brokolice
Zdroj: horticulture.co.uk

Brokolice je ceněná pro svou všestrannost a schopnost růst jak v teplém, tak chladném počasí. Tato zelenina není jen lahodná syrová i vařená, ale také se snadno mrazí a skladuje, což ji činí ideální volbou pro každého zahrádkáře, který chce mít stálý přístup k čerstvé zelenině. Brokolice může být zasazena na jaře pro letní sklizeň nebo na podzim pro sklizeň před prvním mrazem, a správné techniky sklizně umožňují prodloužit produktivitu rostliny po několik týdnů. Jak pěstovat brokolici, bez ohledu na roční období?

Kdy zasadit brokolici

Brokolice je plně přizpůsobivá zelenina, kterou lze zasadit jak v teplém, tak v chladném období roku. Pokud plánujete jarní sklizeň, doporučuje se zasazení venku až po ohrožení mrazem, přičemž je důležité zajistit ochranu proti pozdním mrazům a dostatečně teplou půdu kolem 10 až 12 týdnů před prvním očekávaným podzimním mrazem. Pro podzimní sklizeň začněte semena brokolice vysévat dovnitř v polovině až koncem léta a venku je transplantujte, aby měly dostatek času na zakořenění před chladnějším počasím. Jak pěstovat brokolici, bez ohledu na roční období?

Jak pěstovat brokolici, bez ohledu na roční období
Zdroj: sandiegoseedcompany.com

Jak zasadit brokolici uvnitř

Při zahájení semen brokolice uvnitř domova vybírejte teplé a slunné místo, ideálně 6 až 8 týdnů před posledním očekávaným mrazem na jarní zasazení nebo na konci léta pro podzimní zasazení. Semena brokolice klíčí nejlépe při teplotách mezi 18 až 24 stupni Celsia. Použití mini skleníku nebo speciálních nádob na pěstování semen může zvýšit úspěšnost klíčení a zdraví semenáčků.

Jak zasadit brokolici venku

Před zasazením brokolice venku je důležité důkladně připravit půdu odstraněním plevelu a případným přidáním kompostu pro zvýšení organického obsahu a lepší odvodnění. Semena zasaďte do hloubky asi 1,3 cm a mezi jednotlivými rostlinami ponechte vzdálenost 7,5 až 10 cm. Po zasazení důkladně zalévejte, aby se semena dobře ujala, a pokud je to nutné, chráníte je před přílišným sluncem.

Jak pečovat o brokolici

Pro zajištění zdravého růstu brokolice je důležité pravidelně zalévat rostliny a umístit je na slunné stanoviště s dobře odvodněnou půdou. Asi 3 až 4 týdny po výsadbě přidejte vyvážené hnojivo nebo kompost, aby rostliny získaly dostatek živin pro růst a vývoj. Brokolice vyžaduje pravidelnou péči o půdu a může si dobře poradit s nepříznivými podmínkami, pokud je správně zalévána a hnojena.

Jak pěstovat brokolici, bez ohledu na roční období
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak sklízet brokolici

Jak pěstovat brokolici jsme již prozkoumali, ale jak přesně probíhá její sklizeň? Sklizeň hlávek brokolice závisí na odrůdě a podmínkách pěstování, ale obvykle je možné sklízet přibližně 60 až 90 dní po zasazení. Sklízejte hlavy brokolice, když jsou pevné, kompaktní a hloubky zelené s květy, které začínají otevírat, ale jsou stále těsně zapletené. Hlavní hlávku odstřihněte pod úhlem asi 5 až 6 cm pod hlavou, což podporuje růst vedlejších výhonků a další sklizně. Sledujte rostliny na vedlejší výhonky a sklízejte je, jakmile dosáhnou použitelné velikosti, opět s ohledem na zachování kontinuální sklizně.

Škůdci a nemoci

Brokolici mohou poškodit běžné hmyzí škůdci, jako jsou housenky, mšice, blechy a pestřenky. Prevence je klíčová, ať už využitím ochranných pláten nebo kompostu na dodání živin, které mohou pomoci brokolici v boji proti nemocem.

Jak pěstovat brokolici, bez ohledu na roční období
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že pěstování brokolice ve vlastní zahradě je dosažitelné až po celý rok. Pokud se řídíte správnými technikami zasazení, péče a sklizně. Jak pěstovat brokolici? Začíná to správným časem zasazení podle ročního období. Buď na jaře pro letní sklizeň nebo na podzim pro sklizeň před zimními mrazy. Důkladná příprava půdy, správné zalévání a pravidelné hnojení jsou klíčové pro úspěšný růst a vývoj rostlin. Sklizeň je nejlepší provádět, když hlavy brokolice jsou pevné a kompaktní, což umožňuje další růst vedlejších výhonků a prodlužuje dobu sklizně. Prevence proti škůdcům a nemocem je rovněž důležitá. Ať už pomocí přirozených metod ochrany nebo včasným zásahem, aby se minimalizovaly škody na rostlinách. S těmito postupy můžete těžit z bohaté sklizně brokolice po celý rok, což je pro každého zahrádkáře velkou výhodou.

Podívejte se i na náš další článek! Ořešák vlašský – Péče o něj a jeho nejlepší odrůdy

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno