špenát
Zdroj: gardenerspath.com
Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?

Špenát je rychle rostoucí a snadno pěstovatelná rostlina, která je v zahradě velmi oblíbená. Tento všestranný zeleninový druh je ideální pro jarní i podzimní zahrady a může poskytovat čerstvé listy během tří sezón s minimálními nároky na údržbu. Ať už ho plánujete přidat do salátů, použít jako přísadu do různých pokrmů, nebo si užít jeho zdraví prospěšné vlastnosti, špenát je skvělou volbou pro každého zahradníka. S trochou péče a správnými podmínkami můžete dosáhnout vynikajících výsledků a bohaté úrody. Tento návod vám poskytne základní informace o pěstování špenátu, včetně tipů na výběr místa, časování výsadby a péče o rostliny. Díky těmto radám bude vaše zahrada brzy zaplavená svěžími, zelenými listy špenátu. Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?

Kde pěstovat špenát

Špenát lze úspěšně pěstovat jak v nádobách, tak v záhonech. Klíčem k úspěchu je vybrat místo s dobrým odvodněním a neutrálním pH půdy. Vyhněte se prašným oblastem, jako jsou blízkosti silnic nebo štěrkových parkovišť, kde se mohou na listech usazovat nečistoty. Špenát preferuje plné slunce, ale také snáší mírný stín, zejména v odpoledních hodinách. Aby bylo možné maximalizovat produktivitu zahrady, je doporučeno vysévat špenát postupně každé dva týdny na jaře nebo na konci léta, abyste zaplnili místa, kde byly odstraněny saláty, ředkvičky nebo jiné plodiny. Tímto způsobem zajistíte, že vaše zahrada bude neustále produkovat čerstvé listy špenátu.

Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Zdroj: www.bhg.com

Jak a kdy zasadit špenát

Výsadbu špenátu můžete začít na jaře, jakmile bude půda dostatečně teplá – obvykle při teplotě alespoň 4 °C. Pro podzimní a raně zimní sklizeň sázejte semena na konci léta nebo začátkem podzimu, přibližně šest týdnů před prvním mrazem. Pro přímé výsevy špenátu do zahrady použijte prst nebo rýč a vytvořte rýhy asi 1,25 cm hluboké v dobře odvodněné půdě. Rozestupy mezi řádky by měly být přibližně 30 cm. Semena umístěte do rýhy zhruba každých 2,5 cm, zakryjte je půdou a dobře zalijte. Jakmile semena vyklíčí a rostliny začnou růst, je dobré je prorazit odstraněním některých rostlin. Mladé rostlinky můžete použít v kuchyni.

Péče o špenát

Špenát je snadný na pěstování, pokud splníte jeho základní potřeby. S dostatečnou vlhkostí půdy a trochou mulče bude pokračovat v produkci chutných listů po dlouhou dobu. Špenát je rostlina, kterou lze pravidelně sklízet a pokračovat v pěstování. Nejlepší jsou listy, když jsou malé nebo středně velké a jemné; starší listy mohou ztratit chuť a stát se hořké nebo tvrdé. Špenát potřebuje k optimálnímu růstu pravidelnou zálivku, aby se půda udržovala rovnoměrně vlhká. Mulčování kolem rostlin pomůže uchovat vlhkost a ochladí půdu. Pokud není častý déšť, zkontrolujte vlhkost půdy v hloubce několika centimetrů pod rostlinou a podle potřeby zalévejte.

Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Zdroj: gardenerspath.com

Světlo a teplota

Špenát roste a chutná nejlépe při chladných teplotách na jaře a na podzim, v rozmezí od 2 °C do 21 °C. Teplé počasí způsobuje, že špenát kvete a vyhazuje stonky, což způsobuje, že listy zhořknou a jejich produkce se snižuje. V teplejších měsících si špenát užívá ranní slunce a odpolední stín, nebo rozptýlené světlo od vyšších rostlin. Mulčování kořenů a použití studeného rámu může prodloužit rozsah teplot, ve kterých špenát může přežít, a v některých případech může i vydržet až do prosince.

Hnojení a péče v nádobách

Špenát pěstovaný v nádobách využívá výhod kvalitní pěstební směsi obohacené o kompost. Rostlinám stačí nádoba hluboká 30 cm a šířka dostatečná na počet rostlin, které potřebujete. Semena sázejte 2 až 5 cm od sebe a pro mladé zeleniny je zřeďte na 5 až 7 cm, pro plně vzrostlé rostliny na 10 až 15 cm. Není nutné rostliny přesazovat, protože špenát je jednoroční rostlina. Špenát v nádobách prospívá z hnojiv s vysokým obsahem dusíku, aplikovaným podle pokynů výrobce při každém zalévání.

Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Zdroj: www.bhg.com

Případné problémy a škůdci

Špenát může být náchylný na mšice, které je třeba odstranit silným proudem vody z hadice nebo manuálně. Zkontrolujte spodní strany listů, pokud si všimnete známek poškození. V případě větší infestace můžete bezpečně aplikovat neemový olej až do dne sklizně, pokud po sklizni důkladně umyjete listy.

škůdci
Zdroj: hortsense.cahnrs.wsu.edu

Celkově lze říci, že špenát je výbornou volbou pro každého zahradníka, který hledá snadno pěstovatelnou rostlinu s vysokou úrodností. Tento rychle rostoucí zeleninový druh nabízí vynikající chuť a zdraví prospěšné vlastnosti, které můžete využít ve své kuchyni. Při správné péči, včetně výběru vhodného místa, pravidelné zálivky a hnojení, můžete dosáhnout bohaté úrody chutných listů. Špenát se snadno přizpůsobuje různým podmínkám a může být pěstován jak v zahradních záhonech, tak v nádobách. S trochou úsilí a pozornosti se můžete těšit na čerstvé a zdravé listy špenátu po celé jaro a podzim. Takže neváhejte a začněte s pěstováním špenátu, abyste obohatili svou zahradu i jídelníček o tento výživný a chutný zeleninový druh.

Podívejte se i na náš další článek! Popínavé rostliny: zelené rostliny, které vypadají dobře celý rok

Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?
Jak pěstovat špenát pro husté a zelené listy?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno