Zdroj: www.arlingtonmagazine.com
Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?
Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?

Dešťová voda může být při nesprávném řízení značným problémem. Naše domovy, terasy, příjezdové cesty a další tvrdé povrchy zabraňují přirozenému vsakování vody do země. Místo toho dešťová voda obvykle odtéká do kanalizace, často s sebou nese znečištění, které může kontaminovat vodní zdroje. Řešením je vytvoření dešťové zahrady, která je nejen praktická, ale i krásná. Tato ekologicky šetrná zahrada je navržena tak, aby zachycovala a filtrovala srážkovou vodu pomocí původních rostlin. Kromě toho se vaše zahrada stane domovem pro ptáky, motýly a další užitečné tvory. V následujícím článku se dozvíte, jak si krok za krokem navrhnout svou vlastní dešťovou zahradu, která vám nejen pomůže se správou dešťové vody, ale také zkrášlí váš venkovní prostor. Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?

Vyberte správné místo pro dešťovou zahradu

Prvním krokem k vytvoření dešťové zahrady je správný výběr místa. Dobře se podívejte na svou zahradu: Máte nějaká nízko položená místa, kde se po silném dešti hromadí voda? To by mohlo být ideálním místem pro dešťovou zahradu. Místo by mělo být na plném slunci nebo v částečném stínu a alespoň 3 metry od vašeho domu. Zahrada by měla být umístěna v místě, kde je voda odváděna ze střechy, příjezdové cesty nebo jiných tvrdých povrchů. Správný výběr místa zajistí, že vaše dešťová zahrada bude efektivně zachycovat a filtrovat vodu.

Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?
Zdroj: www.bhg.com

Připravte si půdu

Jakmile máte vybrané místo, je čas na přípravu půdy. Odstraňte trávník nebo jinou vegetaci ze zvoleného místa. Ideální jsou jílovité půdy, které mají pomalejší rychlost vsakování, což umožňuje vodě postupně odtékat. Pokud si nejste jisti typem půdy, proveďte půdní test, který vám pomůže určit, zda je potřeba půdu vylepšit přidáním kompostu nebo kvalitní zeminy. Pomocí rýče vykopte zeminu do hloubky 15 centimetrů, přičemž mírně svažujte půdu směrem k středu zahrady, kde by měla být nejhlubší. Uvolněnou půdu použijte k vytvoření nízkého valu na nejnižší straně zahrady, který pomůže zadržet vodu, dokud se nevsákne do půdy.

Vyberte původní rostliny a trávy

Nejvhodnějšími rostlinami pro dešťovou zahradu jsou ty, které dobře snášejí vlhká stanoviště. Mnoho původních rostlin z mokřadních oblastí je pro dešťové zahrady ideálních. Použijte původní trávy, ostřice a rákosiny alespoň v jedné třetině až polovině zahrady, protože tyto rostliny mají velmi hluboké kořenové systémy, které pomáhají vodě vsakovat se do půdy. Zvolte také rostliny s různorodým olistěním, texturou a barevnými květy pro co nejpěknější vzhled. Tímto způsobem nejen zlepšíte ekologický přínos zahrady, ale také zvýšíte její estetickou hodnotu.

Přidejte okrajové rostliny

Dalším skvělým doplňkem dešťové zahrady jsou okrajové rostliny, které nejsou nutně původní, ale dobře se přizpůsobují vlhkým i suchým podmínkám. Tyto rostliny obvykle rostou na okrajích rybníků a snášejí jak období sucha, tak vlhké období. Mezi takové rostliny patří například kanna, červený ibišek, žlutý kosatec nebo sibiřský kosatec. Tyto rostliny přidají do zahrady další vrstvu krásy a zajistí, že zahrada bude vypadat skvěle i při různých klimatických podmínkách.

Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?
Zdroj: www.bhg.com

Naplánujte a vysaďte svou dešťovou zahradu

Posledním krokem při navrhování dešťové zahrady je rozmístění rostlin dle vašich představ, přičemž je důležité dodržovat doporučené rozestupy mezi rostlinami uvedené na etiketách. Zvažte výsadbu ve větších skupinách po pěti až sedmi rostlinách pro přirozenější vzhled a co nejlepší celkový efekt. Po vysazení všech rostlin důkladně zalijte a přidejte vrstvu mulče. Pokud je počasí po výsadbě suché, zalévejte nové rostliny, aby se dobře ujaly. Po prvním létě dešťová zahrada nebude vyžadovat téměř žádnou další péči, kromě jarního prořezávání starých částí rostlin.

Dešťová zahrada je nejen krásným doplňkem vaší zahrady, ale také efektivním nástrojem pro správu dešťové vody. Výběrem správného místa, přípravou půdy a pečlivým výběrem rostlin vytvoříte prostor, který přispívá k ochraně životního prostředí a zároveň skýtá útočiště pro různorodé druhy živočichů. Dešťová zahrada může také výrazně zlepšit estetiku vašeho venkovního prostoru a snížit potřebu umělého zavlažování. Při správném plánování a výsadbě se tato zahrada stane udržitelným a funkčním prvkem, který bude přinášet radost a užitek po mnoho let. Nejenže pomůžete snižovat riziko záplav a znečištění, ale také vytvoříte příjemný a klidný kout plný života.

Podívejte se i na náš další článek! Jak se starat o ostružiny: 3 nejčastější chyby, kterým se vyvarovat

Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?
Jak si jednoduše vytvořit dešťovou zahradu?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno