Jak sklízet bazalku?
Zdroj: www.thespruce.com

Čerstvá bazalka je skvělým doplňkem každé kulinářské zahrady. Snadno se o ni pečuje, má lahodnou chuť a aromatickou vůni, která dokáže odradit běžné zahradní škůdce, jako jsou mšice a roztoči. Jedním ze způsobů, jak udržet tuto rostlinu na zahradě (nebo na okenním parapetu) déle produktivní, je její sklizeň. Pravidelné odřezávání listů nebo stonků bazalky ji povzbudí, aby vložila energii do tvorby nového růstu. Jak sklízet bazalku pro nepřetržitou zásobu čerstvých bylinek?

Jak pěstovat bazalku

Bazalka je relativně nenáročná rostlina, kterou lze pěstovat jak venku na zahradě, tak uvnitř na parapetu. Rostlina vyžaduje dobře propustnou půdu a dostatek slunečního světla, ideálně šest až osm hodin denně. Pravidelně zalévejte, ale vyhněte se přemokření půdy, aby nedošlo k hnilobě kořenů. Pro dosažení nejlepšího růstu můžete rostlinu přihnojovat organickým hnojivem každé dva až čtyři týdny. Pravidelné štípání špiček rostliny podpoří hustší růst a zabrání předčasnému kvetení.

Jak sklízet bazalku pro nepřetržitou zásobu čerstvých bylinek?
Zdroj: getplanta.com

Kdy sklízet bazalku

Bazalku sklízejte, když rostlina dosáhne výšky 15 až 20 cm a má alespoň čtyři sady listů. Sklizeň je také možná během celé vegetační sezóny, ideálně před tím, než rostlina začne kvést. Sklízejte ráno, v den, kdy vaše bazalka nebyla několik dní zalévána ani vystavena dešti, protože tehdy jsou oleje v listech nejkoncentrovanější.

Jak sklízet listy bazalky

Jak sklízet bazalku pro nepřetržitou zásobu čerstvých bylinek? Sklízení jednotlivých listů bazalky udržuje rostlinu vyváženou a dobře ošetřovanou. To je dobrá metoda, pokud potřebujete jen pár listů najednou. Pro sklizeň listů jemně odtrhněte každý list tam, kde se stýká s hlavním stonkem. Začněte od nejvyšších listů a postupujte dolů, což podpoří hustší růst rostliny.

Jak sklízet stonky bazalky

Sklízení stonků bazalky podporuje rostlinu k intenzivnějšímu růstu listů. Použijte ostré nůžky nebo zahradnické nůžky a odřízněte stonky těsně nad místem, kde roste nový list. To také povzbudí nový růst v tomto místě. V létě sklízejte stonky bazalky každé dva až tři týdny až do prvního mrazu, abyste měli husté a zdravé rostliny.

Jak skladovat čerstvou bazalku

Nejlepší způsob, jak skladovat čerstvou bazalku, je odstranit spodní listy a umístit stonky do sklenice s vodou na kuchyňskou linku, podobně jako květiny. Pokud sklízíte pouze listy, zabalte je do vlhké papírové utěrky a uložte je do uzavíratelného sáčku. Alternativně můžete listy zamrazit v kostkách ledu naplněných vodou a poté je uložit do mrazících sáčků pro delší skladování. Pro sušení bazalkových listů zavěste stonky vzhůru nohama a po vysušení je uskladněte v hermeticky uzavřené nádobě.

Použití bazalky v kuchyni

Bazalka je klíčovou ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě, zejména v italské, thajské a vietnamské kuchyni. Listy bazalky se používají čerstvé i sušené do salátů, omáček, pest, polévek a marinád. Čerstvá bazalka se často přidává na poslední chvíli, aby se zachovala její svěží chuť a vůně. Kromě listů můžete použít i květy bazalky, které dodají pokrmům jemnější chuť. Díky své univerzálnosti je bazalka oblíbenou bylinkou, která oživí mnoho jídel.

Výhody bazalky pro zdraví

Bazalka není jen lahodná, ale má také řadu zdravotních výhod. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Bazalka má také protizánětlivé účinky a může pomoci při snižování zánětů a bolestí. Je bohatá na vitamíny A, K a C, železo, vápník a mangan, což přispívá k celkovému zdraví kostí, očí a imunitního systému. Pravidelné zařazení bazalky do jídelníčku může také podpořit trávení a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Jak sklízet bazalku pro nepřetržitou zásobu čerstvých bylinek?
Zdroj: getplanta.com

Sklizeň bazalky by měla začít, když rostlina dosáhne správné výšky a počtu listů, a je ideální sklízet ráno po několika suchých dnech. Sklízení jednotlivých listů udržuje rostlinu zdravou a podpoří hustší růst, zatímco sklízení stonků stimuluje intenzivnější růst listů. Správné skladování čerstvé bazalky, ať už ve vodě, v chladničce, nebo v mrazáku, zajistí její dlouhou trvanlivost. Sušení listů je také možností, jak si bazalku uchovat na delší dobu. Dodržování těchto tipů vám umožní mít stále po ruce čerstvou a chutnou bazalku pro vaše kulinářské potřeby.

Podívejte se i na náš další článek o bazalce! Jak často zalévat bazalku, aby měla chutné a zdravé listy

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno