bazalka
Zdroj: www.epicgardening.com
Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?

Prořezávání bazalky je klíčovým krokem, který může výrazně zlepšit vaši sklizeň a kvalitu byliny. Ačkoliv může být sklizeň a prořezávání bazalky podobné, každý z těchto procesů má svůj specifický účel. Pokud máte pouze jeden rostlinný bazalkový keř, pravděpodobně budete schopni udržovat ho pravidelným sběrem listů. Avšak pokud pěstujete bazalku ve větším množství, například pro výrobu pesta, je nutné ji pravidelně prořezávat, ideálně každých týden nebo dva. Tento úkon je rychlý a jednoduchý, a vaše úsilí bude odměněno hojnější sklizní chutné bazalky. Při správném prořezávání nejenže podpoříte zdravý růst, ale také předejdete nechtěnému kvetení a získáte více listů, které můžete využít ve vaší kuchyni nebo na výrobu nových rostlin. Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?

Důvody prořezávání bazalky

Prevence kvetení

Bazalkové květy mají svůj vlastní půvab a mohou být použity pro dekorativní kytice. Nicméně, jakmile bazalka začne kvést, listy získávají hořkou chuť a růst nových jemných listů se zpomaluje. V přírodním cyklu bazalky, jak rostlina dorůstá do plné velikosti, začíná produkovat květy a semena. Většina energie se pak soustředí na tvorbu květů a semen, což zpomaluje růst nových listů. Odstraněním květů přerušujete tento cyklus a udržujete rostlinu v režimu vegetativního růstu. To znamená, že bazalka bude pokračovat v produkci chutných listů ještě nějakou dobu, než se pokusí vytvářet nové květy. Pokud pěstujete okrasnou bazalku, jako je Aromatto, můžete část květů nechat. Pro kuchyňské použití je však lepší květy co nejdříve odstranit.

Podpora křovitého tvaru

Bazalkové rostliny, pokud jsou ponechány bez údržby, budou vysoké, často s jedním kmenem, a listy budou méně husté. Stonky se také stanou tvrdými a dřevnatými. Prořezávání podporuje růst nových, jemných stonků a více listů. Stejně jako při prořezávání keřů, které vede k hustšímu a tvarovanému vzhledu, prořezávání bazalky dosahuje podobného výsledku. Když je růstový stonek prořezán, bazalka vydává dvě nové větve a soustředí se více na vegetativní růst než na kvetení. Po prořezání jednoho stonku se vytvářejí dva nové. Po několika týdnech mohou být tyto dvě větve opět prořezány, což vytváří čtyři větve, což vede k hustému keři, který poskytne množství bazalky pro vaše recepty.

Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Zdroj: www.bhg.com

Řezání na řízky

Větší kusy odstraněné při prořezávání mohou být použity nejen v kuchyni, ale také k pěstování nových rostlin bazalky. Bazalka je bylinka, která snadno koření ve sklenici vody nebo vlhké půdní směsi. Je to skvělý způsob, jak si zajistit stálý přísun mladých rostlin bazalky. Řízky můžete snadno rozmnožovat a tímto způsobem udržovat zásobu čerstvé bazalky po celý rok.

Jak prořezávat bazalku

Prořezávání bazalky je jednoduché a rychlé, a navíc si můžete užívat její vůni během tohoto procesu. První prořezávání byste měli provést, až když rostlina dosáhne výšky 10-15 cm a vypadá zdravě a tmavě zeleně.

K prořezávání bazalky:

  1. Najděte uzel. Hledejte bod na stonku, kde vyrůstají dva listy naproti sobě. Pokud jsou přítomny dvě malé pupeny, jeden na základně každého listového stonku, jedná se o uzel.
  2. Použijte prsty, nůžky na bylinky nebo nůžky na prořezávání k odstranění stonků těsně nad uzlem, asi 0,6 cm nad ním.
  3. Opakujte u všech stonků, které kvetou nebo chcete-li podpořit více růstu. Snažte se odstranit maximálně jednu třetinu stonku najednou nebo jednu třetinu celé rostliny při každém prořezávání.
  4. Po prvním prořezání se z jednoho stonku vytvoří dva nové. Jakmile tyto dva nové stonky povyrostou a prodlouží se, můžete je opět prořezat.
Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Zdroj: www.bhg.com

Tipy pro růst bohaté a chutné bazalky

Prořezávání bazalky pomáhá udržovat ji v režimu vegetativního růstu, což je polovinu úspěchu. Poskytnutí optimálního prostředí zajistí, že vaše bazalka bude produkovat spoustu chutných listů.

Zalévání

Bazalka má ráda stálou vlhkost. Pokud ji pěstujete v květináči, mějte ji oddělenou od bylinek, jako je rozmarýn, tymián a oregano, které preferují sušší podmínky. Při sázení bazalky do záhonu vyberte společníky, kteří rovněž preferují dostatek vody. Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou, aby bazalka mohla dobře růst a poskytovat vám čerstvé listy.

Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Zdroj: www.thespruce.com

Světlo

Bazalka se nejlépe daří na plném slunci. Pokud ji pěstujete venku, je snadné najít slunné místo. Pokud bazalku přemístíte na zimu do interiéru, budete muset zajistit dostatek světla. Bazalka pěstovaná v nedostatečném světle uvnitř bude mít tendenci se natahovat. Venku bazalka potřebuje alespoň šest hodin slunečního svitu denně. V interiéru budete potřebovat okno orientované na jih nebo alespoň osm hodin denně pod růstovým světlem pro nejlepší výsledky.

Celkově lze říci, že prořezávání bazalky je klíčovým krokem k zajištění bohaté sklizně a zdravého růstu rostlin. Pravidelné odstraňování květů, podpora křovitého tvaru a využívání řízků pro nové rostliny jsou zásadní pro maximální využití této aromatické bylinky. Dodržením základních pravidel pro prořezávání, jako je pravidelný výsev a optimální podmínky pro růst, můžete zajistit, že vaše bazalka bude nejen chutná, ale i bohatá a zdravá. S dostatečnou péčí a správnými postupy můžete užívat výhody čerstvé bazalky po celou sezónu a zajistit si její dostatek pro vaši kuchyni i budoucí rostliny. Pěstování bazalky tak bude radostí a přinese vám nejen skvělé kulinářské zážitky, ale i krásnou, voňavou zahradu.

Podívejte se i na náš další článek! Rozmanité pokojové rostliny pro rychlý růst a bujný interiér

Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?
Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno