pak rostlinu sklízet znovu za týden nebo tak. Nicméně, pokud máte velkou, zavedenou rostlinu petržele, můžete sklízet více stonků tím, že budete pracovat kolem vnějšího okraje rostliny a sklízet nejvzdálenější stonky a listy. Jako u rostlin volného listového salátu, petržel produkuje novější listy směrem ke středu rostliny, takže odstranění vnějších stonků obnovuje růst rostliny.

Jak uchovávat čerstvou petržel

Chuť petržele je nejintenzivnější, když je čerstvá, takže ji použijte co nejdříve po sklizni. Pokud ji však potřebujete uchovat na pár dní v lednici, umístěte odstřižené stonky petržele do čisté sklenice s trochou vody – stejně jako řezané květiny. Při tomto způsobu skladování by měla petržel vydržet v lednici asi 7 až 10 dní, ale budete chtít denně měnit vodu, aby bylinky zůstaly čerstvé.

Jak sušit petržel

Pro dlouhodobé skladování sušte petržel v sušičce nebo troubě. Pro sušení v troubě předehřejte troubu na nejnižší teplotu (obvykle 75-80 °C). Umístěte čistou, suchou petržel na plech v jedné vrstvě bez překrývání. Pečte asi 20 minut, přičemž kontrolujte, aby se nespálila. Když se petržel rozpadá v rukou, je hotová. Uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě.

Jak sklízet petržel, aby stále rostla: tajemství neustálé sklizně
Zdroj: www.highmowingseeds.com

Sklizeň petržele je jednoduchá, pokud dodržujete několik základních pravidel. Sklízejte rostliny, když dosáhnou alespoň 15 cm výšky a mají tři segmenty na listech. Odstřihávejte stonky u základny rostliny, abyste podpořili další růst. Nikdy nesklízejte více než třetinu rostliny najednou, abyste zabránili stresu rostliny. Uchovávejte čerstvou petržel ve sklenici s vodou nebo ji sušte pro dlouhodobé skladování. Dodržováním těchto tipů budete mít po celé léto dostatek čerstvé a chutné petržele pro vaše oblíbené recepty.

Podívejte se i na náš další článek! Jak sklízet bazalku pro nepřetržitou zásobu čerstvých bylinek?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno