Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců
Zdroj: extension.umd.edu
Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců
Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců

Mandelinka bramborová je známá svými schopnostmi vyvinout rezistenci vůči mnoha insekticidům, což z ní činí jednoho z nejobtížněji zvládnutelných škůdců na zahradě. Mnozí však netuší, že existují dva různé druhy škůdců, kteří jsou často označováni jako „bramboroví brouci“: mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata) a cvrček jeruzalémský (Stenopelmatus fuscus). Oba druhy jsou známé pod stejným názvem, ale mají velmi odlišné účinky na bramborové rostliny. Mandelinka bramborová je škůdcem, který může způsobit značné škody na bramborových plodinách a může je zcela zničit už do poloviny léta. Na druhé straně cvrček jeruzalémský je považován za užitečný hmyz, který pomáhá provzdušňovat půdu a rozkládat organickou hmotu, ačkoli ve větším množství může také způsobit problémy. Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců?

V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi těmito dvěma druhy bramborových brouků, jak identifikovat, který z nich se nachází ve vaší zahradě, jaké škody mohou způsobit, a jak se jich efektivně zbavit.

Co jsou bramboroví brouci?

Termín „bramboroví brouci“ se často používá k označení dvou odlišných druhů hmyzu: mandelinky bramborové a cvrčka jeruzalémského. Mandelinka bramborová je největším škůdcem brambor v mnoha zemích, kde napadá nejen brambory, ale i další rostliny z čeledi lilkovitých, jako jsou rajčata, papriky nebo lilek. Tento brouk dokáže zcela zlikvidovat rostlinu, pokud nejsou použity účinné metody ochrany. Cvrček jeruzalémský je na druhé straně spíše užitečný, protože rozkládá odumřelé rostlinné zbytky a provzdušňuje půdu. Ačkoli se může stát problémem, pokud se přemnoží, jeho vliv na bramborové plodiny je minimální.

Jak vypadají bramboroví brouci?

Před zahájením boje proti bramborovým broukům je důležité rozpoznat, s jakým druhem máte co do činění. Mandelinka bramborová je malý, zaoblený brouk o délce přibližně 0,85 cm, s oranžovo-žlutým tělem a černými pruhy na křídlech. Larvy jsou červené s černými hlavami a nohama a mají dvě řady černých skvrn po stranách těla. Naproti tomu cvrček jeruzalémský je mnohem větší, dorůstá délky kolem 2,5 cm a má nápadně velkou, kulatou hlavu a pruhované tělo. Tento hmyz je na první pohled strašidelný, ale na rozdíl od mandelinky bramborové není významným škůdcem.

Životní cyklus bramborových brouků

Životní cykly mandelinky bramborové a cvrčka jeruzalémského se značně liší. Mandelinka bramborová přezimuje v půdě nebo v zahradních zbytcích a na jaře se probouzí, aby hledala vhodné rostliny hostitele. Samice snášejí vajíčka v trsech na spodní straně listů a během svého života může jedna samice naklást až 350 vajíček. Po vylíhnutí larvy začínají rychle požírat listy a po několika týdnech se zakuklí v půdě. Naproti tomu cvrček jeruzalémský klade vajíčka do volné půdy, odkud se po několika týdnech vylíhnou nymfy, které se vyvíjejí po dobu až dvou let, než dosáhnou dospělosti.

Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců
Zdroj: www.planetnatural.com

Škody způsobené bramborovými brouky

Mandelinka bramborová může způsobit rozsáhlé škody na bramborových plodinách, zejména pokud je necháte nekontrolovaně se množit. Největší škody způsobují zralé larvy, které mohou zcela zlikvidovat listovou část rostliny, což výrazně sníží výnosy. Naopak cvrček jeruzalémský je obecně považován za prospěšný hmyz, protože přispívá k rozkladu organické hmoty a provzdušňování půdy. Jeho přítomnost v zahradě obvykle neznamená hrozbu pro bramborové plodiny.

Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové

Mandelinka bramborová je známá svou schopností vyvinout rezistenci vůči chemickým insekticidům, proto je nutné použít kombinaci různých metod ochrany. Mezi nejúčinnější způsoby patří:

  • Výsadba odolných odrůd: Výběr odrůd brambor, které jsou odolné vůči napadení mandelinkou, je prvním krokem v prevenci jejího výskytu. Patří sem například odrůdy jako Yukon Gold nebo Russet Burbank.
  • Střídání plodin: Pravidelné střídání plodin, což znamená sázet brambory každý rok na jiném místě zahrady, pomáhá omezit výskyt mandelinky.
  • Ruční sběr: Ruční sběr brouků a jejich larev je účinnou metodou, zejména pokud je napadeno jen několik rostlin.
  • Mulčování: Použití mulče kolem rostlin ztěžuje mandelinkám pohyb a může tak snížit jejich počet.
  • Použití krycích sítí: Krycí sítě chrání rostliny před dospělými brouky a zabraňují jim klást vajíčka na listy.
  • Nasazení užitečného hmyzu: Užitečný hmyz, jako jsou slunéčka nebo dravé ploštice, se živí vajíčky a mladými larvami mandelinky.
  • Použití kaolinové hlíny: Kaolinová hlína vytváří na rostlinách ochrannou vrstvu, která brání škůdcům v poškozování rostlin.
  • Použití Bacillus thuringiensis: Tento přírodní insekticid je účinný proti larvám mandelinky, pokud je použit ve správnou dobu.

Jak se zbavit cvrčka jeruzalémského

Ačkoliv je cvrček jeruzalémský většinou prospěšný, jeho přítomnost v zahradě může být nepříjemná. Nejjednodušší způsob, jak se ho zbavit, je udržovat zahradu čistou a zbavovat se hromad organické hmoty, kde by se mohl skrývat. Použití lepivých pastí nebo postřikování neemovým olejem je dalším účinným způsobem, jak omezit jejich výskyt.

Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců
Zdroj: www.planetnatural.com

Mandelinka bramborová je vážným škůdcem, který může způsobit rozsáhlé škody na bramborových plodinách, zatímco cvrček jeruzalémský je většinou prospěšný, pokud jeho počet není příliš vysoký. Efektivní kontrola mandelinky vyžaduje kombinaci preventivních opatření, jako je výsadba odolných odrůd a střídání plodin, a aktivních metod, jako je ruční sběr brouků a použití přírodních insekticidů. Na druhé straně, cvrček jeruzalémský je nejlépe kontrolován udržováním čistoty zahrady a použitím jednoduchých pastí. Výběr správné strategie závisí na konkrétní situaci a rozsahu napadení. Pokud je zamoření mandelinkou závažné, může být nutné kombinovat několik metod, aby byla zajištěna účinná ochrana vašich plodin.

Podívejte se i na náš další článek! Jak správně skladovat lilek: čerstvý, nakrájený, tepelně upravený

Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců
Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno