Stékající voda ze střechy
Zdroj: www.bhg.com

Povodně představují jedno z nejvážnějších nebezpečí, kterým může čelit každý domov. Ať už bydlíte v oblasti s vyšším rizikem povodní nebo se jen chcete připravit na případné extrémní počasí, klíčem k minimalizaci škod je předem provedená preventivní opatření. Povodně mohou vzniknout z různých příčin, jako jsou silné deště, náhlé záplavy, rozvodněné řeky a jezera, tsunami nebo hurikány. Zatímco některé oblasti jsou k povodním náchylnější, statistiky ukazují, že významná část povodňových škod se odehrává i mimo tradiční záplavové zóny, což znamená, že riziko povodní může zasáhnout téměř každého. Tento článek vám poskytne komplexní návod, jak se připravit na povodeň a ochránit váš domov před nákladnými škodami způsobenými vodou. Dozvíte se zde, jak správně udržovat drenážní systémy, utěsnit otvory, kterými by mohla voda proniknout, a jaké preventivní zařízení si pořídit, abyste minimalizovali riziko škod.

Udržujte funkční odvodňovací systémy na zahradě

Jedním z klíčových kroků k ochraně vašeho domova před povodní je pravidelná údržba odvodňovacích systémů na vaší zahradě. Tyto systémy slouží k odvádění vody pryč od vašeho domu a zabraňují jejímu hromadění kolem základů. Pravidelně kontrolujte, zda jsou všechny kanálky a drenáže čisté a funkční. Listí, větvičky a jiné nečistoty mohou snadno zanést odvodňovací systémy, což může vést k tomu, že voda nebude správně odtékat. Pokud je váš dům v blízkosti městského odvodňovacího systému, je důležité zajistit, aby tyto kanály byly také čisté a funkční, neboť zanesené městské odvodňovací kanály mohou způsobit záplavy v níže položených oblastech.

Pořiďte si preventivní zařízení na ochranu domova

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se chránit před povodněmi, je instalace preventivních zařízení, která zabrání vniknutí vody do vašeho domova. Mezi tato zařízení patří například zpětné ventily, které se instalují na odtokové potrubí a zabraňují zpětnému toku vody do domu. Tyto ventily zajistí, že voda může potrubím odtékat, ale nemůže se vracet zpět, což je klíčové zejména při přetížení kanalizačního systému během povodní. Dalším užitečným zařízením jsou čerpadla, která mohou automaticky odvádět vodu, pokud začne pronikat do domu.

Zdroj: radbournes.co.uk

Připravte si nouzový plán a zásoby

V případě povodně je klíčové mít připravený nouzový plán a zásoby, které vám a vaší rodině pomohou zvládnout krizovou situaci. Nouzový plán by měl zahrnovat komunikační strategii, která zajistí, že všichni členové rodiny budou vědět, co dělat, a kde se setkat v případě, že byste se museli evakuovat. Zásoby by měly zahrnovat dostatek pitné vody, trvanlivé potraviny, léky, baterky, náhradní baterie, lékárničku a důležité dokumenty uložené ve vodotěsném obalu. Mít připravený nouzový plán a zásoby vám pomůže udržet si klid a rychle jednat, pokud se situace zhorší.

Zvýšení a ochrana hodnotných předmětů

Pokud máte čas před příchodem povodně, zvažte zvednutí nábytku, cenností a elektroniky nad úroveň podlahy. Zvednutí těchto předmětů může minimalizovat riziko jejich poškození vodou. Pokud to prostor dovolí, přesuňte nábytek a cenné věci do vyšších pater domu. U elektroniky a elektrických zařízení je důležité zajistit, aby byla dostatečně vysoko nad úrovní potenciálního zaplavení. Zvažte také, zda neinstalovat vodotěsné zásuvky nebo chránit elektrické spotřebiče před vodou pomocí vodotěsných krytů.

Zkontrolujte a aktualizujte pojištění domácnosti

Jedním z často přehlížených aspektů přípravy na povodně je zajištění, že vaše pojištění domácnosti pokrývá škody způsobené povodní. Povodňové škody obvykle nejsou zahrnuty v základním pojištění domácnosti a vyžadují samostatnou pojistku. Zkontrolujte, co vaše pojistka kryje, a případně si sjednejte připojištění proti povodním. To je obzvláště důležité, pokud bydlíte v oblasti s vyšším rizikem záplav. Přehledně si uspořádejte důležité dokumenty, jako jsou pojistné smlouvy a fotografie cenností, které mohou být použity k doložení případných škod.

Utěsněte mezery a trhliny v oknech a dveřích

Jednoduchým, ale účinným opatřením, které můžete provést pro ochranu před povodní, je utěsnění mezer a trhlin kolem oken a dveří. Použití silikonového tmelu k utěsnění těchto mezer může zabránit pronikání vody do domu. Je důležité pravidelně kontrolovat těsnost těchto prostor a v případě potřeby aplikaci tmelu obnovit. Utěsnění mezer může výrazně snížit riziko pronikání vody, zejména během silných dešťů nebo povodní.

Zajistěte odstup mezi mulčovacími záhony a fasádou domu

Při úpravě zahrady je důležité zajistit dostatečný odstup mezi mulčovacími záhony a fasádou domu. Doporučuje se vytvořit alespoň 15centimetrový odstup, který zabrání tomu, aby se vlhký mulč dostal do kontaktu s fasádou domu. Tento odstup také umožní lepší odtok vody od základů domu, což může přispět k ochraně před pronikáním vody do suterénu nebo podzemních prostor.

Zdroj: tlc.ca

Zvažte instalaci chytrých zařízení pro detekci vody

Instalace chytrých zařízení, která dokáží detekovat úniky vody, může být užitečnou investicí pro prevenci povodňových škod. Tato zařízení mohou včas upozornit na přítomnost vody v místech, kde by neměla být, což vám umožní rychle zareagovat a minimalizovat škody. Některá zařízení mohou být propojena s vaším chytrým telefonem a poskytovat vám aktuální informace o stavu vašeho domova, i když nejste přítomni.

Celkově lze říci, že příprava na povodeň je klíčová pro ochranu vašeho domova a cenností před potenciálními škodami. Pravidelná údržba odvodňovacích systémů, instalace preventivních zařízení a důkladné utěsnění mezer a trhlin mohou výrazně snížit riziko proniknutí vody do domu. Mít připravený nouzový plán a zásoby je důležité pro bezpečnost vaší rodiny během krizových situací. Nezapomeňte také na aktualizaci pojištění domácnosti, abyste měli jistotu, že jste kryti proti povodňovým škodám. Dalšími preventivními opatřeními, jako je zvedání cenností nad úroveň podlahy a správná úprava okolí domu, můžete minimalizovat potenciální škody. A konečně, investice do chytrých zařízení může poskytnout dodatečnou ochranu vašeho majetku.

Podívejte se i na náš další článek! Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno