Lístky rukoly
Zdroj: www.allrecipes.com
Jak sázet a pěstovat rukolu
Jak sázet a pěstovat rukolu
Jak sázet a pěstovat rukolu

Rukola je oblíbenou volbou pro ty, kteří milují její pikantní chuť, jež dodává salátům, sendvičům, pizzám a těstovinám správný šmrnc. Tato rychle rostoucí jednoletá rostlina (Eruca sativa) je obvykle připravena ke sklizni za 30 až 50 dní, což znamená, že si můžete rychle vychutnat plody své práce. Nejlepší doba pro pěstování rukoly je na jaře nebo na podzim, kdy jsou teploty mírné, protože teplo způsobuje, že rostlina rychle vykvétá a jde do semen. Pokud máte rádi čerstvou a chutnou zeleninu, proč nezvážit pěstování rukoly ve vlastní zahradě? Tento návod vám poskytne všechny potřebné informace, jak sázet a pěstovat rukolu, aby byla vaše zahrada plná zdravé a chutné zeleniny po celou sezónu.

Kde sázet rukolu

Rukolu můžete pěstovat na místě, které přijímá plné slunce nebo částečný stín. Je možné ji pěstovat v nádobách, vyvýšených záhonech nebo přímo v zemi. Rukola je součástí rodiny Brassicaceae, do které patří také kapusta, brokolice a květák. Rotace těchto plodin je klíčová pro zajištění dostatečného množství živin v půdě a minimalizaci šíření škůdců a chorob. Při výběru místa pro pěstování rukoly myslete na to, aby bylo snadno dostupné pro zalévání a případnou ochranu před škůdci.

Jak a kdy sázet rukolu

Semena rukoly vysévejte na jaře a znovu na podzim. Léto není ideální doba pro pěstování, protože teplo způsobuje rychlé kvetení rostliny místo produkce listů. Semena vysévejte do hloubky asi 0,6 cm a rozmístěte je přibližně 2,5 cm od sebe. Pokud vyséváte rukolu v řadách, měly by být jednotlivé řady od sebe vzdálené asi 30 cm. Pro prodloužení sklizňové sezóny vysévejte další semena každé dva až tři týdny na jaře a na podzim.

Jak sázet a pěstovat rukolu
Zdroj: www.bhg.com

Péče o rukolu

Světlo

Rukola nejlépe roste na plném slunci, kde potřebuje asi šest hodin světla denně. Pokud ji pěstujete v teplejším klimatu, může těžit z částečného stínu, který zabrání přílišnému vysychání a kvetení. Plánujte výsev na jaře a znovu na podzim, aby se rostliny vyhnuly extrémním teplotám.

Půda a Voda

Rukola preferuje dobře propustnou, hlinitou půdu s pH 6,0 až 7,0 a s dostatkem kompostu pro bohatou zásobu živin. Tato zelenina toleruje různé půdní podmínky, ale pravidelné zalévání je klíčové pro dobrý růst. Kontrolujte půdu, zda není suchá, což je signál, že je třeba zalít. Udržujte půdu vlhkou, ale nikdy příliš mokrou, protože rukola má mělké kořeny.

Jak sázet a pěstovat rukolu
Zdroj: www.ruralsprout.com

Teplota a Vlhkost

Rukola nejlépe prospívá při teplotách mezi 4°C a 21°C. Tato zelenina snese mráz a chladnější teploty, což často přidává sladkost do jejích listů. Ideální vlhkost pro rukolu je mezi 30–40 %, ale může růst i při širším rozmezí vlhkosti.

Hnojení

Pokud je rukola zasazena v půdě bohaté na živiny, obvykle nepotřebuje dodatečné hnojení. Pokud listy začnou blednout, je to známka nedostatku živin. V takovém případě aplikujte vyvážené hnojivo 10-10-10 v poloviční koncentraci podle návodu na obalu produktu.

Sázení a přesazování rukoly v nádobách

Rukola se snadno pěstuje v nádobě. Naplňte 30 cm terakotovou nádobu kvalitní organickou zeminou. Zvlhčete zeminu a rozsypte semena po povrchu. Lehce překryjte semena další vrstvou zeminy a jemně přitlačte. Umístěte nádobu na stinné místo venku na několik dní, než semena vyklíčí. Poté přesuňte nádobu na slunné místo a udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou, zatímco rostliny rostou. Jelikož je rukola jednoletá rostlina, přesazování není nutné.

Jak sázet a pěstovat rukolu
Zdroj: www.ruralsprout.com

Škůdci a problémy

Rukola obvykle není náchylná k chorobám, ale je dobré věnovat pozornost svým rostlinám. Plíseň se občas objevuje, pokud je nedostatečná cirkulace vzduchu. Mezi škůdce, kteří napadají rukolu, patří mšice, bleší brouci, slimáci a housenky. Pravidelně monitorujte své rostliny, odstraňujte škůdce ručně nebo rostlinu postříkejte vodou, aby se zbavila hmyzu.

Jak rozmnožovat rukolu

Nejjednodušší způsob, jak pěstovat rukolu, je vysévat semena. Rukola může klíčit i při teplotě půdy kolem 4°C. Vysévejte semena na připravený záhon a lehce je zakryjte půdou. Pravidelně zalévejte, aby byla půda stále vlhká, ale ne přemokřená. Rukola obvykle klíčí během jednoho týdne.

Sklizeň rukoly

Když je rukola vysoká asi 7,5 cm, je čas na sklizeň. Odstřihněte vnější listy nůžkami nebo je sbírejte rukama, přičemž buďte opatrní, abyste nepoškodili korunu rostliny. Rukola zraje za 30 až 50 dní, v závislosti na odrůdě. Menší listy můžete sklízet ještě dříve. Pro nejchutnější listy je nejlepší je konzumovat ihned po sklizni.

Jak sázet a pěstovat rukolu
Zdroj: lettuceinfo.org

Druhy rukoly

‚Astro‘

Eruca sativa ‚Astro‘ je odrůda, která rychle roste a je připravena ke sklizni malých listů již za tři týdny. Rostlina je vitální a má jemnou chuť. Pokud jde do semen, lze konzumovat bílé květy, ale zbylé listy budou pravděpodobně mít silnější chuť.

‚Red Dragon‘

Eruca sativa ‚Red Dragon‘ má krásné, hluboce vykrojené, dubově zelené listy s úžasnou fialovou střední žilkou, což činí tuto rukolu výrazným doplňkem do jakéhokoli salátu. Listy mají jemnou, ale pikantní chuť.

‚Sylvetta‘

Eruca sativa ‚Sylvetta‘ je něžná a křupavá odrůda rukoly. Její chuť začíná jako oříšková a sladká, ale má jemný pepřový šmrnc. Listy jsou dlouhé a úzké. Malé listy jsou připraveny ke sklizni za 35 dní, plně vyrostlé listy za 50 dní.

‚Wasabi‘

Pokud máte rádi pikantní zeleninu, budete chtít pěstovat Eruca sativa ‚Wasabi‘. Jak napovídá název, tato odrůda je extra pikantní. Skvěle se hodí k asijským receptům, ale dodává šmrnc jakémukoli jídlu.

Doprovodné rostliny pro rukolu

Řepa

Rukola a řepa si v zahradě dobře rozumějí, protože obě rostou za chladného počasí a využívají různé části půdy. Řepa roste pod zemí a zabírá hodně místa, zatímco rukola má mělký kořenový systém a nepotřebuje mnoho půdy. Když řepa doroste, její listy poskytují stín pro rukolu.

Celer

Rukola a celer jsou obě rostliny milující chladné počasí, které si užívají plného slunce a dobře propustné půdy. Celerové listy poskytují rukole stín. Domácí celer roste asi čtyři a půl měsíce a je často tmavší a menší než komerční odrůdy.

Máta

Máta pěstovaná poblíž rukoly snižuje počet škůdců v zahradě. Také je známá tím, že odpuzuje mšice, bleší brouky a bělásky. Pokud chcete pěstovat mátu vedle rukoly, pěstujte ji v nádobě, aby se nerozšířila a neovládla zahradní plochu.

Celkově lze říci, že pěstování rukoly je snadné a přináší mnoho výhod. Tato rostlina se rychle pěstuje a je připravena ke sklizni za krátkou dobu, což z ní činí ideální volbu pro zahradníky, kteří chtějí rychlé výsledky. Dodržování základních pravidel péče, jako je správné zalévání, zajištění dostatečného světla a ochrana před škůdci, zajistí zdravé a chutné listy. Rukola je také všestranná v kuchyni a může být použita v mnoha receptech. Ať už ji pěstujete na zahradě nebo v nádobě, rukola přinese do vaší kuchyně svěží a pikantní chuť. Vysévání semen každých několik týdnů vám umožní mít stálý přísun čerstvé rukoly po celou sezónu. S trochou péče a pozornosti můžete snadno pěstovat tuto výživnou zeleninu a užívat si její chuť a zdravotní přínosy.

Podívejte se i na náš další článek! Jak pěstovat nádherné česneky a nejlepší odrůdy pro vaši zahradu

Jak sázet a pěstovat rukolu
Jak sázet a pěstovat rukolu
Jak sázet a pěstovat rukolu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno