Borůvky na misce
Zdroj: www.realsimple.com
Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?
Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?

Koupit čerstvou krabičku borůvek a jednoduše ji vložit do ledničky může být lákavé, ale pokud chcete, aby vám borůvky vydržely déle, existují lepší způsoby, jak je uchovat. Borůvky jsou relativně křehké ovoce, které vyžaduje speciální péči a manipulaci, aby zůstaly co nejdéle čerstvé a chutné. V tomto článku se podíváme na nejlepší metody skladování borůvek v lednici i mrazáku, abyste si mohli užívat jejich šťavnatou chuť po delší dobu. Kromě toho se dozvíte několik tipů, jak maximalizovat jejich trvanlivost a jak správně borůvky před skladováním umývat. Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?

Proč skladovat borůvky v lednici?

Skladování borůvek v lednici je nezbytné, pokud chcete, aby vydržely déle. Při pokojové teplotě začnou borůvky rychle hnít a během jednoho až dvou dnů se zkazí. To je způsobeno tím, že teplota v místnosti je příliš vysoká na to, aby udržela borůvky v optimálním stavu. Naopak, když jsou skladovány v chladném prostředí, jako je lednice, zpomaluje se proces hniloby a borůvky tak mohou zůstat čerstvé po dobu až dvou týdnů. Skladování borůvek v lednici tedy významně prodlužuje jejich trvanlivost a zachovává jejich šťavnatost.

Jak skladovat borůvky v lednici

Nejlepší způsob, jak skladovat borůvky v lednici, je umístit je tam hned po příchodu z obchodu. Postupujte podle těchto kroků pro maximální čerstvost:

  1. Projděte borůvky a odstraňte všechny plesnivé, měkké nebo tekoucí plody.
  2. Vyložte vzduchotěsnou nádobu suchým papírovým ubrouskem.
  3. Neomyté borůvky položte do nádoby v jedné vrstvě. Tím zabráníte jejich přeplnění a šíření plísně.
  4. Nádobu umístěte do lednice.

Při správném skladování mohou borůvky v lednici vydržet 10 až 14 dní. Důležité je, aby se borůvky neskladovaly v křehkém šuplíku, kde je omezená cirkulace vzduchu. Raději je uchovávejte na hlavní polici lednice.

Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?
Zdroj: gainstallgrain.com

Jak skladovat borůvky v mrazáku

Pokud chcete borůvky uchovat na delší dobu, je nejlepší je zmrazit. Pro správné zamrazení postupujte podle následujících kroků:

  1. Odstraňte všechny poškozené borůvky.
  2. Omyjte borůvky v cedníku a nechte je důkladně oschnout. Je důležité, aby byly před zamrazením zcela suché, aby se zabránilo jejich slepení.
  3. Vyložte plech pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a rozprostřete na něj borůvky v jedné vrstvě.
  4. Plech vložte do mrazáku na jednu až dvě hodiny, dokud borůvky nejsou zcela zmrzlé.
  5. Přeneste zmrzlé borůvky do mrazuvzdorných nádob nebo silikonových sáčků.

Zmrazené borůvky mohou vydržet velmi dlouho, avšak postupem času může dojít k poklesu jejich kvality, zejména chuti a textury. Pro nejlepší výsledky se doporučuje spotřebovat zmrazené borůvky do osmi měsíců.

Tipy pro prodloužení trvanlivosti borůvek

Existuje několik jednoduchých tipů, jak prodloužit trvanlivost borůvek a udržet je co nejdéle čerstvé:

  • Myjte si ruce před manipulací: Před manipulací s borůvkami si vždy důkladně umyjte ruce teplou vodou a mýdlem, abyste zabránili přenosu bakterií.
  • Používejte čisté nádoby: Ujistěte se, že nádoby na skladování borůvek jsou čisté. I čisté borůvky mohou být kontaminovány, pokud jsou uchovávány v špinavých nádobách.
  • Nastavte lednici na správnou teplotu: Udržujte teplotu lednice na 4 °C nebo nižší, aby se zabránilo rychlému kažení potravin.
  • Neomývejte borůvky před skladováním: Mytí borůvek před skladováním může zavést vlhkost, která podporuje růst plísní. Omyjte je pouze těsně před konzumací.
  • Vyhněte se surovinám: Skladujte borůvky mimo dosah syrového masa, abyste předešli křížové kontaminaci. Syrové maso skladujte na spodní polici lednice, aby nedošlo k úniku šťáv na jiné potraviny.
Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak správně umýt borůvky

I když je důležité borůvky před skladováním neomývat, před samotnou konzumací byste je měli důkladně omýt. Nejlepší způsob je omýt je pod studenou tekoucí vodou, přičemž je jemně promnete rukama, abyste odstranili všechny nečistoty a zbytky. Poté je nechte dobře oschnout, abyste zabránili vzniku přebytečné vlhkosti, která může způsobit rychlejší kažení.

Celkově lze říci, že správné skladování borůvek je klíčové pro jejich dlouhou trvanlivost a zachování šťavnatosti. Ať už je skladujete v lednici nebo mrazáku, důležité je dbát na čistotu a správné postupy, které zabrání šíření plísní a kontaminace. S těmito jednoduchými kroky si můžete užívat čerstvých borůvek po delší dobu, ať už jako součást snídaně, dezertu nebo zdravého svačiny.

Podívejte se i na náš další článek! Malé zahrady s velkým šarmem: vysněná venkovní oáza

Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?
Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno